Acasă CULTURĂ, ARTĂ & MEDIA Artefactele dacice din Munții Orăștiei vor putea fi vizitate virtual

Artefactele dacice din Munții Orăștiei vor putea fi vizitate virtual

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) – Cluj-Napoca, Universitatea Babeș-Bolyai – Cluj-Napoca şi Muzeul Civilizației Dacice şi Romane Deva au accesat finanţare prin intermediul fondurilor norvegiene pentru scanarea 3D a vestigiilor dacice din Munţii Orăştiei şi reconstituirea aşezămintelor strămoşilor românilor.

Proiectul intitulat “Când viaţa cotidiană antică devine patrimoniu UNESCO. Scanarea, restaurarea digitală şi contextualizarea artefactelor dacice din Munții Orăștiei” se întinde pe parcursul a 15 luni şi are o valoare totală de circa 4,2 milioane de lei.

muntii-orastieiÎntre obiectivele principale ale proiectului se numără digitizarea a 500 de artefacte, reconstituirea virtuală a unor edificii dacice și amenajarea a două spații expoziționale multimedia în cadrul muzeelor partenere din proiect.

Vor fi reconstituite sanctuare, cetăţi şi alte elemente arhitectonice de epocă dacică, după care artefactele 3D vor fi puse în valoare prin diferite metode, inclusiv prin expoziţii mixte real/virtual.

[quote_box_center]Proiectul ne prinde bine pentru că o să avem amenajată o sală de expoziţi temporare multimedia, ceea ce nu am mai avut până acum, sunt o premieră şi la noi în ţară aceste table-tech-uri. O să fie o combinaţie de exponate real-virtual, pentru că în Muzeul naţional de Istorie a Transilvaniei are cel mai diversificat patrimoniu de obiecte dacice din Munţii Orăştiei. Ne dorim ca publicul să înţeleagă şi altfel acest patrimoniu, nu doar prin expunerea în vitrină a obiectelor”, a declarat Carmen Ciongradi, directorul MNIT.[/quote_box_center]

Aparatura pentru proiectare 3D va rămâne ulterior în posesia muzeelor, care o vor putea utiliza şi în organizarea altor expoziţii viitoare.

Potrivit conf. dr. univ. Călin Neamţu, coordonatorul proiectului, spune că Universitatea Tehnică dispune deja de o aparatură pentru scanarea 3D unică în lume, care poate scana totul pe o distanţă de peste 170 de metri, cu acurateţe de 1 mm.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Cum să alegi cadouri practice, dar în același timp speciale pentru bărbați?

Cu siguranță, ai fost cel puțin o dată în impas în alegerea unui cadou potrivit pentru un bărbat. Și pe bună dreptate,...

Trei elemente care nu trebuie să lipsească atunci când îți amenajezi noua ta baie

Noul tău apartament reprezintă una dintre bucuriile vieții și cu siguranță că vrei să îl decorezi exact așa cum ai visat întotdeauna....

Pandemia Covid-19 și tehnologia schimbă peisajul serviciilor de asigurări – 3 beneficii pentru șoferi

Tehnologia schimbă tot mai mult modul în care interacționăm, comunicarea prin intermediul unui ecran devenind astăzi norma. Pentru generațiile de copii care...

Vrei să te bucuri de un aer mai curat în propria locuință? Iată ce trebuie să faci!

Cu siguranță știi deja că este extrem de important ca aerul din casă să fie cât mai curat și mai ușor de...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: