Acasă STIRI CARAS-SEVERIN Comunităţile germane din vestul țării comemorează 70 de ani de la începuturile...

Comunităţile germane din vestul țării comemorează 70 de ani de la începuturile deportării în URSS

Comunităţile germane din judeţele Timiş, Hunedoara şi Caraş-Severin îşi vor aduce aminte, prin intermediul unei manifestări comemorative pe plan interjudeţean ce va avea loc la Reşiţa în 28 și 29 ianuarie, de începuturile deportării în fosta URSS.

Programul manifestărilor de la Reșița va cuprinde în 28 ianuarie 2015, ora 11,00, la  sala de ședințe a Consiliului Județean Caraș-Severin, Reşiţa un simpozion în limba română dedicat celor 70 de ani de la începerea deportării germanilor în fosta URSS precum şi celor 65 de ani de la întoarcerea ultimilor deportaţi. Invitat de onoare este istoricul şi scriitorul Lavinia Betea. În cadrul simpozionului vor fi proiectate mai multe filme cu manifestări comemorative de-a lungul anilor, desfăşurate în Banatul Montan.

În aceeași zi, la Biblioteca Germană „Alexander Tietz”Reşiţa, începând cu ora 17.00, va fi organizată o după-amiază muzicală dedicată celor 70 de ani de la începerea deportării germanilor în fosta URSS, precum şi celor 65 de ani de la întoarcerea ultimilor deportaţi.

În 29 ianuarie, de la ora 12.00, la Biserica Romano-Catolică „Maria Zăpezii” Reșița va avea loc un Recviem pentru victimele deportării, iar de la ora 13.15, la Monumentul Deportaţilor (parcul „Cărăşana”) din Reșița vor avea loc mai multe rugăciuni ecumenice şi se vor depune coroane de flori.

În urmă cu 70 de ani, bărbaţi între 16 şi 45 de ani şi femei între 18 şi 30 de ani, apţi şi apte de muncă, de pe întreg teritoriul României, din Transilvania, Banat, Satu Mare, Crişana, Bucovina, Bucureşti şi Dobrogea, au fost luaţi din sânul familiei şi transportaţi, în vagoane pentru transportul animalelor, până departe, în teritoriul actualei Ucraine (zona Doneţk) şi al Rusiei (Munţii Ural). Nu puţini au fost aceia care şi-au pierdut viaţa acolo datorită condiţiilor vitrege de muncă şi viaţă. Ultimii deportaţi s-au reîntors acasă abia la sfârșit de decembrie 1949, după cinci ani de muncă depusă pentru „reconstrucţia” statului sovietic.

În perioada 12 – 25 ianuarie vor avea loc în mai multe biserici romano-catolice din Banatul Montan rugăciuni pentru sufletele victimelor deportării, dar și pentru pace, pentru ca în viitor să nu se mai repete ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 70 de ani. Astfel de rugăciuni se vor organiza în localitățile Anina, Bocșa, Dognecea, Oțelu Roșu, Sadova Veche și Steierdorf.

În data de 17 ianuarie se va desfășura la Ulm în Germania manifestarea comemorativă centrală din acea țară, dedicată celor 70 de ani de la începutul deportării. La aceasta va participa, în calitate de invitat și de referent, Erwin Josef Țigla din partea Banatului Montan.

Din cei aproximativ 75.000 de deportaţi din România se estimează că un număr de 10.000 şi-au pierdut viaţa acolo. Din judeţul Caraş-Severin au fost deportaţi aproximativ 10.000 de etnici germani. Actualmente mai sunt în viaţă în Banatul Montan 68 de foşti deportaţi, din care 31 reşiţeni.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

NU pleca în concediu până nu verifici aceste aspecte! Transformă fiecare vacanță într-o experiență plăcută!

Pentru fiecare român concediul este cea mai așteptată perioadă, mai ales după luni intense de muncă. Chiar dacă nevoia de a pleca...

Știai că poți aduce AVENTURA în viața ta fără să părăsești locuința?

Majoritatea oamenilor vor o viață palpitantă, plină de adrenalină, dar puțini reușesc să-și pună în practică dorințele, din diferite motive. Unele sunt...

Care sunt domeniile din Vest în care sunt indispensabili transpaleții?

În fiecare domeniu există anumite lucruri care sunt indispensabile și fără de care munca nu poate fi întreprinsă. Dacă în medicină ai...

Top 3 alegeri excepționale pe care să le faci pentru bucătăria ta modernă

Atunci când vine vorba de amenajat bucătăria, cu siguranță îți dorești cele mai moderne, frumoase și calitative lucruri. După ce te-ai decis...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: