Acasă STIRI Cetatea Devei a fost redată, virtual, orașului

Cetatea Devei a fost redată, virtual, orașului

Prima expoziție din calendarul pe acest an al Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva (MCDR) a adus în prim-plan monumentul reprezentativ pentru orașul capitală a județului Hunedoara. Cetatea Devei a fost redată într-un mod inedit orașului, prin expoziția obiectelor descoperite pe șantierul arheologic, dar și printr-o serie de imagini 3D.

Expoziția „Cetatea Devei – redată orașului” a adus o parte din artefactele scoase la lumină de către specialiști în sesiunile de cercetare arheologică din 2008 și 2013.  Practic, reprezentanții Muzeului Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva şi-au propus să aducă istoria locală mai aproape de locuitori, dar și de toți iubitorii de istorie și cultură.

Cercetările arehologice din Cetatea Devei au scos la lumină o serie de artefacte deosebite: bijuterii, veselă, armament şi câteva piese de îmbrăcăminte. Unul dintre cele mai de preț exponate este o plăcuță de os cu cadran solar și calendar, datând din secolul al XVI – lea fiind unică, până în acest moment, în Transilvania. Este expusă, de asemenea,  o colecție amplă de pipe folosite de soldații care au populat cetatea în urmă cu sute de ani. Interesante sunt și cele două pistoale cu mânerele sculptate în montură de argint, dar și o matriță unicat ce era utilizată la producția unor elemente de teracotă.

Cei care vor trece pragul Palatului Magna Curia vor avea posibilitatea de a face şi o incursiune 3D a monumentului, MCDR fiind a treia instituţie muzeală din ţară care pune la dispoziția publicului și o expoziție de fotografie realizată cu această tehnologie. Cu ajutorul unor ochelari speciali vizitatorii au ocazia să vadă cele mai interesante obiective din cetate, așa cum arată în prezent reabilitate și consolidate.

Expoziția este dedicată celui mai valoros obiectiv din municipiul Deva, Cetatea. Suntem mândri că am reușit într-un timp record să restaurăm cele mai valoroase obiecte care au fost descoperite în campaniile din 2013. Invit devenii, dar și toți iubitorii de istorie să simtă îndeaproape Cetatea Devei aici, la muzeu, până în momentul în care aceasta va fi redată în circuitul turistic și vom încerca să amenajăm în interior un spațiu expozițional astfel încât să fie cât mai atractivă”, susține managerul MCDR Deva, Liliana Țolaș.

cetate2În prezent, Cetatea Devei se află într-un amplu proces de reabilitare, lucrările fiind parţial finanţate cu fonduri europene, dar şi cu fonduri de la bugetul local.  În final, monumentul va fi reintrodus într-un circuit turistic mai amplu. Prezent la expoziţie, primarul Petru Mărginean a declarat că speră ca până în 2015 să fie intergal finalizate toate lucrările, iar Cetatea să redevină cel mai important punct de atracţie turistică a municipiului.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Cum să alegi cadouri practice, dar în același timp speciale pentru bărbați?

Cu siguranță, ai fost cel puțin o dată în impas în alegerea unui cadou potrivit pentru un bărbat. Și pe bună dreptate,...

Trei elemente care nu trebuie să lipsească atunci când îți amenajezi noua ta baie

Noul tău apartament reprezintă una dintre bucuriile vieții și cu siguranță că vrei să îl decorezi exact așa cum ai visat întotdeauna....

Pandemia Covid-19 și tehnologia schimbă peisajul serviciilor de asigurări – 3 beneficii pentru șoferi

Tehnologia schimbă tot mai mult modul în care interacționăm, comunicarea prin intermediul unui ecran devenind astăzi norma. Pentru generațiile de copii care...

Vrei să te bucuri de un aer mai curat în propria locuință? Iată ce trebuie să faci!

Cu siguranță știi deja că este extrem de important ca aerul din casă să fie cât mai curat și mai ușor de...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: