Acasă AGRICULTURA & AGRIBUSINESS Ciobanii români - pe primul loc la export în U.E.

Ciobanii români – pe primul loc la export în U.E.

România ocupă primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește exporturile de ovine, acoperind practic peste 50% din totalul exporturilor UE la acest capitol. Cu livrări de peste 150 de milioane de euro, exporturile românești de ovine pot fi și mai mult impulsionate de recentele acorduri cu China și de redeschiderea pieței din Turcia.

Cifrele referitoare la exporturile românești de ovine și caprine provin de la Eurostat, institutul european de statistică și arată că acest sector agricol românesc este în plină ascensiune. În prezent, afacerile de export cu oi româneşti sunt dependente de comenzile care vin din nordul Africii şi Orien­tul Mijlociu. Ju­mătate din exporturile la nouă luni au fost acoperite de livrările către Libia (62 mil. euro), iar alte 22% de afacerile cu Iordania (25,8 mil. euro).

ovine daciaÎn străinătate merg animalele pentru carne. La export se lucrează numai cu banii jos pentru că altfel este foarte riscant. Preţul mediu este de 2.500 de euro/tonă în viu. La efective mari, marja de profit se ridică şi la 15%“, declară Dumitru Andreşoi (foto), președintele Asociației Crescătorilor de Ovine ”Dacia” din județul Hunedoara.

Creșterea și mai accentuată a sectorului poate proveni în 2014 din semnarea unor contracte de livrare cu China.  China ar putea să importe de la noi 4–5 milioane de ovine, a sugerat chiar ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, cu ocazia forumului economic China-Europa Centrală şi de Est.

Chinezii sunt interesaţi de importul de ovine din ţara noastră, având în vedere potenţialul existent de 14 milioane de capete, din care 9 milioane matcă”, a declarat Constantin.

Autoritățile din agricultură au precizat că potențialul de export al țării noastre este de aproximativ 5-6 milioane de ovine, piaţa locală a ovinelor fiind unul din­tre puţinele segmente din zootehnie care au înregistrat creşteri de la intrarea României în UE în urmă cu şapte ani.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

3 moduri inedite prin care îți poți reduce stresul prin cumpărături inteligente

Probabil știi deja că atunci când ești stresată preferi să faci o sesiune de cumpărături fie, online, fie vizitând magazinele unui centru...

Este grădina ta pregătită pentru temperaturi scăzute? Iată 4 lucruri pe care să le faci iarna

Din momentul în care iarna își intră în drepturi și temperaturile foarte scăzute sunt prezente din ce în ce mai des, grădina...

Îți plac sporturile de iarnă? Află cum poți să nu te expui riscurilor accidentelor pe pârtie!

Sporturile de iarnă reprezintă unele dintre cele mai plăcute activități din sezonul rece, iar un cer albastru, soarele și cele mai bune...

3 industrii care au prosperat pe timpul pandemiei

Pandemia cauzata de noul coronavirus SARS-CoV-2 a afectat economiile tuturor tarilor din intreaga lume. Multe industrii au avut de suferit, iar numarul...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: