Acasă STIRI CNCAV: România este pe locul 3 în Uniunea Europeană la procentul de...

CNCAV: România este pe locul 3 în Uniunea Europeană la procentul de persoane imunizate cu două doze de vaccin

[ad_1]

Protocolul de testare rapidă a elevilor și profesorilor în unităților de învățământ, realizat de Ministerul Sănătății, a fost transmis școlilor. Acesta include detalii despre testarea cu teste antigen rapide, scenariile posibile, procedura și măsurile de aplicat, precum și excepțiile de la testare.

Documentul a fost transmis unităților de învățământ la zece zile după redeschiderea școlilor, potrivit edupedu.ro.

Ce prevede protocolul de testare rapidă, antigen Covid-19, în unitățile de învățământ, realizat de Ministerul Sănătății

Testarea cu teste antigen rapide se recomandă:

Elevilor simptomatici a căror simptomatologie de boală debutează în timpul orelor de curs

Colegilor cazurilor confirmate din unitatea de învățământ (inclusiv celor asimptomatici), imediat după confirmarea primului caz

Cadrelor didactice și altor angajați ai unității școlare, simptomatici, a căror simptomatologie de boală debutează în timpul orelor de curs, precum și contacților persoanelor confirmate pozitiv (cadre didactice din cancelarie sau alt personal angajat al instituției cu care acesta a stat în apropiere, la mai puțin de 2 m, fără mască, cel puțin 15 min)

Utilizarea testelor antigenice rapide:

• Se vor utiliza teste antigenice rapide conform cerințelor pct 10 din Ord. MS 1819/2020. • Se vor urmări indicațiile producătorului, urmând pașii recomandați în prospectul fiecărui tip de test antigenic rapid utilizat.

• Personalul medical al unității de învățământ va fi informat de către DSP asupra modului de recoltare corectă, a prelucrării și interpretării testului

• Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical școlar de la nivelul unității de învățământ vor fi raportate catre DSP, în vederea înregistrării lor în Coronaforms, utilizând formatul de machetă din Anexa 2.

Testele rapide vor fi puse la dispoziția unităților de învățământ de către DSP-urile județene și a Municipiului București

Atitudinea față de cazul suspect sau pozitiv

Scenariul I – elev identificat cu temperatura mai mare de 37,3 grade C sau cu simptome sugestive COVID-19 (tuse, febră, scurtarea respirației, dureri în gât, coriză, dispnee, astenie, mialgii, cefalee, ageuzie sau disgeuzie sau simptome digestive: vărsături, diaree, greață, fără o altă cauză confirmată)

• Se anunță responsabilul desemnat de unitatea de învățământ și personalul medical al unității de învățământ

• Elevul este îndrumat în încăperea desemnată ca izolator, unde se izolează și este monitorizat.

• Se verifică existența acordului informat al părintelui/ reprezentantului legal al elevului minor, pentru testare rapidă antigen și sunt anunțați părinții/ reprezentanții legali ai elevului

• Dacă există un acord din partea părintelui/reprezentantului legal al elevului minor, sau acordul scris al elevului peste 18 ani, se efectuează testarea pentru COVID -19, utilizând un test antigenic rapid.

• Testarea se efectuează de către asistentul medical, la recomandarea medicului unității de învățământ/al reprezentantului DSP județean, sau de către medicul unității de învățământ, după caz, conform instrucțiunilor din Anexa 3.

În cazul în care rezultatul testului este:

A. Negativ

Medicul sau asistentul medical al unității de învățământ:

• Anunță părinții/ reprezentantul legal al elevului minor.

• Completează pe formularul de testare anexat (Anexa 1) cu maximă acuratețe, toate câmpurile necesare și raportează cazul testat la DSP, pentru a fi introdus in Coronaforms. O copie a formularului de testare este transmisă părintelui/ reprezentantului legal.

• Recomandă anunțarea medicului de familie de către părinți/ reprezentantul legal al elevului.

B. Pozitiv

Medicul sau asistentul medical al unității de învățământ:

• Anunță părinții sau reprezentantul legal al elevului minor.

• Recomandă anunțarea medicului de familie de către părinți/ reprezentantul legal al elevului pentru stabilirea conduitei optime.

• Completează pe formularul de testare anexat (Anexa 1) cu maximă acuratețe, toate câmpurile necesare și raportează cazul la DSP, pentru a fi introdus în Coronaforms. O copie a formularului de testare este transmisă părintelui/ reprezentantului legal.

Atitudinea față de colegii cazului pozitiv (elevii din clasă, elevii din alte clase cu care elevul confirmat a venit în contact direct și profesorul/profesorii care au predat la clasă în ziua confirmării cazului și cu 2 zile anterior confirmării acestuia):

Colegii care au consimțământ semnat, inclusiv cei asimptomatici, se vor testa utilizând teste antigenice rapide, prin deplasarea ordonată, eșalonată, supravegheați de un reprezentant al unității de învățământ, către spațiul alocat testării.

De asemenea, vor fi testați și profesorii de la clasă (așa cum au fost definiți mai sus). Excepție de la testare vor face persoanele vaccinate complet și cele care au trecut prin boală și nu au trecut > 90 de zile de la vindecare.

Testarea se efectuează de către asistentul medical, la recomandarea medicului unității de învățământ/al reprezentantului DSP județean, sau de către medicul unității de învățământ, după caz, conform instrucțiunilor din Anexa 3.

Scenariul II – Cadru didactic care are temperatura >37,3 grade C sau simptome sugestive COVID -19

• Cadrul didactic va merge în spațiul alocat testării

• Testarea pentru COVID -19, utilizând un test antigenic rapid, se efectuează de către asistentul medical, la recomandarea medicului unității de învățământ/al reprezentantului DSP județean sau de către medical unității de învățământ, după caz, conform instrucțiunilor din Anexa 3

În cazul în care rezultatul testului este:

A. Negativ

Medicul sau asistentul medical al unității de învățământ:

• Recomandă cadrului didactic anunțarea și consultarea medicului de familie.

• Recomandă izolare la domiciliu pana la remiterea simptomatologiei.

• Completează pe formularul de testare anexat (Anexa 1) cu maxima acuratete, toate campurilenecesare și raporteaza cazul testat la DSP, pentru a fi introdus în Coronaforms.

B. Pozitiv

Medicul școlar sau medicul responsabil de unitatatea școala și /sau asistentul medical școlar:

• Recomandă cadrului didactic anunțarea și consultarea telefonică a medicului de familie.

• Completează pe formularul de testare anexat (Anexa 1) cu maximă acuratețe, toate câmpurile necesare și raportează cazul la DSP, pentru a fi introdus în Coronaforms.

Contacții cazului cadru didactic detectat pozitiv (cadre didactice din cancelarie sau alt personal angajat al instituției cu care acesta a stat în apropiere, la mai puțin de 2 m, fără mască, cel putin 15 min) vor fi testați utilizând teste antigenice rapide în scopul identificării altor eventuale cazuri, prin deplasarea eșalonată a acestora în spațiul alocat testării.

Excepție de la testare vor face persoanele vaccinate complet și cele care au trecut prin boală și nu au trecut > 90 de zile de la vindecare.

Echipamentul de protecție individuală a personalului medical care efectuează testarea antigen rapidă este asigurat de angajator și este format din: mască FFP2/chirurgicală, vizieră, mănuși și halat de protecție de unică utilizare.

Personalul medical al unității școlare va fi instruit asupra procedurii de echipare și dezechipare a echipamentului de protecție individuală.

Echipamentul de protecție utilizat se va arunca în coșuri de gunoi prevăzute cu capac și pedală, prevăzute cu sac galben.

Această procedură va fi încheiată cu dezinfecția corectă a mâinilor.

Testele folosite reprezintă deșeuri medicale de tip pericol biologic și vor fi colectate conform legii în vigoare referitoare la colectare, depozitare, transport și eliminare a deșeurilor, respectiv OMS 1226/2012.

Fiecare unitate de învățământ va identifica un spațiu care va funcționa ca izolator, cf Ordinului comun 3235/2021, în care se vor asigura: dezinfectant de mâini, dezinfectanți pentru suprafațe agreați, o aerisire optimă, confort termic și coșuri de gunoi cu capac și pedală și saci galbeni pentru colectarea deșeurilor (batiste utilizate, echipament de protecție individuală).

Vezi integral: Protocol-de-testare-rapida-in-scoli

Formular testare rapida_Anexa

surse: dspalba.ro, edupedu.ro[ad_2]

Source link

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Top 4 meserii potrivite pentru femeile prezentabile

Joburile pentru femei pot fi impartite in mai multe categorii. Astfel, exista cateva meserii care sunt ideale pentru femeile prezentabile, cu un...

Cum poți arăta fabulos toamna. 3 trucuri pe care le folosesc specialiștii pentru ținute senzaționale

Toamna a venit, iar temperaturile de vară au fost înlocuite cu unele mult mai scăzute, puloverele, jachetele sau pardesiile făcându-și loc rapid...

Vrei să-ți pregătești mașina pentru iarnă? Iată 6 lucruri pe care trebuie neapărat să le faci înainte de prima ninsoare

Să petreci timp asigurându-te că mașina ta este pregătită pentru iarnă nu numai că te poate ajuta să previi o avarie sau...

Vrei să îți menții angajații fericiți și motivați? Află cum să organizezi un teambuilding de succes!

Dacă și tu ești antreprenor, atunci probabil că știi deja cât de importantă este echipa pe care ți-o formezi și care va...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: