Acasă STIRI ARAD Cel mai mare eveniment religios pentru catolicii din Banat are loc duminică...

Cel mai mare eveniment religios pentru catolicii din Banat are loc duminică la Basilica Maria Radna

Cel mai mare eveniment religios din ultimul secol organizat de Episcopia Romano-Catolică Timişoara, la care va participa şi trimisul special al Papei, cardinalul Joachim Meisner, va avea loc duminică, 2 august, la Basilica Maria Radna din judeţul Arad. Solemnitatea va avea loc cu prilejul binecuvântării lucrărilor de renovare a basicilii si complexului monastic adiacent.

1.inddEpiscopia Romano-Catolică de Timişoara a obţinut cea mai mare finanţare europeană pentru reabilitarea unui lăcaş de cult din România, aproape 11 milioane de euro, Bazilica Papală Maria Radna fiind unul dintre importantele locuri de pelerinaj al romano-catolicilor din vestul României. Majoritatea sumei alocate provine de la Uniunea Europeană.

maria-radnaLa eveniment, care va începe la ora 11, vor fi prezenţi aproape 400 de invitaţi speciali din mai multe ţări din Europa şi din România, precum şi mii de pelerini din Banat şi din ţară. Însuși Papa Francisc a fost invitat să participe, însă Suveranul Pontif l-a desemnat pe cardinalul german Joachim Meisner, arhiepiscop emerit de Köln, să-l reprezinte la resfinţirea bizilicii.  În scrisoarea trimisă Episcopiei Romano-Catolice de Timişoara, Sfântul Părinte vorbește despre evenimentul acesta ca despre unul ”de importanţă globală”.

“Sfânta Liturghie pontificală va fi celebrată de Eminenţa Sa, cardinalul Joachim Meisner, în calitate de delegat extraordinar al Sfântului Părinte Papa Francisc. Vor celebra peste 20 de arhiepiscopi, episcopi şi delegaţi din ţară şi străinătate. Printre ei, Ioan Robu, arhiepiscop şi mitropolit de Bucureşti, Babel Balazs, arhiepiscop şi mitropolit de Kalocsa-Kecskemet, Stansilav Hocevar, arhiepiscop şi mitropolit de Belgrad, Jakubinyi Gyorgy, arhiepiscop de Alba Iulia. Lor li se alătură o serie de episcopi şi delegaţi diacezani din Ungaria, Croaţia, Serbia şi Germania”, a declarat Nikola Laus, directorul Cancelariei Episcopale.

mari2Predica va fi rostită în limba germană de către Joachim Meisner, acesta fiind prezentată imediat şi în limbile română şi maghiară de doi preoţi. La sfârşitul liturghiei, trimisul Preşedinţiei României, Sergiu Nistor, va da citire mesajului preşedintelui României, Klaus Iohannis. De asemenea, Excelenţa Sa Martin Roos, episcop de Timişoara, va rosti o alocuţiune concluzivă, asistenţa intonând la final imnul de mulţumire Te Deum.

Evenimentul va fi transmis în direct și de postul naţional de televiziune, TVR 1, fiind o premieră din mai multe puncte de vedere. “Transmisiunea se va face cu cinci camere, în intervalul orar 11-13. Este o premieră şi pentru postul naţional, care de obicei transmitea doar evenimente importante din perioada sărbătorilor. Nu este un eveniment local, nici măcar regional. E un eveniment european. Un eveniment pe care-l simte toată Europa. Vor fi prezenţi oaspeţi şi pelerini din Germania, Austria, Ungaria, Serbia. Acest lucru ne responsabilizează teribil pe toţi. Sunt multe personalităţi, numeroşi ierarhi şi oficialităţi”, a declarat Claudiu Arieşan, realizatorul emisiunii Dialoguri spirituale, de la TVR Timişoara, care va comenta în direct evenimentele de la Basilica Maria Radna.

manastirea-Maria-Radna-locurinevazuteblogspotBasilica Maria Radna a fost înnobilată de Papa Ioan Paul al II-lea cu titlul de „Basilica minor”. Biserica a fost păstorită vreme de secole de Ordinul Fraţilor Minori, iar din anul 2003, acest cunoscut loc de pelerinaj din vestul României a fost încredinţată clerului diecezei romano-catolice de Timişoara.

Lucrările de reabilitare au cuprins exteriorului bisericii, turnurile şi mănăstirea. Intenţia bisericii romano-catolice este ca în anii viitori să dezvolte turismul în Lipova şi în toată regiunea de Vest. Dacă până acum veneau anual circa 30.000 de turişti la Bazilica Papală de la Radna, după reabilitare, numărul vizitatorilor urmează să se dubleze, prin introducerea obiectivului în circuitul turistic cultural şi ecumenic internaţional.

“Renovarea şi includerea în circuitul turistic a bazilicii şi mănăstirii Maria Radna reprezintă un proiect amplu care îşi propune conservarea şi valorificarea substanţei istorice a ansamblului mănăstirii franciscane, romano-catolice, clasificat drept monument istoric de grupa A în Lista Naţională a Monumentelor Istorice. S-a urmărit îmbunătăţirea infrastructurii de orientare, acces şi primire a turiştilor, au fost efectuate lucrări de consolidare şi asigurare criteriilor de rezistenţă şi stabilitate, lucrări de combatere a umidităţii, finisaje interioare şi exterioare. S-au refăcut instalaţii electrice, s-a adus sistem de încălzire centrală, s-au amplast grupuri sanitare, s-a realizat iluminatul arhitectural, s-a dotat cu instalaţii electrice speciale şi dotări speciale pentru persoanele cu dizabilităţi”,a declarat Nikola Laus, directorul Cancelariei Episcopale.

În cadrul lucrărilor s-a realizat şi un muzeu, în partea de vest a mănăstirii, care cuprinde parterul, etajul I şi etajul II.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Iată 3 piese vestimentare care NU trebuie să lipsească din garderoba niciunui bărbat toamna aceasta!

Odată cu venirea sezonului rece, este și momentul să-ți reînnoiești garderoba. Există câteva piese esențiale, de care nu te poți lipsi toamna....

Știai de ce ai nevoie pentru a naviga pe ambarcațiuni cu vele sau motor?

Navigația a însoțit umanitatea încă de la începuturile ei timide. Omul a fost fascinat, uneori, nevoit, alteori, curios, să străbată întinderile de...

Află când și cum să alegi primul telefon al copilului tău!

După o anumită vârstă, cei mai mulți dintre copii își doresc propriul telefon mobil și încep să își copleșească părinții cu rugăminți...

Top 5 sfaturi de fashion de la femeile din Vest

Fiecare femeie în parte are stilul propriu și unic de a se îmbrăca, comporta, gesticula și mânca, de exemplu. Cu toate acestea,...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: