Acasă CULTURĂ, ARTĂ & MEDIA Cuibul Democrației din Deva, prima agoră comunitară creată de voluntari, se deschide...

Cuibul Democrației din Deva, prima agoră comunitară creată de voluntari, se deschide în 10 iulie

În data de 10 iulie 2015, Biblioteca Județeană Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, Fundația Progress și grupul de voluntari format în cadrul proiectului „Al Treilea Spațiu al Cetățeniei Active” organizează o serie de evenimente (conferință de presă, Promenada cetățenilor activi, Serviciul de Cetățenie Activă) pentru a marca deschiderea Cuibului Democrației din Deva, o agoră comunitară” amenajată de către voluntari în incinta Deva Mall, etajul doi, în fața Filialei Nr. 5 – Colțul Chinezesc. La evenimente sunt invitați să participe reprezentanți ai mass-mediei, ONG-uri, instituții publice, precum și orice persoană interesată să devină cetățean activ.

Cuibul Democrației din Deva se înscrie într-o rețea de alte 4 cuiburi ce vor fi lansate până la mijlocul lunii iulie în bibliotecile publice din Târgu-Jiu, Cluj-Napoca, Brașov și Suceava, în cadrul proiectului „Al Treilea Spațiu al Cetățeniei Active” finanțat prin Granturile SEE 2009-2014, programul Fond ONG România. Inspirate de „cuibul lecturii” creat de Mark Reigelman și folosind materiale în valoare de 1.600 EUR, cuiburile democrației din România sunt medii, ambiente sau chiar instalații amenajate de către voluntari pentru membrii comunității largi, pentru a încuraja și susține practicarea valorilor democrației: dialog, schimb de idei, participare activă. Cuibul Democrației din Deva se remarcă atât prin amplasarea neașteptată (într-un mall), cât și prin designul și elementele decorative neconvenționale.

Pe lângă susținerea conferinței de presă (10 iulie 2015, ora 12:00, în incinta cuibului), grupul de voluntari va organiza alte două activități inedite pentru a atrage atenția asupra spațiului nou-creat: Promenada cetățenilor activi (cu începere de la ora 12:50) și asigurarea Serviciului de cetățenie activă (săptămânal, în fiecare miercuri și vineri, în Cuibul Democrației din incinta Deva Mall, etajul doi, în fața Filialei Nr. 5 – Colțul Chinezesc).

În cadrul Promenadei cetățenilor activi, voluntarii vor ieși din Cuib în mijlocul comunității, însoțiți de reprezentanți ai mass-mediei, pentru a distribui materiale de promovare a proiectului și pentru a invita cetățenii să descopere spațiul amenajat pentru ei. Înainte de a ieși în public, voluntarii vor demonta un ou uriaș (din papier- mâché) în bucățele mai mici, purtătoare de mesaje pro-cetățenie activă, spre a le oferi trecătorilor. Prin acest gest simbolic, voluntarii doresc să marcheze apariția unui nou tip de cetățean, cel care iese din cercul de confort al nepăsării și devine activ prin participare la viața comunității.

Sub titlul desfășurării Serviciului de Cetățenie Activă, voluntarii se vor întoarce în cuib săptămânal, în fiecare miercuri, între 18:00-20:00, și vineri, între 15:00-17:00, pentru a primi vizita cetățenilor din Deva interesați de proiect. În plus, în cuib și în afara acestuia, vor fi amplasate cutii pentru sugestii în care voluntarii vor colecta informații despre temele de interes ale cetățenilor din Deva. Astfel, cuibul își va îndeplini funcția de facilitare a întâlnirii și dialogului dintre cetățeni, precum și de „termometru” al opiniei și intereselor cetățenilor privind viața în propria comunitate.

Prin amenajarea Cuibului Democrației din Deva, am creat un spațiu deschis oricărui cetățean, dialogului constructiv și schimbului de idei. Vă așteptăm în acest spațiu neconvențional să ne împărtășiți soluțiile voastre sau să le găsim împreună, pentru a le da viață și a ne dezvolta comunitatea”, afirmă Elena Moraru, purtătorul de cuvânt al grupului de voluntari.

„Al Treilea Spațiu al Cetățeniei Active” este un proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014, din cadrul Fondului ONG România, cu o sumă nerambursabilă în valoare de 220.884 EUR. Proiectul este implementat de Fundația Progress (www.progressfoundation.ro) în parteneriat cu 14 Biblioteci Județene, inclusiv cu Biblioteca Județeană Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva. Proiectul a debutat în iulie 2014 și va fi implementat la nivel național până în aprilie 2016. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.al-treilea-spatiu.ro. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Cum transformi bucătăria bunicii într-un spațiu modern, fără să renunți la farmecul copilăriei

Copilăria înseamnă pentru mulți perioada petrecută în casa bunicilor. O mulțime de sentimente frumoase îi copleșesc, așa că nu e de mirare...

3 moduri inedite prin care îți poți reduce stresul prin cumpărături inteligente

Probabil știi deja că atunci când ești stresată preferi să faci o sesiune de cumpărături fie, online, fie vizitând magazinele unui centru...

Este grădina ta pregătită pentru temperaturi scăzute? Iată 4 lucruri pe care să le faci iarna

Din momentul în care iarna își intră în drepturi și temperaturile foarte scăzute sunt prezente din ce în ce mai des, grădina...

Îți plac sporturile de iarnă? Află cum poți să nu te expui riscurilor accidentelor pe pârtie!

Sporturile de iarnă reprezintă unele dintre cele mai plăcute activități din sezonul rece, iar un cer albastru, soarele și cele mai bune...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: