AcasăSTIRICARAS-SEVERINCod galben de ploi, vijeli și inundații în jumătatea de vest a...

Cod galben de ploi, vijeli și inundații în jumătatea de vest a țării

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis în urmă cu puțin timp o avertizare  de tip cod galben de instabilitate atmosferică accentuată şi ploi însemnate cantitativ, valabilă din noaptea de luni spre marţi până în prima parte a nopţii de marţi spre miercuri pentru jumătate de vest a țării. La rândul său,  Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a apelor (INHGA) a emis o avertizare COD GALBEN de inundații pentru bazinele râurilor Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, Cerna și Jiu.

Din noaptea de luni spre marţi (23/24 iunie) până în prima parte a nopţii de marţi spre miercuri (24/25 iunie) instabilitatea atmosferică va fi accentuată, la început în vestul ţării, apoi şi în celelalte zone. Vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, ce vor lua trecător aspect de vijelie şi căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 25…30 l/mp şi izolat 50…60 l/mp. Manifestări de instabilitate atmosferică se vor semnala şi în regiunile sudice şi sud-estice în seara zilei de marţi şi în primele ore ale nopţii.

inhgaINHGA avertizează că se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaþii locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale  cotelor de atenție, după cum urmeazã:

COD GALBEN
Pe râurile din bazinele hidrografice: Bega superioară (județul Timiș), Timiș superior, Bârzava superioară, Caraș, Nera, Cerna (județul Caraș-Severin), Jiu superior și afluenții sãi din județele Hunedoara, Gorj și Mehedinți. Se menționează cã fenomenele hidrologice periculoase se pot produce mai ales pe afluenți de grad inferior ai acestor râuri. Izolat, aceste fenomene se pot produce și pe alte râuri mici din zonele de deal și munte, cu probabilitate mai mare pe cele din județele Arad, Alba, Bihor, Cluj și Hunedoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc