AcasăSĂNĂTATEA TACele mai bune ceaiuri contra guturaiului

Cele mai bune ceaiuri contra guturaiului

Dacă te-a prins o răceală, nu trebuie neapărat să dai iama în dulapul cu medicamente. Formele mai uşoare se pot trata natural. Dr. farmacist Ovidiu Bojor îţi propune câteva ceaiuri care să te scape de guturai.

Nalba mare este un excelent emolient al corzilor vocale şi este de un ajutor nepreţuit în răceli, răguşeli sau bronşite. Podbalul potoleşte tusea, iar pătlagina nu ar trebui să-ţi lipsească din dulăpiorul cu ceaiuri în sezonul rece.

Împotriva durerilor în gât…

Nalba mare se utilizează pentru prepararea unui macerat la rece. Nu este bine să se fiarbă pentru că prin încălzire îşi pierde din substanţele active. Se lasă la macerat o lingură de rădăcină în 250 ml apă timp de o jumătate de oră. Se strecoară şi lichidul obţinut se bea în trei-patru reprize pe zi. Este foarte bun împotriva tusei, bronşitelor, laringitelor, traheitelor, dar şi a bolilor de rinichi şi afecţiunilor digestive. Se mai poate folosi şi pentru gargară în laringite, traheite şi amigdalite.

Ceaiul de ciuboţica-cucului este şi el de ajutor în tratamentul guturaiului. Se lasă la infuzat o linguriţă de flori uscate la o cană cu apă, timp de 10 minute. Se beau una-două căni pe zi.

… şi pentru ulcer gastric

Pătlagina este recunoscută pentru acţiunea ei benefică în răceli, răguşeli, tuse, laringite, bronşite sau astm bronşic. Se prepară o infuzie din una-două linguriţe de plantă la o cană cu apă. Se beau două căni pe zi. Ajută şi la tratarea ulcerului gastric. Deci, dacă este nevoie să faci tratament cu antiinflamatoare, ceaiul de pătlagină va acţiona ca un pansament pentru stomac. Pentru tuse şi bronşite, se poate combina cu ceai de cimbru, pentru a avea un efect mai bun.

GATA CU TUSEA!

Podbalul este excelent pentru tratarea tusei şi a răgușelii. Mai poate fi folosit ca adjuvant în boli ale plămânilor (bronşită, astm bronşic sau pneumonii). Pentru a prepara ceai de podbal, se face o infuzie dintr-o lingură de plantă la 200 ml apă. Se beau două-trei căni pe zi. Pentru a ajuta la expectoraţie, se ia la două-trei ore câte o lingură de ceai. Pentru grăbirea însănătoşirii, ceaiul de podbal mai poate fi combinat cu cel de frunze de pătlagină şi cel de rădăcină de lemn-dulce.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc