Acasă AGRICULTURA & AGRIBUSINESS Cum şi pentru cine poate fi bun noul impozit forfetar?

Cum şi pentru cine poate fi bun noul impozit forfetar?

forfetar2

Este întrebarea la care au încercat să răspundă  în această seară unii membri ai guvernului, întrebările  fiind puse  de reprezentanţii mai multor posturi de televiziune. Au fost prezentate câteva exemple prin care noul impozit va fi mai mic decât cel actual pentru unele categorii de agricultori. În plus s-a afirmat că aceste sume s-ar putea să nu  fie plătite direct de cei impozitaţi, ci reţinute din subvenţii. Noul tip  de impozitarea apare numai pentru persoanele fizice, persoanele juridice având aceleaşi obligaţii fiscale ca şi în prezent. În plus vor fi categorii de agricultori care vor fi scutiţi de acest nou tip de impozit.

Din punct de vedere legislativ este vorba de un proiect de ordonanţă pentru modificarea şi completarea Codului Fiscal ce include în sfera veniturilor impozabile sursele de venit din silvicultură,piscicultură, completate cu veniturile din creşterea şi exploatarea animalelor,inclusiv a veniturilor obţinute din valorificarea produselor de origine animală,neprelucrate,în stare naturală.

Impunerea acestor venituri va fi în conformitate cu regulile aplicabile veniturilor din activităţi independente pentru care venitul anual se determină în sistem real,cu cota de impozit de 16%.

Vor fi exceptate de la plata acestui impozit veniturile din cereale dacă suprafaţa cultivată este de maxim 2 hectare,de asemenea pentru plantele oleaginoase,cartofi,sfeclă de zahăr,hamei,leguminoase pentru boabe.Nu vor plăti acest impozit  nici deţinătorii a maximum 1,5 hectare de pomi.Pentru tutun,viţă de vie,cei care au maxim 1 hectar vor fi scutiţi de asemenea,ca şi deţinătorii a jumătate de hectar de legume cultivate în câmp şi spaţii protejate,flori şi plante ornamentale.

Tot la categoria de  exceptaţi de la plata acestui impozit vor fi agricultorii care au până la 3 vaci,6 porci,10 ovine şi caprine,100 de păsări sau 100 familii de albine.

În acest moment sunt impozitate cu 16% veniturile din activităţi agricole pentru venitul anual determinat pe bază de norme de venit sau în sistem real,ori se practică impozitarea cu 2% asupra venitului brut determinat pe baza valorii produselor livrate.

În urma modificărilor legislative, venitul anual pentru câştigurile din activităţi agricole va fi determinat numai pe baza normelor anuale de venit, care sunt stabilite în proiectul de ordonanţă pentru perioada impozabilă din acest an fiscal cuprinsă între 1 februarie şi finalul anului 2013.
Începând cu anul fiscal 2014, normele de venit se stabilesc de către direcţiile teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, se aprobă şi se publică de către direcţiile generale ale finanţelor publice teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice până cel târziu la data de 15 februarie a anului pentru care se aplică aceste norme de venit.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Dorești să excelezi în gaming online? Iată de ce ai nevoie!

Foarte mulți tineri s-au apucat să joace cele mai râvnite jocuri online, fiindcă dacă se ajunge la un anumit nivel, se pot...

Ești însărcinată? Iată cele mai bune decizii pe care le poți lua înainte de venirea copilului pe lume

Fiecare femeie care urmează să devină mămică își dorește să facă totul astfel încât venirea pe lume a copilului să se desfășoare...

Cum înveți să cânți prima ta piesă la o chitară acustică, în mai puțin de o lună

Ți-ai dori să înveți să cânți măcar o melodie ușoară la chitara acustică, suficient cât să-ți impresionezi partenerul/a sau să faci atmosferă...

Te-ai gândit vreodată cât ai pierdut din cauza prejudecăților?

Cu toții ne naștem fericiți, optimiști și acceptând tot ceea ce există în jurul nostru: oameni, insecte, animale, tablouri, culori, flori. Le...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: