Acasă STIRI ALBA Ceremonie de reînhumare a zece partizani anticomunişti, la Alba Iulia

Ceremonie de reînhumare a zece partizani anticomunişti, la Alba Iulia

O ceremonie de reînhumare a zece partizani anticomunişti, căzuţi în timpul unor confruntări armate purtate în anul 1949 cu autorităţile statului comunist pe teritoriul localităţilor Bistra, Mesentea şi Cricău din judeţul Alba, a avut loc joi în municipiul Alba Iulia.

Potrivit unui comunicat al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), transmis vineri, ceremonia a fost organizată de Primăria Alba Iulia, instituţie care a suportat toate cheltuielile pentru proiectarea şi construirea ansamblului funerar care adăposteşte sicriele cu osemintele victimelor, amenajat lângă Monumentul Rezistenţei Anticomuniste, situat în curtea Catedralei Unităţii Naţionale aflată pe Platoul Romanilor.

Serviciul religios dedicat celor zece eroi – Ioan Cigmăian, Petru Decean, Lucian Mitrofan, Iosif Maier şi Elena Maier, Ştefan Popa, Nicolae Moldovan şi Cornel Pascu, Traian Gligor şi Traian Mârza – a fost celebrat de către ierarhi şi preoţi de la Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, Arhiepiscopia Greco-Catolică de Alba Iulia şi Făgăraş şi Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia. În cadrul ceremoniei au fost prezentate onoruri militare.

IICCMER precizează că evenimentul a fost programat să coincidă cu lucrările celui de-al XXV-lea Congres al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, care se desfăşoară la Alba Iulia în perioada 22 – 24 august.

Gropile comune în care au zăcut trupurile victimelor au fost descoperite în perioada anilor 2015 – 2017, în urma unor acţiuni de teren organizate şi desfăşurate de IICCMER. După îndelungate investigaţii preliminare începute încă din anul 2008, în cursul anilor 2015 – 2017, IICCMER a organizat pe teritoriul judeţului Alba, în zona localităţilor Bistra, Mesentea şi Cricău, acţiuni arheologice de verificare şi căutare care au condus la descoperirea a trei gropi comune, care adăposteau osemintele a zece persoane ucise în cursul lunii martie 1949 în diferite confruntări armate cu cadre operative şi trupe ale Securităţii fostului regim comunist.

Victimele au fost partizani în cadrul unor grupări armate de rezistenţă anticomunistă, de orientări ideologice diverse, care s-au organizat şi manifestat în zona de sud-est a Munţilor Apuseni, cea mai importantă dintre ele fiind Frontul Apărării Naţionale, grupare condusă de maiorul deblocat Nicolae Dabija care îşi avea baza în zona comunei Bistra.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Iată 3 piese vestimentare care NU trebuie să lipsească din garderoba niciunui bărbat toamna aceasta!

Odată cu venirea sezonului rece, este și momentul să-ți reînnoiești garderoba. Există câteva piese esențiale, de care nu te poți lipsi toamna....

Știai de ce ai nevoie pentru a naviga pe ambarcațiuni cu vele sau motor?

Navigația a însoțit umanitatea încă de la începuturile ei timide. Omul a fost fascinat, uneori, nevoit, alteori, curios, să străbată întinderile de...

Află când și cum să alegi primul telefon al copilului tău!

După o anumită vârstă, cei mai mulți dintre copii își doresc propriul telefon mobil și încep să își copleșească părinții cu rugăminți...

Top 5 sfaturi de fashion de la femeile din Vest

Fiecare femeie în parte are stilul propriu și unic de a se îmbrăca, comporta, gesticula și mânca, de exemplu. Cu toate acestea,...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: