Acasă CULTURĂ, ARTĂ & MEDIA Cele mai bune biblioteci din județul Hunedoara au fost premiate

Cele mai bune biblioteci din județul Hunedoara au fost premiate

În urmă cu patru ani, Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a luat inițiativa lansării unei competiții între bibliotecile publice din județ, o competiție profesională în urma căreia, an de an, decernăm premii pentru cea mai bună bibliotecă publică din județ (bibliotecă municipală, orășenească și comunală). Am fost animați de dorința de a genera un spirit de emulație între biblioteci, de a le antrena într-o competiție care să le stimuleze în munca de zi cu zi, să le dezvolte abilități cum sunt inițiativa și creativitatea, în așa fel încât activitățile dedicate utilizatorilor să fie cât mai diverse, cât mai eficiente.

biblioDupă acești patru ani, suntem în măsură să constatăm că acest concurs sui generis între biblioteci s-a dovedit a fi benefic, că bibliotecile au luat în serios acest tip de competiție, activitatea lor fiind sensibil îmbunătățită. Competitivitatea dintre biblioteci a devenit un veritabil motor care a pus în mișcare acțiuni, inițiative, momente culturale realizate la înalte cote de calitate. Au fost organizate în mod vădit mai multe activități, gama de servicii noi oferite utilizatorilor a fost diversificată, un număr mai mare de utilizatori au fost înscriși la bibliotecă și au fost implicați în activitățile organizate de acestea. Biblioteca s-a afirmat ca un veritabil focar de cultură în toate unitățile administrative unde funcționează – comună, oraș sau municipiu.

Bibliotecile publice de pe raza județului Hunedoara au făcut eforturi deosebite pentru a se moderniza, pentru a răspunde competent, prompt și eficient cerințelor tot mai diversificate și mai numeroase ale utilizatorilor, ale membrilor comunității. Biblioteca Județeană s-a aflat în permanență în legătură cu toate bibliotecile publice din județ, le-a fost alături și le-a încurajat toate inițiativele, performanţele şi proiectele.

Desigur, acordarea acestor premii prin care recompensăm cele mai bune biblioteci publice are semnificație strict simbolică, este doar o răsplată morală, o recunoaștere și o apreciere pentru bibliotecile și bibliotecarii ce s-au remarcat în anul precedent în întreaga lor activitate, care au reușit să atragă în acțiunile cultural-educative un număr cât mai mare de utilizatori de toate vârstele, care au valorificat cât mai bine sursele de informație de care dispune fiecare bibliotecă.

De-a lungul anului 2013, ca de fiecare dată, Biblioteca Județeană a ținut permanent legătura cu bibliotecile publice din județ, cu colegii noştri bibliotecari, cărora le oferim asistență metodologică. În felul acesta, am dorit ca ei să găsească în noi un sprijin real și eficient. În această epocă a interdependențelor, bibliotecile, cărțile în general, sunt nevoite să intre într-o serioasă competiţie cu internetul, cu avantajele incontestabile ale calculatorului. Din această competiţie iese câştigătoare cartea, indiferent de format, la fel cum câștigător este şi cititorul, utilizatorul serviciilor noastre de bibliotecă.

Și pentru anul 2013, criteriile pe care le-am stabilit și le-am urmărit au fost cele propuse de noi încă de la prima ediție: calitatea activității fiecărui bibliotecar, aptitudinile de bun organizator și comunicator, grija faţă de bibliotecă, capacitatea bibliotecarilor de a atrage cât mai mulţi cititori, spiritul de iniţiativă în organizarea unor acțiuni cât mai interesante și utile pentru locuitorii comunităţii locale în care funcționează biblioteca, gama cât mai variată de servicii oferite utilizatorilor bibliotecii.

Și în acest an, ne-a fost destul de dificil să stabilim, dintre cele 60 de biblioteci publice din judeţ, cele mai bune biblioteci. Și în anul 2013, activitatea tuturor bibliotecilor a fost bogată, diversă, iar bibliotecarii au răspuns întotdeauna cu promptitudine la solicitările cititorilor, s-au preocupat ca toate categoriile de utilizatori să beneficieze cât mai mult de serviciile de bibliotecă.

Pentru anul 2013, ținând seamă de criteriile stabilite, de rezultatele activității fiecărei biblioteci publice hunedorene, am acordat diploma „Cea mai bună bibliotecă municipală” Bibliotecii Municipale „Sebastian Bornemisa” Orăștie, „Cea mai bună bibliotecă orăşenească” a fost desemnată Biblioteca Orășenească Geoagiu, iar bibliotecile comunale Gurasada, Mărtinești, Râu de Mori și Sarmizegetusa au fost declarate cele mai bune biblioteci comunale.

Este firesc să avem în fiecare an biblioteci fruntașe, de fiecare dată stabilirea lor nu va fi un simplu gest de formalitate, iar trofeul va fi oferit doar acelor  biblioteci care îl merită cu adevărat. Ne propunem ca această recunoaștere a meritelor profesionale ale bibliotecilor și bibliotecarilor să devină un puternic stimulent pentru îmbunătățirea activității acestora și implicarea lor tot mai puternică și mai eficientă în viața comunității pe care o servesc. Fiecare acțiune organizată de bibliotecile noastre trebuie să pună în lumină rolul tot mai important pe care instituţia de cultură numită bibliotecă îl are de îndeplinit în localităţile noastre.

Comentarii

comentarii

Articolul precedent
Articolul următorHunedoara: Un pod peste râul Strei s-a prăbușit

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Dorești să excelezi în gaming online? Iată de ce ai nevoie!

Foarte mulți tineri s-au apucat să joace cele mai râvnite jocuri online, fiindcă dacă se ajunge la un anumit nivel, se pot...

Ești însărcinată? Iată cele mai bune decizii pe care le poți lua înainte de venirea copilului pe lume

Fiecare femeie care urmează să devină mămică își dorește să facă totul astfel încât venirea pe lume a copilului să se desfășoare...

Cum înveți să cânți prima ta piesă la o chitară acustică, în mai puțin de o lună

Ți-ai dori să înveți să cânți măcar o melodie ușoară la chitara acustică, suficient cât să-ți impresionezi partenerul/a sau să faci atmosferă...

Te-ai gândit vreodată cât ai pierdut din cauza prejudecăților?

Cu toții ne naștem fericiți, optimiști și acceptând tot ceea ce există în jurul nostru: oameni, insecte, animale, tablouri, culori, flori. Le...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: