Acasă CULTURĂ, ARTĂ & MEDIA Cu Emil Hurezeanu despre lumea de ieri, de azi, de mâine

Cu Emil Hurezeanu despre lumea de ieri, de azi, de mâine

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva și-a invitat prietenii, în ziua de 30 ianuarie 2016, la o întâlnire cu scriitorul, publicistul și analistul politic Emil Hurezeanu care, cu acest prilej, și-a lansat și la Deva volumul „Pe trecerea timpului. Jurnal politic românesc 1996-2015”, apărut anul trecut la Curtea Veche Publishing.  

Așa cum însuși Emil Hurezeanu a precizat cu prilejul lansării cărții la București, „cartea este o antologie de texte rostite la microfoanele posturilor de radio unde am lucrat mulți ani, la Europa Liberă și la Deutsche Welle, apoi sunt multe conferințe, intervenții – care n-au fost publicate niciodată – și ele rostite. (…) Cartea este o panoramă a ultimelor două decenii de politică românească și are o abordare atât pe verticală, spre trecut, cât și pe orizontală, spre celelalte țări și societăți”.

Personalitate marcantă a vieții publice românești din ultimii 25 de ani, Emil Hurezeanu a intrat în conștiința multor români încă din anul 1983, fiind una dintre vocile binecunoscute și apreciate ale postului de radio Europa Liberă unde era titularul rubricii Actualitatea românească.

Volumul „Pe trecerea timpului. Jurnal politic românesc 1996-2015”, titlul fiind un ingenios și subtil joc de cuvinte, este alcătuit din articole, eseuri, intervenții care nu s-au publicat până acum, conferințe care încep în anul 1996 (anul în care Convenția Democratică a câștigat alegerile generale) și se termină în ianuarie 2015, cu o conferință cu tema „Europa, între crizele de creștere și criza terminală” rostită la Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București.

Textele lui Emil Hurezeanu din acest volum sunt adevărate demonstrații de cultură solidă, serioasă, de înțelegere profundă a evenimentelor politice și a conexiunilor dintre ele, sunt analize lucide făcute de un intelectual autentic care știe să așeze evenimentele în context, le înțelege mecanismele. Este o carte care ne readuce în memorie ultimii 20 de ani din istoria recentă a României, o perioadă pe care domnul Emil Hurezeanu o supune analizei cu precizia unui laser. Competența, obiectivitatea, echilibrul, rigoarea și profunzimea cu care sunt analizate în carte evenimente, personalități, situații, fenomene politice fac ca acest volum să fie un reper, o carte absolut necesară pentu oricine dorește să vadă ce înseamnă să fii un analist politic autentic. Istorie, diplomație, politologie, toate se îngemănează în textele din acest volum și ne dezvăluie personalitatea unui intelectual frământat de problemele țării sale, dar și ale lumii. Într-adevăr, paleta tematică a textelor ce acoperă cei 20 de ani puși sub lupă de domnul Hurezeanu este de o diversitate extraordinară și, nu în ultimul rând, fiecare text este un exemplu de exprimare elegantă, cu un inteligent simț al umorului, într-o limbă română demnă de invidiat, fără clișee și locuri comune.

Cartea, apărută la Curtea Veche Publishing, este și rodul preocupării doamnei Iren Arsene, directoarea editurii, de a oferi pieței de carte lucrările unor personalități importante din România acestor ani.

În fața unui public extrem de numeros, domnului Emil Hurezeanu i-a fost oferită, din partea Bibliotecii Județene, o Diplomă de Excelență „pentru analizele riguroase, competente și echilibrate ale vieții politice românești și internaționale”. De asemenea, o Diplomă de Excelență s-a acordat și doamnei Iren Arsene „pentru contribuția de excepție la promovarea unor cărți și autori cu mare impact la publicul cititor”.

La final a urmat o sesiune de autografe.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

NU pleca în concediu până nu verifici aceste aspecte! Transformă fiecare vacanță într-o experiență plăcută!

Pentru fiecare român concediul este cea mai așteptată perioadă, mai ales după luni intense de muncă. Chiar dacă nevoia de a pleca...

Știai că poți aduce AVENTURA în viața ta fără să părăsești locuința?

Majoritatea oamenilor vor o viață palpitantă, plină de adrenalină, dar puțini reușesc să-și pună în practică dorințele, din diferite motive. Unele sunt...

Care sunt domeniile din Vest în care sunt indispensabili transpaleții?

În fiecare domeniu există anumite lucruri care sunt indispensabile și fără de care munca nu poate fi întreprinsă. Dacă în medicină ai...

Top 3 alegeri excepționale pe care să le faci pentru bucătăria ta modernă

Atunci când vine vorba de amenajat bucătăria, cu siguranță îți dorești cele mai moderne, frumoase și calitative lucruri. După ce te-ai decis...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: