Acasă STIRI CARAS-SEVERIN Coca-Cola România investește în modernizarea eco-turistică a Cascadei Bigăr

Coca-Cola România investește în modernizarea eco-turistică a Cascadei Bigăr

Cascada Bigăr din județul Caraș-Severin, considerată una dintre cele mai frumoase cascade din lume, a intrat în această lună într-un amplu program de amenajare eco-turistică finanțat de către Coca-Cola HBC România. 

Cascada Bigăr atrage anual zeci de mii de turiști, însă nu poate fi admirată în siguranță de la baza râului – locul de unde se vede cel mai bine – deoarece nu există un podeț de acces. Așa că mulți turiști escaladează parapetul și zona foarte abruptă de lângă râu pentru a o vedea mai de aproape, riscul de accidente fiind foarte ridicat. O altă problemă este aceea a semnalizării necorespunzătoare a accesului la izvor și la grota din apropiere, iar multe elemente betonate strică aspectul de zonă protejată. De asemenea, lipsesc informații esențiale pentru turiști: despre biodiversitate, geografia locului, aspecte legale sau atenționări.

În anul 2014, un grup de angajați ai Coca-Cola HBC România a avut ideea de a realiza un proiect de amenajare a cascadei. Acesta a fost aprobat ca investiție de către companie și încredințat asociației ViitorPlus pentru implementare. Amenajările au demarat în 6 iulie 2016 și vor dura câteva luni. Proiectul a început însă în urmă cu doi ani și a inclus până în prezent un proces anevoios de proiectare și avizare datorită amplasării cascadei, mai multe instituții publice diferite fiind implicate.

Principalele lucrări de reabilitare vizează:

  • amenajarea unui traseu pietonal între parcare şi intrarea în Parcul Naţional, de-alungul DN57b. Traseul va fi delimitat prin parapeți față de șosea și vor fi amplasate semne de circulație corespunzătoare. Până acum, pentru a ajunge la cascadă, turiștii aveau de parcurs pe carosabil ~400m, de la parcare până la intrarea în parc, mașinile trecând în viteză pe lângă aceștia.
  • amenajarea unui drum de acces de la intrarea în Parc şi până la baza Cascadei, de unde va putea fi admirată și fotografiată în siguranță. Se va accesa astfel platforma naturală din piatră, de la baza râului Miniș, vis-a-vis de cascadă.
  • realizarea unei treceri către Grota Bigăr, aflată în imediata apropiere a Cascadei;
  • dotarea zonei cu panouri informative, pubele ecologice, marcaje de atenţionare, locuri de repaus.

Schita amenajare accesLucrările se vor desfășura cu o intervenție minimă asupra arealului natural, cu utilizarea preponderentă a materialelor naturale din zonă (piatră și lemn). În plus, se vor elimina elementele betonate existente în parc de câteva decenii, care strică peisajul.

 „Amenajarea cascadei Bigăr a fost poate cel mai complex proiect de care m-am ocupat în cei 10 ani de activitate în ViitorPlus și mă bucur că am reușit să trecem peste toate obstacolele întâmpinate și după multă muncă și perseverență timp de 2 ani jumătate, să putem oferi zecilor de mii de turiști din zonă o experiență prin care să se bucure în siguranță de această minune a naturii”, a declarat Teia Ciulacu, preşedintele ViitorPlus și coordonatorul proiectului.

Pe lângă Compania Coca-Cola HBC Romania, sponsorul principal, acest proiect a atras resurse suplimentare din partea Administratiei Parcului National Cheile Nerei-Beusnita (beneficiarul proiectului) și firmei de construcții CON-A, care se implică în execuția lucrărilor.

Iniţiativa de a amenaja zona Cascadei Bigăr se înscrie în platforma După Noi, recent lansată de Coca-Cola HBC, prin care compania îşi propune să inspire cât mai mulţi oameni să conştientizeze cât de important este ce lasă în urma lor şi să adopte un stil de viaţă cât mai responsabil, pe care să-l transmită şi generaţiilor viitoare.

Sursa: viitorplus.ro

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Top 3 alegeri excepționale pe care să le faci pentru bucătăria ta modernă

Atunci când vine vorba de amenajat bucătăria, cu siguranță îți dorești cele mai moderne, frumoase și calitative lucruri. După ce te-ai decis...

Iată 3 piese vestimentare care NU trebuie să lipsească din garderoba niciunui bărbat toamna aceasta!

Odată cu venirea sezonului rece, este și momentul să-ți reînnoiești garderoba. Există câteva piese esențiale, de care nu te poți lipsi toamna....

Știai de ce ai nevoie pentru a naviga pe ambarcațiuni cu vele sau motor?

Navigația a însoțit umanitatea încă de la începuturile ei timide. Omul a fost fascinat, uneori, nevoit, alteori, curios, să străbată întinderile de...

Află când și cum să alegi primul telefon al copilului tău!

După o anumită vârstă, cei mai mulți dintre copii își doresc propriul telefon mobil și încep să își copleșească părinții cu rugăminți...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: