Acasă STIRI BIHOR Concert de excepție la Filarmonica din Oradea

Concert de excepție la Filarmonica din Oradea

Orchestra filarmonică din Oradea va prezenta, joi, Concertul nr. 2 de Rahmaninov, cu pianistul Daniel Goiţi invitat, şi Simfonia a treia, cu orgă, de Camille Saint-Saëns, solist Kristofi Janos, sub bagheta dirijorului permanent Romeo Rîmbu.

“Ambele lucrări pot fi considerate capodopere ale fiecăruia în parte. Concertul nr. 2 de Rahmaninov este cel mai cântat concert, îl fluieră lumea, îl recunoaşte, îi inspiră pe artiştii pop, iar despre simfonie, însuşi compozitorul a declarat că el a dat maximul din ştiinţa şi talentul său. În cadrul creaţiei lui Saint- Saëns, simfonia ocupă un loc de frunte. De aceea, am sintetizat prin sintagma concert de capodopere. Şi dacă mai adăugăm şi celebritatea solistului nostru, premisele sunt cât se poate de favorabile pentru un concert de înaltă ţinută”, a declarat, într-o conferinţă de presă, dirijorul Romeo Rîmbu.

Directorul artistic al Filarmonicii, Vasile Foica, a precizat că acest concert extraordinar al lui Rahmaninov a fost compus în 1901, fiind dedicat medicului Dahl, cel care l-a ajutat pe artist să-şi recupereze curajul şi credinţa de a crea în urma eşecului suferit la premiera primei sale simfonii.

“Compozitorul a intrat într-o stare de depresie adâncă şi nu a mai vrut să compună. Din fericire, ajutat de doctorul Dahl, s-a vindecat, lăsându-ne astfel o capodoperă. La prima audiţie, concertul a fost interpretat chiar de compozitor, la Moscova, şi a devenit în scurt timp foarte popular în întreaga lume”, a afirmat Vasile Foica.

Pianistul Daniel Goiţi a mărturisit că nu ştie să existe vreun pianist care să nu fie fermecat de această lucrare.

“Prima dată când am ascultat-o a fost ca o lovitură de trăsnet. N-am putut să mai las discul din mână. Cred că l-am ascultat de sute de ori. A fost printre primele mele concerte studiate, dar care mi-a luat aproape doi ani să îl învăţ. Din studenţie cânt concertul cu mare drag şi nu mă satur de frumuseţea lui. Rahmaninov a fost un celebru pianist, considerat chiar cel mai mare al secolului trecut, fiind înregistrat prin 1930. Este o mare bucurie să mă aflu la Oradea, alături de dirijorul Romeo Rîmbu, cu care am mai cântat împreună şi în alte locuri”, a spus Daniel Goiţi.

Concertul săptămânal va continua, după pauză, cu Simfonia a III-a în do minor “cu orgă”, op. 78 de Charles Camille Saint-Saëns. Scrisă la cererea secretarului Societăţii Filarmonice regale din Londra, simfonia împlineşte toate caracteristicile unui talent ajuns la maturitate, fiind “expresia unui talent aflat la apogeu”, potrivit directorului artistic.

“Saint-Saëns a dorit să dedice această simfonie prietenului său Liszt, însă acesta a murit chiar în acel an, 1886, dedicaţia devenind În memoria lui Franz Liszt. Este cunoscută în lumea muzicală ca fiind simfonia cu orgă, pentru că autorul a atribuit acestui instrument un rol important în partitură. Solistul în concertul orădean va fi organistul catedralei romano-catolice, Kristofi Janos”, a mai menţionat Foica.

 

Sursa: Agerpres

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Care sunt domeniile din Vest în care sunt indispensabili transpaleții?

În fiecare domeniu există anumite lucruri care sunt indispensabile și fără de care munca nu poate fi întreprinsă. Dacă în medicină ai...

Top 3 alegeri excepționale pe care să le faci pentru bucătăria ta modernă

Atunci când vine vorba de amenajat bucătăria, cu siguranță îți dorești cele mai moderne, frumoase și calitative lucruri. După ce te-ai decis...

Iată 3 piese vestimentare care NU trebuie să lipsească din garderoba niciunui bărbat toamna aceasta!

Odată cu venirea sezonului rece, este și momentul să-ți reînnoiești garderoba. Există câteva piese esențiale, de care nu te poți lipsi toamna....

Știai de ce ai nevoie pentru a naviga pe ambarcațiuni cu vele sau motor?

Navigația a însoțit umanitatea încă de la începuturile ei timide. Omul a fost fascinat, uneori, nevoit, alteori, curios, să străbată întinderile de...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: