Acasă NAȚIONAL Cum își aleg românii farmacia. Top 3 factori determinanți

Cum își aleg românii farmacia. Top 3 factori determinanți

Comportamentul farmaciștilor, prețurile mici și proximitatea sunt factori decisivi în ceea ce privește alegerea unei farmacii în România, se arată într-un studiu realizat de Exact Cercetare și Consultanță în luna iulie.

Conform studiului calitativ, medicul specialist reprezintă principala sursă de informare atunci când vine vorba despre medicamentele destinate tratării unor afecțiuni grave. În cazul celor ușoare — răceli, migrene, experiența anterioară avută cu produsul este cea care primează. Farmacistul reprezintă o altă sursă de informare, relevă studiul, sfatul acestuia contând atât în situația unor afecțiuni ușoare, cât și puțin mai grave, ce necesită antibiotic. De multe ori, acestuia îi este cerută părerea chiar și atunci când pacienții dețin rețetă, în încercarea de a găsi alternative mai ieftine, arată cercetarea realizată de Exact Cercetare și Consultanță.

În plus, sfaturile venite din partea persoanelor apropiate (rude, prieteni, cunoștințe) sunt de asemenea importante, mai ales pentru afecțiunile mai ușoare, care necesită o rezolvare rapidă.

“În majoritatea cazurilor, preferințele pentru anumite farmacii sunt generate de modul în care acestea reușesc să răspundă nevoilor și cerințelor clienților. Vorbim, pe de o parte, de factori emoționali (comportamentul farmaciștilor și atenția sporită vizavi de nevoile clientului), iar, pe de alta, de factori raționali (prețuri mici, aprovizionare, proximitate etc)”, declară Irina Rainer, Qualitative Research Manager în cadrul Exact Cercetare și Consultanță.

În viziunea participanților la studiu, cel mai important factor de decizie este reprezentat de proximitate. Personalul reușește, de asemenea, să fidelizeze clienții dacă tratează cu atenție problemele acestora și găsește soluții.

Notorietatea farmaciilor este și ea amintită, în cazul lanțurilor cu renume pe piață fiind apreciate promoțiile, gama diversificată de produse și existența la raft a consilierilor, indică studiul citat.

Prețul este și el important, mai ales în cazul medicamentelor cu prețuri foarte ridicate, în situația unor rețete ce conțin multe medicamente ori atunci când clientul vine cu o listă lungă de produse necesare.

Potrivit studiului, farmacia ideală ar trebui să fie una care onorează comenzi online, are un motor de căutare pe site-ul propriu, are farmaciști “înțelegători”, solicită rețete doar pentru antibioticele foarte puternice și are case de marcat separat pentru medicamente și produse cosmetice.

Studiul calitativ a fost realizat de Exact Cercetare și Consultanță prin intermediul a patru mini focus grupuri și 10 interviuri în profunzime. La focus grupuri au participat femei și bărbați, cu vârsta cuprinsă între 20 și 35 de ani, iar la interviuri farmaciști activând în cadrul lanțurilor farmaceutice. Mini focus grupurile au avut loc în București, în perioada 6-7 iulie, iar interviurile, în intervalul 1-5 iulie.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Cum să obții un look de film noir? 4 sfaturi pentru bărbații care preferă stilul clasic

Film noir este un termen cinematografic, care descrie filmele polițiste hollywoodiene clasice. Acesta a devenit un reper cunoscut nu doar în acest...

Pleci la munte? Află 4 lucruri de care trebuie să ții cont pentru o escapadă montană perfectă!

Zona montană este perfectă pentru o ieșire din oraș și pentru o gură de aer curat. Muntele este extrem de benefic pentru...

4 AVANTAJE și 4 DEZAVANTAJE pe care le are INTERNETUL în societatea contemporană

Odată cu apariția internetului, lucrurile au început să devină mai ușoare, mai dezvoltate și mai moderne. Procesele de comunicare, cele de plată,...

Totul despre PC-uri: Iată în ce mituri despre calculatoare nu mai trebuie să creadă persoanele din Vest în anul 2020!

Unii oameni au tendința de a crede tot ce aud, fără a se interesa dacă informațiile primite sunt corecte sau nu. Din...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: