Acasă CULTURĂ, ARTĂ & MEDIA Comemorarea martirilor

Comemorarea martirilor

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a dedicat o activitate cultural-educativă specială împlinirii a 230 de ani de la martiriul conducătorilor răscoalei de la 1784, Horia și Cloșca. Evenimentul a fost marcat în ziua de 26 februarie 2015, în Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, printr-o prezentare făcută de către cercetătorul științific dr. Ioachim Lazăr în fața unui public format în principal din elevi de la colegiile și liceele din Deva.

În ziua de 28 februarie 2015 se împlinesc 230 de ani de când, pe Dealul Furcilor din Cetatea Alba Iulia, au fost executați în mod sălbatic, prin tragere pe roată, cei doi fruntași ai răscoalei care au sfârșit ca adevărați martiri. Nu mai puțin importantă este suferința și sacrificiul lui Crișan, care și-a pus capăt zilelor în închisoare.

Pentru jertfa lor extraordinară, Horea, Cloșca și Crișan au fost numiți, pe drept cuvânt, de marele istoric Nicolae Iorga „trei mucenici țărani ai secularelor suferinți românești în Ardealul oblăduit și strivit de străini”. Într-adevăr, răscoala de la 1784 a fost un rezultat al suferințelor îndurate de veacuri de românii transilvăneni iar amploarea acestei mișcări a întrecut toate mișcările revendicative de până atunci și a avut un ecou extraordinar în Europa acelor ani, o Europă aflată în ajunul Revoluției franceze de la 1789. Iată ce scria un ziar german, relatând despre răscoala din Transilvania a lui Horea, Cloșca și Crișan: „Ei (românii) sunt cu adevărat sclavi, fără niciun avut şi fără drepturi, legaţi de glie, iar cei mai mulţi dintre ei sunt trataţi fără cruţare de către administratorii moșiilor, încât niciodată nu le rămâne timpul necesar pentru a se ocupa de ogorul lor, pe care trebuie să-l lucreze femeile, pentru a-şi hrăni, cu chiu cu vai, familia.”

Tocmai pentru că această răscoală a avut un atât de puternic ecou în spațiul românesc și în afara lui, pedeapsa aplicată celor trei conducători a fost de o cruzime greu de descris. Dealul Furcilor din Cetatea Alba Iulia a fost martorul unei execuții care tebuia să fie exemplară, să înspăimânte orice iobag, orice român care ar mai fi cutezat să se ridice ca să-și ceară drepturile. Din documentele vremii, aflăm că la execuție au fost aduși cu forța în jur de 3515 de iobagi români, din 419 sate. Ei trebuiau să să asiste, să ia aminte și să povestească celor care ar mai îndrăzni să se răscoale.

Ne-am amintit acum de acești martiri ai neamului, de acești veritabili mucenici care și-au dat viața pentru ca românii din încercatul Ardeal să aibă o viață mai bună, să se bucure de drepturi, să se afirme pe pământul strămoșesc.

Figurile lui Horea, Cloșca și Crișan au devenit efigii ale istoriei românilor, sunt personalitățile cele mai îndrăgite din istoria Transilvaniei, alături de marele Avram Iancu. Nu trebuie uitate niciodată ultimele cuvinte ale lui Horea, rostite înainte de a fi tras pe roată cu o cruzime sălbatică: „Mor pentu Națiune!”. Iar noi, urmașii acestor moți plini de dârzenie, iubitori de țară și de popor, trebuie să îi păstrăm în suflet ca pe niște modele morale demne de urmat o viață întreagă.

Am avut, la această activitate, privilegiul de a afla lucruri interesante, unele inedite, despre acești eroi ai neamului, de la reputatul istoric dr. Ioachim Lazăr, cel care poartă în suflet, de o viață, dragostea și prețuirea față de Horea, Cloșca și Crișan.

Noi, biblioteca județeană, ne bucurăm pentru că am reușit, și de această dată, să organizăm un eveniment pe măsura importanței acestei adevărate „ore astrale” a istoriei României care este răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan. Ne-am bucurat cu atât mai mult cu cât auditoriul a fost format din elevi, din tineri, din generația care are nevoie, mai mult ca orice, de modele. Iar acești martiri ai neamului sunt astfel de modele.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

3 SOLUȚII de a așeza încălțămintea tuturor membrilor familiei la ușa de la intrare

În multe locuințe se poate observa că la intrare sunt așezate la vedere numeroase perechi de pantofi, papuci, cizme, sandale, teniși, aparținând...

Design în VEST – Cum să păstrezi aerul vintage al casei tale

Partea de vest a României este cunoscută pe lângă altele și pentru faptul că deține unele dintre cele mai vechi clădiri din...

Cele mai bune activități pentru copiii de 1 an, în casă și afară

Atingerea vârstei de 1 an reprezintă o etapă importantă în viața copilului și a părinților. Este perioada în care cel mic începe...

Vrei să ai mai multă grijă de tine? 5 aspecte de care trebuie să ții cont în fiecare zi

Să trăiești o viață sănătoasă nu înseamnă doar să fii atent la ce ai în farfurie sau exercițiile pe care le faci...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: