AcasăSTIRIARADComunitatea Evreilor din Arad celebrează Hanuka, numită și "Sărbătoarea Luminilor"

Comunitatea Evreilor din Arad celebrează Hanuka, numită și „Sărbătoarea Luminilor”

Comunitatea evreilor din Arad sărbătorește marți seară Hanuka sau „Sărbătoarea Luminilor”, sărbătoare ce aduce bucurie în casele celor aproximativ trei sute de evrei câți mai trăiesc în prezent în Arad.

Pentru a marca această sărbătoare, corul Comunității Evreilor din Arad a pregătit un scurt program artistic ce va fi prezentat în fața participanților la acest eveniment.

[quote_box_center]Alături de membrii Comunității Evreilor din Arad au fost invitați să ia parte la acest eveniment care va fi găzduit de cantina-restaurant a comunității, reprezentanți ai cultelor religioase din județ, precum și reprezentanți ai autorităților publice locale și ai societății civile arădene”, a declarat luni, ing. Ionel Schlesinger, președintele Comunității Evreilor din Arad.[/quote_box_center]

Vorbind despre semnificația acestei sărbători, Ionel Schlesinger a spus că, de-a lungul celor opt zile cât durează sărbătoarea de Hanuka, fiecare familie de evrei are datoria spirituală de a aprinde câte o lumânare pentru a comemora victoria repurtată de oastea condusă de Iehuda Macabi împotriva armatelor elene conduse de generalii Nikanor și Gordias.

Răscoala macabeilor împotriva lui Antiohus Epifanus, cel care stăpânea atunci Ierusalimul, a izbucnit în anul 167 î.Hr. După ce cucerise orașul, acesta interzisese cultul mozaic și a atacat și pângărit Templul pe care l-a transformat într-unul închinat lui Zeus. În anul 167 î.Hr., a fost terminată construirea unui altar în Templu, peste altarul tradițional evreiesc, după care comandantul Ierusalimului a sacrificat aici un porc, provocând cel mai mare sacrilegiu.

Cel care a aprins flacăra răscoalei a fost un preot care trăia în Modiin, Matitiahu Hashmonaitul care, împreună cu cei patru fii ai săi, între care și Iehuda Macabi, l-au atacat pe ofițerul elen, pe care l-au ucis împreună cu garda sa.

Legendele mistice iudaice relatează că atunci când preoții au intrat în Templu au găsit numai atâta ulei sfințit cât să lumineze Templul o singură noapte. S-a întâmplat însă o minune și uleiul a ars opt zile și opt nopți, adică atâtea zile până când prima amforă cu ulei de măsline a ajuns la Templu. În amintirea acestei minuni, evreii din întreaga lume aprind lumânărele de Hanuka, timp de opt zile în fiecare an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc