AcasăAGRICULTURA & AGRIBUSINESSCel mai mare depozit și procesator de legume din țară va fi...

Cel mai mare depozit și procesator de legume din țară va fi realizat în județul Bihor

Județul Bihor va avea, în viitorul apropiat, cel mai mare depozit și procesator de legume din țară, realizat de un operator privat, printr-un proiect de peste 6 milioane de euro, finanțat și cu fonduri de la Uniunea Europeană.

Proiectul ”Creare lanț alimentar integrat prin realizarea de investiții în colectare legume proaspete, procesare, depozitare și comercializare în localitatea Nojorid” are o valoare totală de 6.436.153 de euro, din care sprjinul european este de 2,5 milioane de euro (restul fiind contribuție proprie), finanțare prin Măsura 4.2, Creșterea valorii adăugate a produselor agricole, din cadrul PNDR 2014-2020.

”Este cea mai mare investiție pe fonduri europene, pe PNDR (Programul Național de Dezvoltare Rurală), din țară și va fi construit în comuna Nojorid. Investiția se află în stadiul autorizației de construcție, care este obținută, din câte știm. Este un proiect frumos care ne-ar ajuta foarte mult tinerii fermieri producători de legume, în scopul valorificării produselor. Principala activitate va fi pe frigerare, o metodă prin care se frigerează instant legumele mărunțite, tocate. Este un sistem la modă. Capacitatea de procesare va fi de o sută de tone pe zi, sortare, tăiere, frigerare, doar legume”, a declarat Cristian Buzlea, directorul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) Bihor.

Potrivit directorului OJFIR, pe lângă producția de cartofi de la Șinteu, facilitatea dezvoltată cu fonduri UE la Nojorid va avea capacitate să preia și să proceseze legume din întreg județul Bihor, dar chiar și din județele limitrofe.

”Această investiție explică și faptul că a crescut numărul proiectelor depuse din comuna Șinteu, o zonă de tradiție în cultivarea cartofului. Pentru că acest beneficiar a discutat deja cu producătorii din Șinteu pentru a produce cartofi. De la 10-20 de ari cât cultivau ei în mod obișnuit, au ajuns la două-trei hectare pe producător. Se pare că aceștia cultivă în baza unui contract de achiziție a cartofilor. Este un lucru foarte bun, pentru că le dă oamenilor din comună de lucru, în condițiile în care nu prea aveau alte posibilități. Mulți au venit să facă proiecte la noi tocmai pentru că au văzut viabilă investiția pe zona de valorificare a producției”, a mai menționat directorul Buzlea.

Sursa: Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc