AcasăSTIRIHUNEDOARAConcursul „Citești și câștigi”, la o nouă ediție

Concursul „Citești și câștigi”, la o nouă ediție

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a lansat în data de 28 ianuarie 2015 a doua ediție a concursului de cultură generală Citești și câștigi. După succesul concursului desfășurat anul trecut între un număr de opt colegii și licee din Deva, anul acesta concursul a devenit de anvergură județeană, la el luând parte elevi din 18 colegii și licee din județul Hunedoara:

– Colegiul Național „Avram Iancu” din Brad

– Colegiul Național „Carmen Sylva”din Petroșani

– Colegiul Național „Decebal” din Deva

– Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” din Hunedoara

– Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Petroșani

– Colegiul Național „I.C. Brătianu” din Hațeg

– Colegiul Național „Sabin Drăgoi” din Deva

– Colegiul Național de Informatică „Traian Lalescu” din Hunedoara

– Colegiul Național Sportiv „Cetate” din Deva

– Colegiul Tehnic „Matei Corvin” din Hunedoara

– Colegiul Tehnic „Transilvania” din Deva

– Colegiul Tehnic „Mihai Viteazu” din Vulcan

– Colegiul Tehnic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” din Deva

– Liceul de Arte „Sigismund Toduță” din Deva

– Liceul Tehnologic „Constantin Bursan” din Hunedoara

– Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” din Deva

– Liceul Tehnologic „Nicolaus Olahus” din Orăștie

– Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Lupeni

Motivația care a stat la baza inițierii și organizării acestui concurs a fost stimularea lecturii din toate domeniile în rândul elevilor din clasele IX-XII, dar și testarea cunoștințelor acumulate de aceștia în decursul anilor de școală.

Concursul se va desfășura în perioada ianuarie-iunie 2015, confruntările între echipe fiind transmise în direct de postul de televiziune Hunedoara TV. Fiecare echipă va fi formată din cinci elevi (un lider și patru coechipieri), doi elevi rezervă și un profesor-coordonator. Acesta va face cunoscută componența fiecărei echipe înainte de începerea confruntării. În data de 28 ianuarie 2015 liceele participante au fost repartizate în șase grupe prin tragere la sorți și au fost stabilite datele confruntărilor. Concursul va debuta în data de 4 martie 2015, iar finala mare va avea loc în data de 10 iunie 2015. În cadrul grupelor preliminare vor avea loc trei confruntări și doar o singură echipă se va califica mai departe. În cazul unei situaţii de egalitate la puncte, la finalul confruntărilor din grupe, echipa cu cel mai mare număr de răspunsuri corecte va trece în etapa următoare.

Cele șase echipe care au ajuns în sferturi vor fi împărţite, prin tragere la sorţi, în două grupe. Din sferturi se vor califica în semifinale primele două clasate din fiecare grupă.

În semifinale, prima echipă clasată din grupa A se va confrunta cu echipa situată pe locul doi în grupa B, iar ocupanta locului doi din grupa A va întâlni echipa clasată pe locul întâi din grupa B.

Echipele câştigătoare din semifinale se vor întâlni în finală, iar celelalte două îşi vor disputa locul 3.

Se vor adresa întrebări cu patru variante de răspuns, din care doar o variantă este corectă, şi întrebări cu răspuns Adevărat/Fals, din cinci domenii: Științe, Artă/Sport, Literatură, Geografie și Istorie.

Concursul este organizat cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, al unor sponsori generoși:

  • CARPATCEMENT HOLDING SA
  • COMPLEXUL DEVA MALL
  • FUNDAȚIA MEREU APROAPE
  • TOP TECH DEVA
  • VODAFONE

și în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al județului Hunedoara.

Echipele câștigătoare vor fi recompensate cu importante premii, astfel:

– Locul I – 8 biciclete

– Locul II – 8 tablete

– Locul III – 8 telefoane mobile și 8 cartele telefonice

La acestea se adaugă cărți, diplome, trofee și premii surpriză care vor fi atribuite elevilor participanți prin tragere la sorți chiar în ziua finalei.

Atunci când am pornit la drum și am organizat concursul, am avut ca obiectiv de bază stimularea lecturii din toate domeniile în rândul elevilor din clasele IX-XII, dar și testarea cunoștințelor acumulate de aceștia în decursul anilor de școală. Am pus la dispoziția concurenților un bogat material documentar, material aflat în biblioteca noastră, care completează informațiile obținute la orele de curs, din manualele școlare. Interesul pe care elevii l-au dovedit a fost foarte mare, ca și dorința de a se clasa pe primele locuri la finalul concursului. Premiile pe care le-am oferit câștigătorilor au fost pe măsura efortului depus de concurenți și a rezultatelor frumoase obținute.

Acum ne aflăm într-o nouă fază a concursului, cu o participare extinsă la nivelul întregului județ. Am atras astfel în incitanta competiție un număr mare de elevi care vor avea posibilitatea să se pregătească foarte serios, să se documenteze, cu alte cuvinte să citească, pentru ca la concursul al cărui start s-a dat în ziua de 28 ianuarie să câștige frumoasele premii puse în joc. Dar dincolo de premii, marele câștig al acestui concurs îl reprezintă cunoștințele pe care le vor dobândi elevii concurenți după ce vor fi parcurs diverse surse de informare. Desigur, bibliografia nu este restrictivă, pornind de la temele din care se vor adresa întrebări, concurenții vor avea deplina libertate de a căuta ei înșiși informații, de a merge pe firul lor, din aproape în aproape și în profunzime, cu alte cuvinte de a citi mult și cu folos. Oare nu la asta ne îndemna și cronicarul Miron Costin atunci când, cu peste 300 de ani în urmă, ne spunea că nu este pe lume mai cu folos zăbavă decât cititul cărților?

Prin urmare, importanța acestui concurs este foarte mare, participând, elevii concurenți vor acumula multe cunoștințe care le vor fi de folos în viață, vor așeza o temelie serioasă la edificiul atât de necesar al culturii generale. Într-o lume în care informația se propagă mai rapid decât gândul, ca să folosesc o metaforă, a fi la curent cu multitudinea de informații din cele mai importante domenii ale cunoașterii umane este o necesitate. Biblioteca Județeană, ca importantă instituție de cultură a județului, ca instituție formatoare în domeniul culturii dar și al educației, a înțeles perfect această necesitate, motiv pentru care a inițiat și organizat acest concurs de mare anvergură și cu mare impact atât în rândul elevilor cât și al publicului larg, care a urmărit și va urmări transmisiile directe la televizor. Totodată, se va dezvolta spiritul de competiție, de emulație și dorința de a deveni tot mai buni într-o confruntare care va selecta foarte bine câștigătorii.

Suntem, așadar, bucuroși pentru că am dat semnalul de începere al acestui concurs așteptat cu interes de sute de elevi care vor citi mult și cu folos pentru a obține laurii victoriei la concursul „Citești și câștigi”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc