Acasă CULTURĂ, ARTĂ & MEDIA Centenar Horia Lovinescu, marcat la Deva

Centenar Horia Lovinescu, marcat la Deva

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva organizează în ziua de 27 septembrie 2017, ora 1330, la Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva un eveniment cultural sub genericul „Lovineștii, oamenii cărților”. Manifestarea are loc cu prilejul împlinirii, la 28 august 2017, a o sută de ani de la nașterea dramaturgului Horia Lovinescu. Cu acest prilej, vor fi evocați pe larg, alături de personalitatea acestuia, și alți doi membri iluștri ai familiei Lovinescu: criticul și istoricul literar Eugen Lovinescu și fiica acestuia, jurnalista și criticul literar Monica Lovinescu.

Originari din Moldova, această parte de țară care a dat României o întreagă pleiadă de personalități din toate domeniile, Lovineștii au adus o importantă contribuție la dezvoltarea spiritualității române: de la Eugen Lovinescu, considerat cel mai important critic literar după Titu Maiorescu, la filosoful Vasile Lovinescu și romancierul Anton Holban, de la celebra „voce” a Europei Libere, Monica Lovinescu, la dramaturgul Horia Lovinescu, mult prea ușor etichetat drept reprezentant al proletcultismului. Acesta din urmă, chiar și în cei mai negri ani ai totalitarismului, a reușit să scrie un teatru de idei, cu o problematică psihologică complexă, piese de teatru care, în mare parte, au trecut proba timpului. Mesaje precum cel din piesa „Jocul vieții și al morții în deșertul de cenușă”, o complexă parabolă de inspirație biblică, au fost transmise cu toate riscurile reprezentate de ochiul atotvăzător al cenzurii.

Creația oricărui artist trebuie judecată în contextul epocii în care a trăit, cu toate îngrădirile și servituțile pe care unele regimuri le-au pus în fața creatorilor.

Demn reprezentant al marii familii a Lovineștilor, Horia Lovinescu rămâne în literatura română  „… un mare dramaturg european care moşteneşte filonul lui Ibsen şi, în consecinţă, scrie un teatru al dezbaterilor etice şi intelectuale” și „este adevăratul nostru dramaturg de după 1945”, așa cum apreciază criticul de teatru Dan Stanca.

Cu ajutorul unei ample prezentări, elevii aflați în sală vor face cunoștință cu cele trei mari personalități ale culturii române și vor afla lucruri care, poate, la orele de clasă nu li se predau. În acest fel, Biblioteca Județeană, prin activitățile de acest gen pe care le organizează, aduce informații noi ce completează cunoștințele dobândite la clasă.

În finalul prezentării, ca de obicei, vor fi adresate întrebări din tema prezentată, cele mai bune răspunsuri fiind răsplătite cu premii constând în cărți și diplome  oferite de Biblioteca Județeană.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Cum transformi bucătăria bunicii într-un spațiu modern, fără să renunți la farmecul copilăriei

Copilăria înseamnă pentru mulți perioada petrecută în casa bunicilor. O mulțime de sentimente frumoase îi copleșesc, așa că nu e de mirare...

3 moduri inedite prin care îți poți reduce stresul prin cumpărături inteligente

Probabil știi deja că atunci când ești stresată preferi să faci o sesiune de cumpărături fie, online, fie vizitând magazinele unui centru...

Este grădina ta pregătită pentru temperaturi scăzute? Iată 4 lucruri pe care să le faci iarna

Din momentul în care iarna își intră în drepturi și temperaturile foarte scăzute sunt prezente din ce în ce mai des, grădina...

Îți plac sporturile de iarnă? Află cum poți să nu te expui riscurilor accidentelor pe pârtie!

Sporturile de iarnă reprezintă unele dintre cele mai plăcute activități din sezonul rece, iar un cer albastru, soarele și cele mai bune...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: