Acasă STIRI CARAS-SEVERIN Criză acută de sânge în Caraș-Severin

Criză acută de sânge în Caraș-Severin

Județul Caraș-Severin se confruntă cu o criză acută de sânge, iar medicii sunt nevoiți să meargă din oraş în oraş să caute donatori.

Pentru a asigura sângele necesar în spitalele judeţului, angajaţii Centrului de Transfuzie Sanguină au organizat în ultimele zile acţiuni în toate oraşele cărăşene şi au făcut nenumărate apeluri prin intermediul presei locale şi a reţelelor de socializare.

Rodica Neagu, şefa Centrului de Transfuzie, a declarat pentru Radio Timișoara că fenomenul este tot mai grav de la an, la an.

„În momentul de față, stăm pe linia de plutire, adică avem să asigurăm spitalele. Facem aceste colecte mobile pentru a avea un stoc suficient în fiecare clipă, pentru a asigura măcar 90% pentru spitale, pentru că numărul de donatori a scăzut îngrijorător. Trebuie să conștientizăm puțin populația ca să vină să doneze. Sângele nu se poate cumpăra, nu se găsește în farmacii”, spune Rodica Neagu.

România va trebui, până în 2020, să se alinieze la cerinţele Uniunii Europene şi va trebui să anuleze recompensele pentru donatori. Medicii spun că această reglementare va duce la o criză şi mai mare.

“Părerea mea este că în prima perioadă va afecta foarte mult, având în vedere că e un număr mic acum de donatori. Acele tichete mai compensau situația socială a locuitorilor, a celor care vin să doneze”, mai spune Rodica Neagu, şefa Centrului de Transfuzie.

Pot dona sânge persoane sănătoase cu vârstă cuprinsă între 18 şi 60 de ani, cu greutatea peste 50 de kg, care să nu fi suferit de hepatita virală, sifilis, tuberculoză, malarie, infecţie HIV, epilepsie, diabet zaharat, boli de inima etc. Este interzis consumul de băuturi alcoolice, în ziua donării. Persoanele care donează sânge vor primi şapte tichete de masa, în valoare totală de 67 de lei, şi o zi liberă, plătită de la serviciu.

 

Sursa Radio Timișoara

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Top 3 alegeri excepționale pe care să le faci pentru bucătăria ta modernă

Atunci când vine vorba de amenajat bucătăria, cu siguranță îți dorești cele mai moderne, frumoase și calitative lucruri. După ce te-ai decis...

Iată 3 piese vestimentare care NU trebuie să lipsească din garderoba niciunui bărbat toamna aceasta!

Odată cu venirea sezonului rece, este și momentul să-ți reînnoiești garderoba. Există câteva piese esențiale, de care nu te poți lipsi toamna....

Știai de ce ai nevoie pentru a naviga pe ambarcațiuni cu vele sau motor?

Navigația a însoțit umanitatea încă de la începuturile ei timide. Omul a fost fascinat, uneori, nevoit, alteori, curios, să străbată întinderile de...

Află când și cum să alegi primul telefon al copilului tău!

După o anumită vârstă, cei mai mulți dintre copii își doresc propriul telefon mobil și încep să își copleșească părinții cu rugăminți...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: