Acasă ECONOMIE Cel mai mare dezechilibru bugetar din ultimii zece ani. Guvernul dă pe...

Cel mai mare dezechilibru bugetar din ultimii zece ani. Guvernul dă pe salarii și pensii peste 85% din ce încasează

Cheltuielile cu salariile și asistența socială, categorie care include și pensiile, au ajuns la cel mai ridicat nivel începând din septembrie 2010 în funcție de ponderea pe care o au în veniturile fiscale și din contribuții colectate de stat.

Un dezechilibru mai amplu decât cel de acum a fost înregistrat cel mai recent în septembrie 2010, când România era în plin acord cu FMI, ia autoritățile anunțaseră de puțin timp măsuri de austeritate, cum au fost majorarea TVA de la 19% la 24% și reducerea salariilor bugetarilor cu 25%.

Cheltuielile cu salariile bugetarilor și cele cu asistența socială sunt considerate cheltuieli rigide, deoarece Guvernul ar avea mari dificultăți să le reducă de la un an la altul, în timp ce veniturile fiscale, din taxe și impozite, precum și cele din contribuții sunt considerate veniturile de bază la buget, excluzând alte încasări cum sunt, de exemplu, cele obținute din dividende de la companiile la care statul este acționar.

“Cheltuielile rigide, pe care le definim ca raportul dintre salarii+pensii și veniturile fiscale + contribuțiile la asigurările sociale, a ajuns la 85,3% în februarie, cel mai ridicat nivel începând din septembrie 2010”, scrie într-o notă către analiști și investitori, economistul ING Bank România Valentin Tătaru.

Economistul ING notează și un aspect pozitiv în ce privește execușia bugetară pentru primele două luni ale anului, publicată recent de Ministerul Finanțelor, anume că veniturile au consemnat un avans mai mare comparativ cu cel al cheltuielilor, de 10,4% față de 8,6%.

Guvernul a avut un deficit bugetar de 0,51% din PIB pentru ianuarie-februarie, după ce doar pentru prima lună a anului a raportat excedent de 0,07% din PIB. “Admitem că suntem abia la începutul anului, dar anumite evoluții pot fi observate. Pe partea de venituri, Guvernul are ca obiectiv o majorare cu 16% a veniturilor totale, față de o realizare de 10,4% pe cele mai recente date raportate. Cheltuielile totale sunt planificate să urce cu circa 14%, anul fiind unul electoral. Ambele obiective par ambițioase, mai ales pe partea de venituri, unde se va face simțită și așteptata încetinire economică. Așadar, imaginea de ansamblu pare ceva mai îndepărtată de planurile autorităților”, potrivit notei ING Bank.

Sursa: profit.ro

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: