Acasă AGRICULTURA & AGRIBUSINESS Cum pot cuceri fermierii români piaţa europeană?

Cum pot cuceri fermierii români piaţa europeană?

100_3378Creşterea oilor tinde să devină în ultima perioadă unul din cele mai dinamice sectoare ale agriculturii româneşti,înregistrându-se an de an creşteri spectaculoase de efective.Se pot enumera o serie de avantaje care pot explica atracţia axercitată de acest domeniu. Unul din avantajele crescătorilor de oi este şi acela că Uniunea Europeană nu a stabilit cote limitative de producţie, aşa  cum s-a întâmplat în cazul laptelui de vacă.Ponderea efectivelor de ovine şi caprine situează România pe locul 5 în Europa,iar valorificarea produselor pe piaţa externă nu necesită investiţii foarte mari.Pe de altă parte,sectorul ovin înregistrează creşteri şi în zona producţiei ecologice,peste 160.000 de capete fiind înregistrate în sistemul ecologic.Telemeaua de oaie şi alte produse tradiţionale din lapte şi carne, precum şi valorificarea mieilor la export ocupă un loc important în reţeaua de valorificare ,cu impact economic bun asupra sectorului ovin.Acordarea subvenţiilor pe cap de oaie dar şi cele alocate pentru întreţinerea pajistilor au generat de asemenea creşteri ale efectivelor de ovine şi caprine. Toate aceste considerente ne determină să catalogăm creşterea oilor ca o afacere rentabilă,cu bune perspective  de dezvoltare. Desigur, nu trebuie să uităm că este vorba şi de multă, multă muncă,în condiţii nu întotdeauna uşoare,dar şi de multă dragoste faţă de acest blând animal al Domnului.

Aceste aspecte au fost subliniate şi în discuţia avută cu Dumitru Andreşoi, Preşedintele Asociaţiei judeţene a Crescătorilor de Ovine „DACIA” din judeţul Hunedoara. Am extins analiza noastră şi spre nivelul de reprezentare natională, deoarece domnul Dumitru Andreşoi este şi vicepreşedinte al Federaţiei Naţională a Crescătorilor de Ovine din România „ROMOVIS”

-Cum au iernat ovinele? A fost afectată calitatea mieilor din acest an?

-A fost o iarnă blândă. S-a iernat bine,iar mieii nu au fost afectaţi.Starea de sănătate a efectivelor este bună,acum în prag de primăvară.

-Vor fi suficienţi miei de Paşte şi la un preţ acceptabil?

-Vor fi cu siguranţă,vor fi miei mai mari ca anul trecut.Preţurile vor fi accesibile şi nu cu mult mai ridicate ca în anul precedent.Se estimează un preţ mediu  de circa 12-14 lei pe kilogramul viu,ceeace la vânzarea în carcasă  corespunde la aproximativ 25-27 lei kilogramul .

-Sistemele de subvenţionare dar şi prezenţa fondurilor europene accentuează tendinţa de mărire a fermelor de ovine.Sunt şi întreprinzători,mulţi tineri care au ales să investească în acest domeniu.Au toţi aceştia posibilitatea să găsească animale de calitate?

-Asociaţia noastră este cunoscută pentru calitatea efectivelor crescute de oieri.Există exemplare de valoare,cu certificate de origine.Berbecii noştri de Ţurcană din varietăţile Oacheşă,Bucălaie ori Brează  sunt foarte căutaţi şi apreciaţi de oierii din toată ţara.Dar şi celelalte categorii,oi,mioare şi miori sunt bine reprezentate la noi în asociaţie.Cumpărătorii nu vor avea ce să regrete dacă vor apela la noi.

-Care va fi nivelul sprijinului pe cap de oaie ce se va plăti anul acesta de către APIA?

-Se preconizează alocarea aceluiaşi buget ca şi în anul 2012.Nivelul acestuia a fost de 78-80 miloane de euro repartizaţi la un efectiv de 8,7 milioane capete.La fondul acesta au mai fost alocaţi 15 milioane euro,sume cuplate.Aceast fapt a determinat ca suma plătită efectiv să fie de 40,8 lei pe cap.Anul acesta s-ar putea să apară unele probleme,asta deoarece creşterea efectivelor înregistrate ar putea determina scăderea sumei ce va fi plătită efectiv pe cap de animal.

-Graficul de plată al acestor sume de către APIA se derulează satisfăcător?

-APIA a făcut deja prima tranşă de plăţi în perioada 11-14 martie 2013,ceeace duce nivelul plăţilor aferente anului 2012 la circa 40-50%din total,urmând ca după 2 aprilie  să se continue plăţile  până la nivel de 100%.

Fiind  actualmente cel mai dinamic sector al zootehniei româneşti ,creşterea ovinelor îşi câştigă pas cu pas locul pe pieţele interne dar şi pe cele europene, la export.Importanţa socio-economică a acestui domeniu, de-acum tradiţional ne determină să-i urmărim în permanenţă evoluţia şi să vă ţinem şi pe dumneavoastră, dragi cititori la curent.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Cum să alegi cadouri practice, dar în același timp speciale pentru bărbați?

Cu siguranță, ai fost cel puțin o dată în impas în alegerea unui cadou potrivit pentru un bărbat. Și pe bună dreptate,...

Trei elemente care nu trebuie să lipsească atunci când îți amenajezi noua ta baie

Noul tău apartament reprezintă una dintre bucuriile vieții și cu siguranță că vrei să îl decorezi exact așa cum ai visat întotdeauna....

Pandemia Covid-19 și tehnologia schimbă peisajul serviciilor de asigurări – 3 beneficii pentru șoferi

Tehnologia schimbă tot mai mult modul în care interacționăm, comunicarea prin intermediul unui ecran devenind astăzi norma. Pentru generațiile de copii care...

Vrei să te bucuri de un aer mai curat în propria locuință? Iată ce trebuie să faci!

Cu siguranță știi deja că este extrem de important ca aerul din casă să fie cât mai curat și mai ușor de...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: