AcasăADMINISTRATIEComuna hunedoreană Vaţa de Jos ar putea trece la judeţul Arad

Comuna hunedoreană Vaţa de Jos ar putea trece la judeţul Arad

Primarul comunei hunedorene Vaţa de Jos vrea să organizeze un referendum local pentru a hotărî desprinderea de judeţul Hunedoara şi alipirea comunei la judeţul Arad, informează cotidianul local Mesagerul Hunedorean.

Motivele primarului Milu Folescu sunt legate de modalitatea prin care se  fac alocările bugetare, comuna Vaţa de Jos beneficiind, în opinia primarului, de zero fonduri în ultimii ani.  Ideea de a schimba aria administrativ-teritorială a comunei Vaţa de Jos, oricât de năstruşnică ar părea, este realizabilă, chiar dacă paşii legali implică timp şi foarte multă birocraţie.

În ultimii ani, noi nu am primit nici un ban de la Consiliul Judeţean Hunedoara. Ni s-au invocat tot felul de motive, de genul că luăm şi aşa destul de la Finanţe. Eu cred că ceea ce ne revine de la Finanţe este dreptul nostru, conform formulei de calcul. Aceeaşi formulă se aplică tuturor primăriilor din judeţ. Ele primesc, însă noi nu. Am decis să întrebăm comunitatea dacă e bine că nu ni se alocă şi nouă, bani pentru dezvoltare, aşa cum se întâmplă în cazul tu-turor celorlalte administraţii locale. Ne-am săturat! Vrem să organizăm un referendum, pentru că am luat în calcul să ne alipim judeţului Arad. Am discutat cu câţiva primari de acolo, iar la ei nu există astfel de situaţii”, a declarat primarul Milu Folescu.

Localnicii din Vaţa de Jos par a fi acceptat deja o astfel de idee, organizarea unui referendum fiind  una cu sorţi de izbândă pentru primarul PDL. De altfel, mulţi aruncă vina lipsei de finanţări de la buget tocmai pe faptul că primarul comunei are o altă culoare politică decât majoritatea guvernamentală actuală. Primarul Milu Folescu spune că şefii de la Consiliul Judeţean ar trebui totuşi să fie echidistanţi şi nepărtinitori atunci când împart banul public. Aşa că e mai hotărât ca niciodată să ia atitudine.

La nivel de comune în special, lumea votează omul, nu partidul sau culoarea lui. Eu îi reprezint pe aceşti oameni şi vreau să lupt pentru binele lor. Am îndurat destul, până acum. Localnicii sunt singurii care au de pierdut. Ei trebuie să afle că, dacă nu primim bani de la judeţ, nici modernizările propuse nu le putem susţine aşa cum ar trebui. Investiţiile pe care reuşim să le susţinem din bugetul local, oricum, puţine, comparativ cu ceea ce ne dorim, implică mult timp pentru implementare”, mai arată primarul, conform sursei citate

Vaţa de Jos nu este singura unitate administrativă care ar putea trece de la un judeţ la altul, exemple asemănătoare existând şi în alte părţi din ţară.  Spre exemplu, primarul din comuna Dămuc, judeţul Neamţ, se pare că intenţionează să urmeze toate procedurile pentru a-şi dezlipi comuna de actualul judeţ şi a o trece sub tutela judeţului Harghita, iar cel al comunei Peştera vrea să treacă unitatea teritorială pe care o conduce, de la Constanţa, în oricare alt judeţ din regiune. Totul, din cauza nemulţumirilor legate de alocările băneşti pentru anul 2014.

Trecerea unei unităţi administrativ-teritoriale, de pildă a unei comune, oraş sau municipiu, de la un judeţ la altul, este posibilă potrivit legii.  Astfel, Art. 20 din Legea 215/2001, modificată prin Legea 286/2006 – Legea administraţiei publice, precizează că „delimitarea teritorială a comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor se stabileşte prin lege. Orice modificare a limitelor teritoriale ale acestora se poate efectua numai prin lege şi numai după consultarea prealabilă a cetăţenilor din unităţile administrativ-teritoriale respective, prin referendum, care se organizează potrivit legii.“

Sursa:  Mesagerul Hunedorean

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc