Acasă ECONOMIE Chinezii nu au licitat pentru retehnologizarea minelor din Valea Jiului

Chinezii nu au licitat pentru retehnologizarea minelor din Valea Jiului

În această săptămână ar fi trebuit să aibă loc licitația pentru stabilirea celui care va livra echipamentele miniere necesare retehnologizării minelor Lonea, Livezeni, Vulcan și Lupeni, licitație unde erau așteptați să participe și chinezii de la China Coal cu care se negociase deja. La licitație s-a prezentat însă o singură firmă, din Polonia.

Anunțată deja de multă vreme, participarea chinezilor la procesul de rethnologizare a minelor din Valea Jiului era privită ca un fapt cert, însă la licitația care a avut loc în această săptămână nu a participat nicio firmă din China. Asta în condițiile în care pe finalul anului trecut, o delegație chineză a fost prezentă în județul Hunedoara tocmai pentru a pefecta termenii viitorului contract. Mai mult, licitația care ar fi trebuit să aibă loc în luna ianuarie, a fost amânată tot la solicitarea chinezilor. În final, singurii care au depus o ofertă au fost polonezii de la Famur Kopex.

Directorul Complexului Energetic Hunedoara (CEH), Daniel Andronache, a efectuat o vizită în China în mai anul trecut, stabilind cu reprezentanții China Coal o strategie în urma căreia partea chineză ar fi livrat utilajele și le-ar fi și montat, urmând ca CEH să plătească banii folosiți în investiții într-o perioadă de 20 de ani, cu o dobândă de 2 la sută. Mecanismul financiar stabilit cu chinezii presupunea ca investiția să fie făcută din banii lor, printr-un așa numit credit furnizor, valoarea acesteia fiind de 349.017.487 lei, fără TVA, bani necesari pentru achiziația a nu mai puțin de 312 echipamente miniere. În situația în care partea chineză nu s-a prezentat la licitație, polonezii de la Kopex ar trebui declarați câștigători, însă întreg mecanismul stabilit cu chinezii nu se mai aplică și pentru polonezi, situație în care CEH ar trebui să scoată suma necesară din propria ”vistierie” sau să acceseze un credit bancar, fapt aproape imposibil de realizat. Blocajul este clar, așa că directorul Daniel Andronache a declarat că mai face o încercare cu chinezii, el urmând ca în perioada imediat următoare să facă o nouă deplasare în China.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

3 sfaturi pentru a-ți crea o baie uimitoare

Băile sunt, în general, mult mai mici decât, să zicem, o bucătărie, o cameră de zi sau un dormitor, ceea ce înseamnă...

Măsuri decise de CJSU Alba pentru comunele Noșlac și Sohodol. Ce restricții trebuie respectate

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba a decis miercuri măsuri pentru comunele Noșlac și Sohodol. Acestea intră în vigoare de joi, 22...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: