Acasă STIRI CARAS-SEVERIN Criză acută de sânge în Caraș-Severin

Criză acută de sânge în Caraș-Severin

Județul Caraș-Severin se confruntă cu o criză acută de sânge, iar medicii sunt nevoiți să meargă din oraş în oraş să caute donatori.

Pentru a asigura sângele necesar în spitalele judeţului, angajaţii Centrului de Transfuzie Sanguină au organizat în ultimele zile acţiuni în toate oraşele cărăşene şi au făcut nenumărate apeluri prin intermediul presei locale şi a reţelelor de socializare.

Rodica Neagu, şefa Centrului de Transfuzie, a declarat pentru Radio Timișoara că fenomenul este tot mai grav de la an, la an.

„În momentul de față, stăm pe linia de plutire, adică avem să asigurăm spitalele. Facem aceste colecte mobile pentru a avea un stoc suficient în fiecare clipă, pentru a asigura măcar 90% pentru spitale, pentru că numărul de donatori a scăzut îngrijorător. Trebuie să conștientizăm puțin populația ca să vină să doneze. Sângele nu se poate cumpăra, nu se găsește în farmacii”, spune Rodica Neagu.

România va trebui, până în 2020, să se alinieze la cerinţele Uniunii Europene şi va trebui să anuleze recompensele pentru donatori. Medicii spun că această reglementare va duce la o criză şi mai mare.

“Părerea mea este că în prima perioadă va afecta foarte mult, având în vedere că e un număr mic acum de donatori. Acele tichete mai compensau situația socială a locuitorilor, a celor care vin să doneze”, mai spune Rodica Neagu, şefa Centrului de Transfuzie.

Pot dona sânge persoane sănătoase cu vârstă cuprinsă între 18 şi 60 de ani, cu greutatea peste 50 de kg, care să nu fi suferit de hepatita virală, sifilis, tuberculoză, malarie, infecţie HIV, epilepsie, diabet zaharat, boli de inima etc. Este interzis consumul de băuturi alcoolice, în ziua donării. Persoanele care donează sânge vor primi şapte tichete de masa, în valoare totală de 67 de lei, şi o zi liberă, plătită de la serviciu.

 

Sursa Radio Timișoara

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Cum să trimiți un colet în siguranță? TOP 3 sfaturi utile

Multe dintre afacerile din ziua de astăzi oferă produse. Fie că vorbim despre un restaurant, un magazin de îmbrăcăminte sau încălțăminte, decorațiuni...

O asigurare pe care e bine să o ai dacă ești proprietarul unei case

A avea o casă presupune o mare responsabilitate pentru proprietar. Acesta trebuie să o îngrijească permanet, să se asigure că are o...

Daruri premium de avut în vedere în cazul în care botezi un copil

Să botezi un copil este o binecuvântare și cel mai frumos gest pe care-l poți face pe Pământ. Cu toate acestea, trebuie...

Vrei să te muți în București? 5 lucruri la care să te gândești înainte de a lua marea decizie

Traiul în orașele mici versus viața în orașele mari a fost mereu un subiect de dezbatere. Fiecare are avantajele și dezavantajele sale...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: