Acasă ECONOMIE Centrala hidroelectrică Bretea va fi pusă în funcțiune în decembrie 2015; investiția...

Centrala hidroelectrică Bretea va fi pusă în funcțiune în decembrie 2015; investiția depășește 58 milioane de euro

Centrala hidroelectrică Bretea, o investiție în valoare de peste 58 de milioane de euro, va fi pusă în funcțiune în decembrie 2015, în prezent stadiul fizic al lucrărilor fiind de 62%, se arată într-un comunicat al Hidroelectrica.

Centrala, cu 12 MW putere instalată și 24,34 GWh/an aport energetic, face parte din amenajarea hidroenergetică a râului Strei pe sectorul Subcetate-Simeria, care cuprinde 7 hidrocentrale, dintre care 3 cu lac de acumulare și 4 cu derivație, conținând un număr de 14 hidroagregate și 3 microhidrocentrale și totalizând o putere instalată de 84,25 MW și o producție medie anuală de 164,52 MWh.

‘Valoarea totală a investiției pentru CHE Bretea este de peste 58 milioane de euro, dintr-un total estimat de 420 milioane de euro, stadiul fizic al lucrărilor fiind în prezent de 62%’, se precizează în comunicat.

Centralele Dumitra și Bumbești, care vor avea o putere instalată totală de 65 MW și un aport energetic de 259 GWh/an, vor fi puse în funcțiune anul viitor în martie și, respectiv, în noiembrie. Valoarea totală a investiției se ridică la 230 de milioane de euro, stadiul fizic al lucrărilor fiind în prezent de circa 65%.

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, și administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, se află, în perioada 26 — 27 iunie 2015, la Sucursalele și Uzinele Hațeg, Caransebeș, Târgu Jiu și Porțile de Fier pentru a verifica stadiul lucrărilor la proiectele de investiții Bretea, Poiana Mărului și Dumitra-Bumbești.

Investiția de la Poiana Mărului face parte din amenajarea hidroenergetica Bistra-Poiana Mărului — Ruieni — Poiana Ruscă, a cărei valoare totală estimată depășește 540 de milioane de euro, și se referă la aducțiunea secundară cu același nume, o galerie care preia apele din afluenții din stânga ai răului Bistra, pe care le injectează în lacul de acumulare Poiana Mărului. Galeria are o lungime totală de 15,8 km și 5 captări: Bistra, Valea Lupului, Bucova, Marga, Niermes, ultimele 3 fiind deja în funcțiune, aducând un spor total de energie de 17,17 GWh/an în centrala Ruieni.

‘Sporul de energie obținut prin punerea în funcțiune a ultimelor 2 captări secundare — Bistra și Valea Lupului — va fi de încă 32,32 GWh/an. Valoarea investiției este de 45,5 milioane de euro, stadiul fizic al lucrărilor fiind de aproximativ 80%’, se mai arată în comunicatul Hidroelectrica.

Pe de altă parte, Andrei Gerea și Remus Borza vor merge luni la Belgrad, unde se vor întâlni cu ministrul sârb al Energiei și alți oficiali, cu care vor aborda subiecte de interes în ceea ce privește colaborarea dintre cele două state în domeniul producției și distribuției de energie. În acest an, Hidroelectrica și-a deschis la Belgrad o reprezentanță care va realiza operațiuni de trading de energie.

Hidroelectrica a investit, în perioada 2012-2014, peste 270 de milioane de euro în finanțarea unor capacități noi de producție a energiei electrice.

Pentru perioada 2015-2020, compania a alocat un buget de investiții de peste 1,3 miliarde de euro, astfel: 450 milioane de euro în proiectele aflate în curs de execuție (Racovița, Bretea, Rastolița, Siriu-Surduc, Dumitra-Bumbești), 305 milioane de euro în retehnologizarea a 4 hidrocentrale de mare capacitate: Stejaru (cu o capacitate de 210MW), Vidraru (cu o capacitate instalată de 220MW), Râul Mare Retezat (cu o capacitate instalată de 335 MW), Mariselu (cu o capacitate instalată de 220 MW) și în modernizări de hidroagregate, 240 milioane euro în lucrări de mentenanță cu capitalizare și 300 milioane euro investiții în capacități noi de producție din surse regenerabile (eolian, solar, biomasă).

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Iată 3 piese vestimentare care NU trebuie să lipsească din garderoba niciunui bărbat toamna aceasta!

Odată cu venirea sezonului rece, este și momentul să-ți reînnoiești garderoba. Există câteva piese esențiale, de care nu te poți lipsi toamna....

Știai de ce ai nevoie pentru a naviga pe ambarcațiuni cu vele sau motor?

Navigația a însoțit umanitatea încă de la începuturile ei timide. Omul a fost fascinat, uneori, nevoit, alteori, curios, să străbată întinderile de...

Află când și cum să alegi primul telefon al copilului tău!

După o anumită vârstă, cei mai mulți dintre copii își doresc propriul telefon mobil și încep să își copleșească părinții cu rugăminți...

Top 5 sfaturi de fashion de la femeile din Vest

Fiecare femeie în parte are stilul propriu și unic de a se îmbrăca, comporta, gesticula și mânca, de exemplu. Cu toate acestea,...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: