AcasăADMINISTRATIECum vor să atragă fonduri europene 22 de localități din Harghita

Cum vor să atragă fonduri europene 22 de localități din Harghita

[ad_1]

Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Korodi Attila, a anunţat, miercuri, înregistrarea Zonei Metropolitane Ciuc, ca Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară, din care fac parte Consiliul Judeţean şi 22 de localităţi din zona Ciuc, inclusiv municipiul reşedinţă de judeţ, demersul având rolul de a atrage fonduri pentru derularea unor proiecte comune de dezvoltare.

Korodi Attila, care este preşedinte al ADI Zona Metropolitană Ciuc, a spus că în această zonă, exceptând municipiul Târgu Mureş, este primul proiect de acest gen, care deschide perspective noi de dezvoltare.

“Pentru noi, zona metropolitană va fi o structură organizaţională care va permite să putem să aducem programe de investiţii, de dezvoltare în zona economică, transport comun, de dezvoltare chiar şi rutieră şi de alte dezvoltări de infrastructură, de la Băile Tuşnad până la Sândominic, de la Lunca de Jos până la Cozmeni. Sunt două localităţi care nu fac parte din zona metropolitană, din păcate, şi acolo o să găsim alte instrumente de a ajuta. Vorbim de Plăieşii de Jos şi de Bălan, pentru că avem o restricţie limitativă de 30 de km în a fi parte dintr-o zonă metropolitană. Mulţumesc celorlalte localităţi pentru această deschidere. Miercurea Ciuc, în sine, nu poate să fie identificată ca o structură socială separată, suntem foarte legaţi de vecinătate, de localităţile rurale din zonă şi de cele trei zone mari – Depresiunea Ciucul de Jos, Ciucul de Sus şi zona Ghimeş. Din cauza aceasta, o astfel de structură ne va ajuta să vedem mult mai închegat proiectele următoare”, a declarat Korodi Attila.

Acesta a mai spus că în perioada următoare se va elabora strategia zonei metropolitane, “care va fi şi fundamentul diferitelor programe de finanţare” şi se va constitui o echipă de profesionişti “care au experienţă în politici de dezvoltare şi în proiecte europene”.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, care este vicepreşedintele ADI Zona Metropolitană Ciuc, a arătat că prin această asociaţie se doreşte “dublarea economiei regiunii Ciuc în următorii zece ani” şi a punctat că se doreşte corelarea proiectelor de dezvoltare care sunt în zonă

“Noi credem că prin această dezvoltare zonală Ciuc vom reuşi, prin strategie, să venim în ajutorul învăţământului profesional, să dezvoltăm în comun turismul, mobilitatea în această regiune Ciuc să fie una sustenabilă şi cu foarte multe fonduri europene pe care, atât prin Programul de Rezilienţă, cât şi din Programul Operaţional Regional, vom reuşi să atragem. (…) Ideea principală este să ne corelăm la realizarea proiectelor, pentru că vom avea rezultate mult mai eficiente şi proiectele vor putea fi susţinute mult mai uşor”, a arătat Borboly Csaba.

La conferinţa de presă au participat şi primarul din Tomeşti, Kedves Robert, respectiv primarul din Lunca de Jos, Gergely Karoly, care şi-au exprimat speranţa că posibilităţile de dezvoltare ale localităţilor vor creşte

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

PATREON

Sau fă o donație direct în contul nostru bancar:
RO16BTRLRONCRT0517131201 – Banca Transilvania>



[ad_2]

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc