Acasă CULTURĂ, ARTĂ & MEDIA Cineaști români premiați la Festivalul de Film de la Sarajevo

Cineaști români premiați la Festivalul de Film de la Sarajevo

Mai mulți cineaști români au fost premiați sâmbătă în cadrul unei gale a Festivalului de Film de la Sarajevo, potrivit unui comunicat al ICR Viena.

Astfel, filmul “Album” (regia Mehmet Can Mertoglu, director de imagine Marius Panduru) coprodus de Oana Iancu și Calin Peter Netzer a primit trofeul Heart of Sarajevo pentru cel mai bun lungmetraj (premiu în valoare de 16.000 de euro), dar și premiile CICAE și Cineuropa oferite de partenerii festivalului.

Tot la secțiunea de lungmetraj, producția “Câini” (scenariul și regia Bogdan Mirică, producător Marcela Ursu) a obținut mențiunea specială a juriului prezidat de Elia Suleiman. Pentru același film, Gheorghe Visu, interpretul rolului Hogaș, a primit trofeul Heart of Sarajevo pentru cel mai bun actor și un premiu în valoare de 2.500 de euro.

Competiția de documentare a fost câștigată de producția “Doar o răsuflare” (regia Monica Lăzurean-Gorgan, producători Monica Lăzurean-Gorgan, și Hanka Kastelikova): un premiu în valoare de 3.000 de euro oferit de Departamentul Federal pentru Afaceri Externe din Elveția.

Scurtmetrajul “4:15 PM Sfârșitul Lumii” (regia Cătălin Rotaru și Gabi Virginia Șarga, producători Adina Sădeanu și Alex Tudor Crăciun) a primit mențiunea specială a juriului, iar proiectul cinematografic “Otto Barbarul” (regia Ruxandra Ghițescu, producător Iuliana Tarnovețchi) a câștigat Premiul Macedonian Film Agency (10.000 euro) din cadrul CineLink Co-production Market.

“Touch Me Not / Nu mă atinge-mă” (regia Adina Pintilie, producători Monica Lăzurean-Gorgan și Adina Pintilie) a câștigat Premiul The Post Republic, contribuție non financiară sub forma serviciilor de postproducție în valoare de 25.000 euro.

De asemenea, Carla Fotea a primit premiul oferit de partenerii festivalului — Best Pack & Pitch Award (Talents Sarajevo Pack & Pitch) în valoare de 4.000 de euro, sumă acoperită de Studio Chelia Sarajevo pentru post-producția coloanei sonore a proiectului prezentat.

Festivalul de Film de la Sarajevo, aflat la cea de-a 22-a ediție, a avut loc în perioada 12-20 august. Institutul Cultural Român de la Viena a fost partener al ediției 2016 a Festivalului de Film de la Sarajevo, sprijinind prezențele românești la festival.

10 producții românești au participat în cadrul programului competițional al festivalului și în secțiunea dedicată In Focus, peste 50 de cineaști români și patru proiecte cinematografice românești în secțiunile CineLink Co-Production Market, CineLink Work in Progress și Docu Rough Cut Boutique.

Sursa: Agerpres

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Vrei să te bucuri de un aer mai curat în propria locuință? Iată ce trebuie să faci!

Cu siguranță știi deja că este extrem de important ca aerul din casă să fie cât mai curat și mai ușor de...

Abia te-ai întors din vacanță, dar nu te simți pregătit să înfrunți stresul de la job? Iată 3 trucuri pentru a te readapta vieții...

Vacanța de vară s-a terminat, dar tu poate că n-ai starea necesară ca să te întorci rapid la job. Mintea îți este...

Pariurile sportive – fenomen de masă și veritabilă industrie accesorie sportului

Sportul continuă să suscite un interes major pentru foarte mulți oameni, atât ca formă de divertisment, prin urmărirea evenimentelor preferate, cât și...

TOP 5 trucuri prin care îți poți îmbunătăți procesul de producție

Procesele de producție simplificate sunt vitale pentru succesul companiilor producătoare. Cu toate acestea, există încă mult spațiu de îmbunătățire în cadrul multor...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: