Acasă AGRICULTURA & AGRIBUSINESS Clasa universităţii americane de la Vaţa merge mai departe ! Vezi GALERIA...

Clasa universităţii americane de la Vaţa merge mai departe ! Vezi GALERIA FOTO

După trei ani de  rezultate reuşite, studenţii americani revin pentru cel de-al patrulea an consecutiv la stagiul  de pregătire de la Vaţa de Jos. Aţi aflat aceste noutăţi  citind zilele trecute  articolul  dedicat acestui eveniment de publicaţia noastră „ŞTIRI din VEST ”. Pentru a afla mai multe detalii despre această colaborare am adresat câteva întrebări profesorului Mark Russell şi apoi profesorului Paul Ebner care  organizează şi coordonează aceste stagii de pregătire.

– Professor Mark Russell, de ce a ales Purdue University  localitatea Vaţa de Jos pentru Proiectul „Clasa de studiu a serviciului de securitate a animalelor si alimentelor ”?

mark_russell 

-Acum câţiva ani căutam un proiect Heifer International legat de animale.Acesta trebuia să se desfăşoare într-o comună din România care să primească şi să găzduiască studenţii noştri din SUA şi de la Universitatea  de Ştiinţe Agricole „Banatul” din Timişoara(USAB).Comunitatea aleasă trebuia să le ofere cazare şi posibilitatea de a lucra şi dezvolta abilităţi legate de noţiunile academice învăţate în universitate.

Ovidiu Spînu şi Călin Sahleanu din conducerea Heifer România cunoşteau  şi apreciau proiectul Heifer implementat cu succes de  Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Păsări şi Animale(AJCPA) la Vaţa de Jos.Ei mi-au făcut această recomandare,având cuvinte de apreciere faţă de conducerea şi echipa asociaţiei,atât în ceeace priveşte  cunoştinţele profesionale cât şi relaţia cu oamenii din acea comunitate.Astfel ne-am cunoscut cu echipa AJCPA şi comunitatea din Vaţa de Jos încă din noiembrie 2009,fiind entuziasmaţi deoarece era exact ce doream şi nu ne-am mai interesat de alte variante.Am revenit timp de 4 ani datorită ospitalităţii oamenilor,a siguranţei şi confortului  oferit de familiile gazdă.Primirea binevoitoare,importanţa implicării şi colaborării AJCPA-Heifer Project România , amabilitatea conducerii comunităţii ne-au determinat să revenim în fiecare an.

– Ce credeţi despre acest proiect şi mai ales despre  perspectivele acestuia ?

-Am fost foarte mulţumiţi de primirea,ospitalitatea şi oportunitatea pentru studenţii noştri de a învăţa de la familiile gazdă şi oamenii locului.Nu  avem motive să ne gândim că acest proiect nu va continua şi creşte pe viitor şi suntem entuziasmaţi că putem aduce şi noi un beneficiu comunităţii şi proiectului,prin prezenţa, învăţătura şi experienţa noastră.

-Ce gânduri de viitor aveţi,ce alte proiecte veţi dori să dezvoltaţi aici?

Vrem să definitivăm formalizarea relaţiei noastre prin stabilirea unei Scrisori de acord între AJCPA şi Purdue Animal Sciences,în iulie 2013.

Suntem foarte bucuroşi să aprofundăm relaţia noastră,cu un nou şi serios proiect legat de accesul producţiei de lapte locale către piaţă şi valorificare,proiect care se va construi având ca bază realizările anterioare ale Heifer România şi AJCPA.Anticipăm că acest proiect va implica studenţi de la Universitatea „Banatul”din Timişoara şi Purdue University şi se va concentra pe cercetarea analizei de piaţă,dezvoltarea planului de afaceri,extensia strategiei de dezvoltare.Vor trebui aplicate mai multe subiecte tehnice pentru clasa de studiu şi va fi necesară şi aplicarea pentru resurse, astfel ca acest nou proiect să devină realitate.

paul_ebnerProfesorul Paul Ebner se ocupă în mod direct de stabilirea programului,a organizării  proiectului de la Vaţa de Jos.A m dorit să aflăm şi alte amănunte despre acest proces de pregătire şi învăţământ.

-Professor Paul Ebner aveţi sarcina principală de organizare şi programare a activităţilor din cadrul proiectului.Care sunt condiţiile ce trebuiesc  îndeplinite de familiile gazdă ale studenţilor, în prima parte a stagiului de practică?

-Căutăm familii care sunt dispuse să cazeze studenţi americani de la Purdue University şi studenţi români de la Universitatea de Ştiinţe Agricole „Banatul”(USAB),pentru prima perioadă de stagiu de 4-5 zile.Cei mai mulţi dintre studenţii noştri au experienţă în domeniul agricol,au crescut la ferme de vaci de lapte,pui sau porci,dar agricultura americană este foarte diferită de agricultura din România.La familiile selectate pentru proiectul nostru studenţii locuiesc şi lucrează alături de aceştia,având posibilitatea de a vedea pe viu,în mod direct cum trăiesc şi lucrează  aceştia,comparativ cu modul de viaţă şi de lucru din SUA.Toate familiile gazdă au fost extraordinare.România este renumită pentru ospitalitatea sa,iar familiile gazdă sunt un minunat exemplu.Au dorit şi au reuşit să-i înveţe pe studenţii noştri totul, de la cum se prepară mâncărurile,până la cum realizează şi comercializează produsele.

-Acest proiect este considerat unul de succes ? Studenţii au avut rezultate bune la examene?

-Da,în mod cert.Facultatea îi învaţă pe studenţi multe tehnologii , le dezvoltă  şi multe abilităţi teoretice.Unul din principalele obiective ale proiectului nostru este de a-i scoate pe studenţi din clasă şi a le dezvolta ceeace ce noi numim „abilităţi uşoare”, cum ar fi cele de a comunica,de a lucra în echipă,de a rezolva  practic şi direct o serie de probleme.Toate acestea sunt greu de realizat în clasa tradiţională,teoretică din SUA.Pe când în România,prin acest proiect studenţii trebuie de cele mai multe ori să lucreze împreună,în echipă,îndeplinind sarcinile primite şi ducîndu-le la bun sfîrşit,folosind aceste noi deprinderi învăţate.Negreşit studenţii au realizat progrese în toate domeniile.Acest aspect este foarte important, deoarece indiferent de tipul profesiei pe care studenţii o vor alege, ei vor avea nevoie de aceste calităţi şi abilităţi pentru a avea succes.

 

Iată pe scurt câteva amănunte despre acest proiect româno-american de succes,despre gânduri de viitor, toate  acestea putând fi dovada colaborării şi prieteniei dintre organizaţii,comunităţi şi oameni,reuniţi de gândul binelui.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Pariurile sportive – fenomen de masă și veritabilă industrie accesorie sportului

Sportul continuă să suscite un interes major pentru foarte mulți oameni, atât ca formă de divertisment, prin urmărirea evenimentelor preferate, cât și...

TOP 5 trucuri prin care îți poți îmbunătăți procesul de producție

Procesele de producție simplificate sunt vitale pentru succesul companiilor producătoare. Cu toate acestea, există încă mult spațiu de îmbunătățire în cadrul multor...

Află topul celor 4 calități care îți garantează succesul în viață

Succesul în viață presupune, pe scurt, să te simți împlinită cu situația pe care o ai, independența financiară fiind unul dintre principalele...

Cadourile devin plictisitoare? Iată 4 idei de cadouri de care soțul tău chiar se va bucura

Adesea, atunci când vine vorba de cadouri, este destul de simplu să alegi cadouri pentru femei, dar opțiunile sunt limitate în ceea...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: