Scumpirea bunurilor alimentare este un fenomen real și rapid în România, ajungându-se ca în țara noastră creșterea înregistrată din acest punct de vedere față de anul 2015 să fie de 4,5 procente, scrie Monitor Social.
Scumpirea alimentelor dezavantajează în special românii săraci, care – spre deosebire de alte categorii socio-economice – nu au posibilitatea de a renunța la sau de a-și reduce consumul altor tipuri de bunuri (tehnologie, cultură, turism, etc) și pentru care cheltuielile alimentare reprezintă aproape o treime din totalul cheltuielilor gospodăriei.
Conform statisticilor Uniunii Europene, în intervalul septembrie 2017-septembrie 2018 prețul alimentelor a crescut în România în mod consistent, fiind acum cu 4,5% mai mari decât în anul 2015.
Creșterea este însă inegală între categorii de produse. Cele cu un aport nutritiv înalt au înregistrat creșteri majore (legumele sunt cu 12,7% mai scumpe decât în 2015, ouăle sunt cu 8,6% mai scumpe). Ambele conțin elemente nutritive importante pentru organism, în special pentru copii și adolescenți.
Prețurile au crescut semnificativ mai puțin la produsele cu un aport nutritiv limitat și/sau care pot duce la dezvoltarea obezității. Astfel, pâinea și produsele de panificație sunt acum cu 4% mai scumpe decât în 2015, iar uleiul și produsele care conțin în mod determinant grăsimi sunt cu 4,5% mai scumpe decât atunci.