Acasă STIRI Cetatea Devei a fost redată, virtual, orașului

Cetatea Devei a fost redată, virtual, orașului

Prima expoziție din calendarul pe acest an al Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva (MCDR) a adus în prim-plan monumentul reprezentativ pentru orașul capitală a județului Hunedoara. Cetatea Devei a fost redată într-un mod inedit orașului, prin expoziția obiectelor descoperite pe șantierul arheologic, dar și printr-o serie de imagini 3D.

Expoziția „Cetatea Devei – redată orașului” a adus o parte din artefactele scoase la lumină de către specialiști în sesiunile de cercetare arheologică din 2008 și 2013.  Practic, reprezentanții Muzeului Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva şi-au propus să aducă istoria locală mai aproape de locuitori, dar și de toți iubitorii de istorie și cultură.

Cercetările arehologice din Cetatea Devei au scos la lumină o serie de artefacte deosebite: bijuterii, veselă, armament şi câteva piese de îmbrăcăminte. Unul dintre cele mai de preț exponate este o plăcuță de os cu cadran solar și calendar, datând din secolul al XVI – lea fiind unică, până în acest moment, în Transilvania. Este expusă, de asemenea,  o colecție amplă de pipe folosite de soldații care au populat cetatea în urmă cu sute de ani. Interesante sunt și cele două pistoale cu mânerele sculptate în montură de argint, dar și o matriță unicat ce era utilizată la producția unor elemente de teracotă.

Cei care vor trece pragul Palatului Magna Curia vor avea posibilitatea de a face şi o incursiune 3D a monumentului, MCDR fiind a treia instituţie muzeală din ţară care pune la dispoziția publicului și o expoziție de fotografie realizată cu această tehnologie. Cu ajutorul unor ochelari speciali vizitatorii au ocazia să vadă cele mai interesante obiective din cetate, așa cum arată în prezent reabilitate și consolidate.

Expoziția este dedicată celui mai valoros obiectiv din municipiul Deva, Cetatea. Suntem mândri că am reușit într-un timp record să restaurăm cele mai valoroase obiecte care au fost descoperite în campaniile din 2013. Invit devenii, dar și toți iubitorii de istorie să simtă îndeaproape Cetatea Devei aici, la muzeu, până în momentul în care aceasta va fi redată în circuitul turistic și vom încerca să amenajăm în interior un spațiu expozițional astfel încât să fie cât mai atractivă”, susține managerul MCDR Deva, Liliana Țolaș.

cetate2În prezent, Cetatea Devei se află într-un amplu proces de reabilitare, lucrările fiind parţial finanţate cu fonduri europene, dar şi cu fonduri de la bugetul local.  În final, monumentul va fi reintrodus într-un circuit turistic mai amplu. Prezent la expoziţie, primarul Petru Mărginean a declarat că speră ca până în 2015 să fie intergal finalizate toate lucrările, iar Cetatea să redevină cel mai important punct de atracţie turistică a municipiului.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

3 moduri inedite prin care îți poți reduce stresul prin cumpărături inteligente

Probabil știi deja că atunci când ești stresată preferi să faci o sesiune de cumpărături fie, online, fie vizitând magazinele unui centru...

Este grădina ta pregătită pentru temperaturi scăzute? Iată 4 lucruri pe care să le faci iarna

Din momentul în care iarna își intră în drepturi și temperaturile foarte scăzute sunt prezente din ce în ce mai des, grădina...

Îți plac sporturile de iarnă? Află cum poți să nu te expui riscurilor accidentelor pe pârtie!

Sporturile de iarnă reprezintă unele dintre cele mai plăcute activități din sezonul rece, iar un cer albastru, soarele și cele mai bune...

3 industrii care au prosperat pe timpul pandemiei

Pandemia cauzata de noul coronavirus SARS-CoV-2 a afectat economiile tuturor tarilor din intreaga lume. Multe industrii au avut de suferit, iar numarul...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: