Acasă AGRICULTURA & AGRIBUSINESS Ciobanii români - pe primul loc la export în U.E.

Ciobanii români – pe primul loc la export în U.E.

România ocupă primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește exporturile de ovine, acoperind practic peste 50% din totalul exporturilor UE la acest capitol. Cu livrări de peste 150 de milioane de euro, exporturile românești de ovine pot fi și mai mult impulsionate de recentele acorduri cu China și de redeschiderea pieței din Turcia.

Cifrele referitoare la exporturile românești de ovine și caprine provin de la Eurostat, institutul european de statistică și arată că acest sector agricol românesc este în plină ascensiune. În prezent, afacerile de export cu oi româneşti sunt dependente de comenzile care vin din nordul Africii şi Orien­tul Mijlociu. Ju­mătate din exporturile la nouă luni au fost acoperite de livrările către Libia (62 mil. euro), iar alte 22% de afacerile cu Iordania (25,8 mil. euro).

ovine daciaÎn străinătate merg animalele pentru carne. La export se lucrează numai cu banii jos pentru că altfel este foarte riscant. Preţul mediu este de 2.500 de euro/tonă în viu. La efective mari, marja de profit se ridică şi la 15%“, declară Dumitru Andreşoi (foto), președintele Asociației Crescătorilor de Ovine ”Dacia” din județul Hunedoara.

Creșterea și mai accentuată a sectorului poate proveni în 2014 din semnarea unor contracte de livrare cu China.  China ar putea să importe de la noi 4–5 milioane de ovine, a sugerat chiar ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, cu ocazia forumului economic China-Europa Centrală şi de Est.

Chinezii sunt interesaţi de importul de ovine din ţara noastră, având în vedere potenţialul existent de 14 milioane de capete, din care 9 milioane matcă”, a declarat Constantin.

Autoritățile din agricultură au precizat că potențialul de export al țării noastre este de aproximativ 5-6 milioane de ovine, piaţa locală a ovinelor fiind unul din­tre puţinele segmente din zootehnie care au înregistrat creşteri de la intrarea României în UE în urmă cu şapte ani.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Reciclarea, responsabilitatea antreprenorului modern și atent

Adaptarea afacerii la cerințele de pe piață vine în mod firesc la un moment dat în direcția dezvoltării și presupune de multe...

Cum să trimiți un colet în siguranță? TOP 3 sfaturi utile

Multe dintre afacerile din ziua de astăzi oferă produse. Fie că vorbim despre un restaurant, un magazin de îmbrăcăminte sau încălțăminte, decorațiuni...

O asigurare pe care e bine să o ai dacă ești proprietarul unei case

A avea o casă presupune o mare responsabilitate pentru proprietar. Acesta trebuie să o îngrijească permanet, să se asigure că are o...

Daruri premium de avut în vedere în cazul în care botezi un copil

Să botezi un copil este o binecuvântare și cel mai frumos gest pe care-l poți face pe Pământ. Cu toate acestea, trebuie...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: