Acasă CULTURĂ, ARTĂ & MEDIA Costume populare şi podoabe vechi de o sută de ani, expuse la...

Costume populare şi podoabe vechi de o sută de ani, expuse la Muzeul din Deva

Expo costume LeleseComuna Lelese este una dintre aşezările hunedorene în care sunt respectate, şi acum, tradiţiile populare, iar costumul pădurenesc, cusut cu fir roşu aprins, este de o frumuseţe aparte.

Acum, în perioada iernii, femeile lucrează la costumele noi, pe care le vor purta la Sărbătorile de Paşti, pentru că în casa unui pădurean este o mare cinste să ai asemenea straie într-o ladă de zestre.

Tocmai această atmosferă nealterată a localităţilor din Munţii Poiana Ruscă o surprinde expoziţia „Satul românesc, între tradiţie şi modernitate”, deschisă la muzeul din Deva. Este o expoziţie care trebuie văzută pentru că doar aşa putem realiza imensa bogaţie culturală care se mai ascunde în casele oamenilor din Ţinutul Pădurenilor, un loc aparte, binecuvântat de Dumnezeu.

“Pentru Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva expoziţia este una inedită, deoarece am reuşit să aducem, pentru prima dată, satul românesc în cea mai valoroasă instituţie de cultură a judeţului. Am adus în această expoziţie tot ceea ce este mai frumos în Ţinutul Pădurenilor. Sunt costume cu o vechime de o sută de ani. De asemenea, podoabele din argint sunt cele pe care le folosesc femeile în zilele de sărbătoare sau la căsătorie”, spunea directorul MCDR Deva, Liliana Ţolaş.

Expoziţia reuneşte trei categorii de costume: cele purtate de tineri, cele care se îmbracă în zilele de sărbătoare şi cele care sunt purtate de bătrâni.

“Într-o gospodărie din Ţinutul Pădurenilor se pot găsi între 30 şi 60 de costume populare, iar dintre acestea am ales trei categorii de costume: cele purtate de tineri, cele care se îmbracă în zilele de sărbătoare şi cele care sunt purtate de bătrâni. Lucrul la un costum începe în Postul Crăciunului şi se termină de Paşti. Este obligatoriu ca măcar femeia tânără să poarte un costum nou, la Sărbătoarea de Paşti. Tinerii poartă şi acum costumele, mai ales la zile de sărbătoare sau la nedeile satului”, a explicat primarul comunei Lelese, Ciprian Achim.

Femeile din Ţinutul Pădurenilor purtau podoabe din argint. Motivaţia ţine de faptul că aici schimburile de mărfuri între gospodari să plăteau în argint, deoarece pădurenii nu au agreat aurul.

Expoziţia de la muzeul din Deva va fi deschisă până la sfârşitul lunii ianuarie.

 

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Dorești să excelezi în gaming online? Iată de ce ai nevoie!

Foarte mulți tineri s-au apucat să joace cele mai râvnite jocuri online, fiindcă dacă se ajunge la un anumit nivel, se pot...

Ești însărcinată? Iată cele mai bune decizii pe care le poți lua înainte de venirea copilului pe lume

Fiecare femeie care urmează să devină mămică își dorește să facă totul astfel încât venirea pe lume a copilului să se desfășoare...

Cum înveți să cânți prima ta piesă la o chitară acustică, în mai puțin de o lună

Ți-ai dori să înveți să cânți măcar o melodie ușoară la chitara acustică, suficient cât să-ți impresionezi partenerul/a sau să faci atmosferă...

Te-ai gândit vreodată cât ai pierdut din cauza prejudecăților?

Cu toții ne naștem fericiți, optimiști și acceptând tot ceea ce există în jurul nostru: oameni, insecte, animale, tablouri, culori, flori. Le...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: