Acasă STIRI ARAD Comuna Vladimirescu este gazda paradei portului popular german

Comuna Vladimirescu este gazda paradei portului popular german

Sâmbătă, 17 mai, comuna Vladimirescu din judeţul Arad va fi gazda Paradei portului popular german.  La Glogowatz – vechiul nume al comunei Vladimirescu – au trăit câteva mii de familii de etnie germană, acestea alcătuind una dintre cele mai mari şi mai bogate comunităţi ale şvabilor bănăţeni la Nord de Mureş.

Reluată după multă vreme, sărbătoarea tradiţională cunoscută sub numele de Kirchweih este prilej pentru şvabii bănăţeni să  îşi etaleze portul popular. Moştenite de la bunici şi străbunici şi date mai departe din generaţie în generaţie, porturile populare sunt scoase din lada de zestre, spălate, apretate şi aranjate, îmbrăcate de tineri şi prezentate publicului larg.

Biserica romano-catolică din localitatea Vladimirescu este închinată Sfântului Ioan de Nepomuk, ocrotitorul Banatului, comemorat în calendarul bisericesc în data de 16 mai, iar alegerea datei de 17 mai nu este deloc întâmplătoare. Întreaga manifestare se desfăşoară sub coordonarea filialei judeţene Arad a Forumului German din România cu sprijin material din partea Departamentului pentru Relaţii Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului României. Parteneri ai evenimentului sunt Consiliul Local Vladimirescu, Primăria comunei Vladimirescu, Forumul German local Glogowatz şi Organizaţia de tineret „Banat-JA” Arad.

La ediţia de anul acesta vor putea fi admirate porturi populare germane din patrimoniul Forumului German din Aradul Nou (Neuarad), Vladimirescu (Glogowatz), Sântana (Sanktanna), Semlac (Semlak), Fântânele (Engelsbrunn) şi din alte localităţi arădene, dar şi din mai multe localităţi cu populaţie germană din judeţul Timiş colecţionate de Asociaţia de tineret „Banater Rosmarein” din Timişoara. Perechile în port popular vor mărşălui în acordurile Fanfarei „Nadlacanka” din Nădlac. Muzica din cadrul balului este asigurată de orchestra „Tornado” a şvabilor dunăreni din Baranya, Ungaria.

În cadrul programului artistic va fi decernat premiul „Stefan Jäger“ al fundaţiei cu acelaşi nume din Timişoara. Premiul este acordat anual unui membru tânăr al comunităţii pentru merite deosebite în păstrarea limbii, culturii şi tradiţiei şvabilor bănăţeni. Anul acesta, laureata premiului este Raluca Nelepcu, jurnalist al săptămânalului german „Banater Zeitung“.

Programul manifestării:
14.00 – Întâlnirea perechilor la Căminul Cultural din Vladimirescu
15.00 – Slujba religioasă la biserica romano-catolică din Vladimirescu
16.00 – Defilarea perechilor pe străzile comunei Vladimirescu
17.30 – Programul cultural la Căminul Cultural din Vladimirescu
20.30 – Balul şvăbesc cu muzică live la Căminul Cultural din Vladimirescu

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Noi categorii de pacienți, incluse pe lista de prioritate la vaccinare. Se pot imuniza și persoanele care stau la aceeași adresă

Pacienții cu transplant sau aflați pe lista de așteptare pentru transplant au prioritate la vaccinare și nu trebuie să se programeze în platformă....

Reținut pentru distrugere și amenințare. Un bărbat din Aiud și-a amenințat familia și a distrus poarta unui vecin

Au fost raportate 4.342 noi cazuri de COVID-19, în ultimele 24 de ore, la nivel național, potrivit datelor transmise vineri, 5 martie, de...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: