Acasă STIRI ARAD Ceremonie de predare-primire a comenzii Batalionului Mixt Româno-Ungar de Menţinere a Păcii...

Ceremonie de predare-primire a comenzii Batalionului Mixt Româno-Ungar de Menţinere a Păcii la Arad

Comanda Batalionului Mixt Româno-Ungar de Menţinere a Păcii (BMRUMP), care, conform protocolului parafat de cele două guverne, se roteşte anual, a fost preluată de partea ungară vineri, în cadrul unui ceremonial desfăşurat pe platoul din incinta Cetăţii Aradului, la care a participat şi ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor.

Comandantul Batalionului 191 Infanterie “Col. Radu Golescu”, locotenent-colonelul Mihai Ioniţă, i-a predat comanda BMRUMP comandantului Batalionului 3 Infanterie “Bercsenyi Miklos” din Hodmezovasarhely, locotenent-colonelul Peter Vadasz.

Cu acest prilej, au fost aniversaţi 20 de ani de la înfiinţarea acestei structuri militare mixte, prima de acest fel constituită la nivel regional, fiind acordate medalii unor militari români, precum şi ministrului Mihai Fifor.

“Este un moment deosebit de important, pentru că a trecut un an de la ultima rotaţie, când comanda BMRUMP a fost preluată de lt.col. Mihai Ioniţă, iar astăzi am asistat la predarea comenzii către colegii noştri maghiari. Este o zi importantă nu numai pentru acest fapt, ci şi pentru faptul că astăzi sărbătorim împlinirea a 20 de ani de la înfiinţarea BMRUMP, o formaţiune militară aparte ca formă de organizare, în spatele căruia s-au adunat foarte multe exerciţii comune, o colaborare extraordinară între cele două armate, lucru care dovedeşte că împreună suntem mai puternici. Şi o dovedim cu fiecare an care trece”, a afirmat Fifor.

Ministrul i-a felicitat pe comandanţii batalionului şi le-a urat succes în misiunile viitoare.

La ceremonialul militar au mai participat, din partea armatei române, general de brigadă Nicolae Tonu, locţiitorul comandantului Diviziei 4 Infanterie “Gemina”, cu sediul la Cluj-Napoca, colonel Ioan Marian, locţiitor al comandantului Brigăzii 81 Mecanizată “General Grigore Bălan”, iar din partea armatei maghiare au fost prezenţi general de brigadă Romulusz Ruszin, comandantul Brigăzii 5 Infanterie “Istvan Bocskai”.

Au mai participat prefectul Aradului, Florentina Horgea, vicarul Arhiepiscopiei Aradului, IPS Emilian Crişanul, reprezentanţi ai structurilor deconcentrate ale judeţului şi colonelul (în retragere) Artemiu Şimonca, în vârstă de 96 de ani, veteran al luptelor de la Păuliş, din cel de-al Doilea Război Mondial.

Ceremonialul s-a încheiat cu defilarea militarilor celor două module, în frunte cu drapelele de luptă ale celor două unităţi care alcătuiesc BMRUMP.

Batalionul Mixt Româno-Ungar a fost înfiinţat pe data de 20 martie 1998 prin semnarea, la Budapesta, a Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare. Unitatea a fost prima de acest gen din Armata României şi, totodată, prima unitate mixtă de nivel batalion din lume, având un efectiv de 899 de militari.

Comanda batalionului (comandant, locţiitor, şef de stat major şi locţiitor al acestuia) este asigurată de ambele părţi, prin alternanţă. Comanda Companiei Mixte de Stat Major este asigurată de către ofiţeri din fiecare parte, câte un an, prin rotaţie.

Modulul românesc al BMRUMP, ca parte integrantă a Batalionului 191 Infanterie “Colonel Radu Golescu”, îşi desfăşoară activitatea în Cetatea Aradului.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Cum transformi bucătăria bunicii într-un spațiu modern, fără să renunți la farmecul copilăriei

Copilăria înseamnă pentru mulți perioada petrecută în casa bunicilor. O mulțime de sentimente frumoase îi copleșesc, așa că nu e de mirare...

3 moduri inedite prin care îți poți reduce stresul prin cumpărături inteligente

Probabil știi deja că atunci când ești stresată preferi să faci o sesiune de cumpărături fie, online, fie vizitând magazinele unui centru...

Este grădina ta pregătită pentru temperaturi scăzute? Iată 4 lucruri pe care să le faci iarna

Din momentul în care iarna își intră în drepturi și temperaturile foarte scăzute sunt prezente din ce în ce mai des, grădina...

Îți plac sporturile de iarnă? Află cum poți să nu te expui riscurilor accidentelor pe pârtie!

Sporturile de iarnă reprezintă unele dintre cele mai plăcute activități din sezonul rece, iar un cer albastru, soarele și cele mai bune...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: