Acasă Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România din cadrul Fundaţiei „Doina...

Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România din cadrul Fundaţiei „Doina Cornea” și-a lansat programul de cercetări din acest an

[ad_1]

Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România (CICCR) şi-a lansat, joi, programul de cercetări pe anul 2021, ca departament al Fundaţiei ”Doina Cornea”, informează AGERPRES.

Directorul CICCR şi vicepreşedinte al Fundaţiei “Doina Cornea”, Marius Oprea, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că programul de cercetări de anul acesta include atât continuarea investigaţiilor în şantiere de cercetare arheologică deschise în anii anteriori (Periprava, Târgu Ocna, Caransebeş), cât şi deschiderea unor şantiere noi (Insula Mare a Brăilei, Lugoj, Satu Nou) şi că se va face o nouă încercare de descoperire a locului unde a fost înhumat Iuliu Maniu la Sighet, pe baza unor noi informaţii obţinute de la martori.

“Activitatea a continuat ani la rând, iar în 2010 am fost înlocuit de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din România (IICCR), care şi-a deturnat activitatea fără să mai continue identificarea victimelor. Mi s-a oferit acum posibilitatea de a funcţiona în cadrul Fundaţiei “Doina Cornea”, este onorant pentru mine acest lucru”, a spus Marius Oprea.

El a adăugat că, din 2006, au fost derulate 63 de campanii de săpături arheologice în 41 de locuri şi că au fost descoperiţi 217 morţi, dintre care două treimi au fost deţinuţi politici şi partizani executaţi sumar de Securitate.

La rândul său, fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că s-a alăturat Fundaţiei “Doina Cornea” dintr-un sentiment al datoriei.

“Pandemia a creat un sentiment generalizat de frică. Putem lupta împotriva fricii cu ajutorul memoriei celor care şi-au pus în pericol viaţa. Aceasta m-a adus alături de Fundaţia ‘Doina Cornea’ şi de iniţiativele sale. Proiectul de deshumare a osemintelor celor care au fost ucişi de Securitate este unul excepţional”, a spus Emil Constantinescu.

CICCR îşi va desfăşura activitatea în strânsă colaborare cu AFPDR, organizaţie ce reprezintă atât victimele regimului comunist din România, cât şi pe urmaşii acestora.

În cadrul conferinţei de presă a fost anunţat şi debutul editorial al Fundaţiei “Doina Cornea”, un volum omagial dedicat fostului episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu, care a murit în acest an.

Conferinţa de presă a fost organizată la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj, unde are loc, în perioada 11 februarie-14 martie, expoziţia “EROINELE – Femei românce şi cehe din trecut şi prezent”, organizată de Centrul Ceh Bucureşti şi care are ca element central personalitatea Doinei Cornea.

Printre participanţii la conferinţa de presă s-au numărat directorul Centrului Cultural Ceh, Robin Ujfalusi, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Tudor Sălăgean, şi preşedintele Fundaţiei “Doina Cornea”, Leontin Horaţiu Iuhas, fiul fostei disidente anticomuniste.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

PATREON

Sau fă o donație direct în contul nostru bancar:
RO16BTRLRONCRT0517131201 – Banca Transilvania>[ad_2]

Source link

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Dorești să excelezi în gaming online? Iată de ce ai nevoie!

Foarte mulți tineri s-au apucat să joace cele mai râvnite jocuri online, fiindcă dacă se ajunge la un anumit nivel, se pot...

Ești însărcinată? Iată cele mai bune decizii pe care le poți lua înainte de venirea copilului pe lume

Fiecare femeie care urmează să devină mămică își dorește să facă totul astfel încât venirea pe lume a copilului să se desfășoare...

Cum înveți să cânți prima ta piesă la o chitară acustică, în mai puțin de o lună

Ți-ai dori să înveți să cânți măcar o melodie ușoară la chitara acustică, suficient cât să-ți impresionezi partenerul/a sau să faci atmosferă...

Te-ai gândit vreodată cât ai pierdut din cauza prejudecăților?

Cu toții ne naștem fericiți, optimiști și acceptând tot ceea ce există în jurul nostru: oameni, insecte, animale, tablouri, culori, flori. Le...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: