Acasă STIRI ARAD Ceremonie de predare-primire a comenzii Batalionului Mixt Româno-Ungar de Menţinere a Păcii...

Ceremonie de predare-primire a comenzii Batalionului Mixt Româno-Ungar de Menţinere a Păcii la Arad

Comanda Batalionului Mixt Româno-Ungar de Menţinere a Păcii (BMRUMP), care, conform protocolului parafat de cele două guverne, se roteşte anual, a fost preluată de partea ungară vineri, în cadrul unui ceremonial desfăşurat pe platoul din incinta Cetăţii Aradului, la care a participat şi ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor.

Comandantul Batalionului 191 Infanterie “Col. Radu Golescu”, locotenent-colonelul Mihai Ioniţă, i-a predat comanda BMRUMP comandantului Batalionului 3 Infanterie “Bercsenyi Miklos” din Hodmezovasarhely, locotenent-colonelul Peter Vadasz.

Cu acest prilej, au fost aniversaţi 20 de ani de la înfiinţarea acestei structuri militare mixte, prima de acest fel constituită la nivel regional, fiind acordate medalii unor militari români, precum şi ministrului Mihai Fifor.

“Este un moment deosebit de important, pentru că a trecut un an de la ultima rotaţie, când comanda BMRUMP a fost preluată de lt.col. Mihai Ioniţă, iar astăzi am asistat la predarea comenzii către colegii noştri maghiari. Este o zi importantă nu numai pentru acest fapt, ci şi pentru faptul că astăzi sărbătorim împlinirea a 20 de ani de la înfiinţarea BMRUMP, o formaţiune militară aparte ca formă de organizare, în spatele căruia s-au adunat foarte multe exerciţii comune, o colaborare extraordinară între cele două armate, lucru care dovedeşte că împreună suntem mai puternici. Şi o dovedim cu fiecare an care trece”, a afirmat Fifor.

Ministrul i-a felicitat pe comandanţii batalionului şi le-a urat succes în misiunile viitoare.

La ceremonialul militar au mai participat, din partea armatei române, general de brigadă Nicolae Tonu, locţiitorul comandantului Diviziei 4 Infanterie “Gemina”, cu sediul la Cluj-Napoca, colonel Ioan Marian, locţiitor al comandantului Brigăzii 81 Mecanizată “General Grigore Bălan”, iar din partea armatei maghiare au fost prezenţi general de brigadă Romulusz Ruszin, comandantul Brigăzii 5 Infanterie “Istvan Bocskai”.

Au mai participat prefectul Aradului, Florentina Horgea, vicarul Arhiepiscopiei Aradului, IPS Emilian Crişanul, reprezentanţi ai structurilor deconcentrate ale judeţului şi colonelul (în retragere) Artemiu Şimonca, în vârstă de 96 de ani, veteran al luptelor de la Păuliş, din cel de-al Doilea Război Mondial.

Ceremonialul s-a încheiat cu defilarea militarilor celor două module, în frunte cu drapelele de luptă ale celor două unităţi care alcătuiesc BMRUMP.

Batalionul Mixt Româno-Ungar a fost înfiinţat pe data de 20 martie 1998 prin semnarea, la Budapesta, a Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare. Unitatea a fost prima de acest gen din Armata României şi, totodată, prima unitate mixtă de nivel batalion din lume, având un efectiv de 899 de militari.

Comanda batalionului (comandant, locţiitor, şef de stat major şi locţiitor al acestuia) este asigurată de ambele părţi, prin alternanţă. Comanda Companiei Mixte de Stat Major este asigurată de către ofiţeri din fiecare parte, câte un an, prin rotaţie.

Modulul românesc al BMRUMP, ca parte integrantă a Batalionului 191 Infanterie “Colonel Radu Golescu”, îşi desfăşoară activitatea în Cetatea Aradului.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Care sunt domeniile din Vest în care sunt indispensabili transpaleții?

În fiecare domeniu există anumite lucruri care sunt indispensabile și fără de care munca nu poate fi întreprinsă. Dacă în medicină ai...

Top 3 alegeri excepționale pe care să le faci pentru bucătăria ta modernă

Atunci când vine vorba de amenajat bucătăria, cu siguranță îți dorești cele mai moderne, frumoase și calitative lucruri. După ce te-ai decis...

Iată 3 piese vestimentare care NU trebuie să lipsească din garderoba niciunui bărbat toamna aceasta!

Odată cu venirea sezonului rece, este și momentul să-ți reînnoiești garderoba. Există câteva piese esențiale, de care nu te poți lipsi toamna....

Știai de ce ai nevoie pentru a naviga pe ambarcațiuni cu vele sau motor?

Navigația a însoțit umanitatea încă de la începuturile ei timide. Omul a fost fascinat, uneori, nevoit, alteori, curios, să străbată întinderile de...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: