AcasăSTIRICARAS-SEVERINClassic meets Jazz la Gărâna

Classic meets Jazz la Gărâna

Creative, inovative, poveștile de succes desfășurate  ”ad mediam diem”  în Biserica Romano-Catolică din Brebu-Nou/Weidenthal din 2006. Din 2014, la Gărâna/ Wolfsberg, CLASSIC MEETS JAZZ. Anul acesta, 8 iulie 2017, în prezența Maestrului Sabin PAUTZA, în premieră absolută pentru Munții Semenicului, la Gărâna, a concertat, duo-ul pianistic Corina RĂDUCANU & Eugen DUMITRESCU (București).

”Muzica din suflet poate fi auzită de Univers” afirma bătrânul înțelept Lao Tse în Cartea Vieții și a Virtuții. Sâmbătă cei doi pianiști au demonstrat, în plinătate, adevărata lor menire. Aceea de A CÂNTA. Au împărțit cu noi sentimentul de împlinire și emoție românească în Rapsodia română, op.11 nr. 1 de George Enescu (1881-1955) în transcripția lui Marius Sireteanu; pasiunea, dialogul romantic-senzual, spiritul latin, ”cearta”  între îndrăgostiți, revolta soțului la tenacitatea soției (cei doi sunt un cuplu și în viața reală) în inconfundabilul Bolero a lui Maurice Ravel (1875-1937); nonconformismul, creativitatea, alteritatea, forța arhitecturii muzicale din Marș, Studiu polifonic, Trei dansuri de nuntă, Sonatina și Allegro semnate György Sándor Ligeti (1923-2006), evreul român de naționalitate maghiară și austriacă; recunoștința, prietenia și simplitatea de un firesc absolut normal din Marșul lui Henri semnat Dinu Lipatti (1917- 1950), singura piesă pentru pian la patru mâini a marelui pianist, o glumă muzicală dedicată medicului și amicului său devotat; inspirația, fantezia din I Got Rhythm piesă compusă în 1933 de George Gershwin (1898-1937) și fratele său, Ira Gershwin (1896- 1983); și nu în ultimul rând, virtuozitatea și tehnica de cel mai înalt grad din Joc de doi din Banat, lucrare semnată Sabin Pautza, piesă cântată și la bis, muzicienii fiind aplaudați, în picioare, minute în șir.

Un recital excelent în prezența compozitorului şi dirijorului Sabin PAUTZA, reșițean la origini, personalitate marcantă a muzicii clasice, cu ecouri prelungite și emoții împărtășite de protagoniști profesioniști cu adevărat: Corina RĂDUCANU & Eugen DUMITRESCU.

Organizator: Societatea pentru Cultură METARSIS- activităţi şi servicii de cultură urbană şi artă contemporană

Partener: Consiliului Judeţean Caraş-Severin

Parteneri culturali: Fundaţia Iancu de Hunedoara, Asociaţia Klavierart Bucureşti, Forumul Democratic al Germanilor din Caraş-Severin, Liceul de Arte Sabin Păuţa Reşiţa, Gordian Timişoara

Prin bunăvoinţa Parohiei Romano Catolice “Maria Zăpezii”, monseniorul József Csaba Pál, canonic de Timişoara şi arhidiacon romano-catolic al Banatului Montan.

Credit text si foto: Camelia Duca

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc