Acasă STIRI HUNEDOARA Custodele muzeului din Sarmizegetusa, arestat pentru trafic ilegal cu monede din aur

Custodele muzeului din Sarmizegetusa, arestat pentru trafic ilegal cu monede din aur

 Moneda emisa de basileul macedonean  Lysimah(323-281 i.Hr.) Bronz foto: antica.home.ro
Moneda emisa de basileul macedonean Lysimah(323-281 i.Hr.) Bronz
foto: antica.home.ro

Doi bărbaţi, între care se numără şi custodele muzeului din comuna Sarmizegetusa (Ulpia Traiana), au fost arestaţi preventiv, ei fiind acuzaţi că au tranzacţionat ilegal mai multe monede din aur de tipul Lysimah şi denari romani, pentru care au obţinut 4.550 de euro.

În perioada martie – mai 2013 inculpaţii au tranzacţionat ilegal 5 monede din aur de tip Lysimach cu suma de 3.550 euro şi 22 de monede de tip denari romani  cu suma de 1.000 euro prin încălcarea regimului de ocrotire a acestor bunuri, utilizând o schemă de spălare a artefactelor în vederea ascunderii originii infracţionale ale acestora”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Cu ocazia unei percheziţii efectuate pe 10 mai 2013, organele de poliţie judiciară au ridicat de la domiciliul uneia dintre persoanele cercetate în cauză un lot de trei monede de aur tip Lysimach, un inel medieval şi 77 de monede antice din argint.

Conform raportului de expertiză numismatică efectuat în cauză, cei trei stateri de tip pseudo – Lysimach emişi de Tomis şi Callatis, ridicaţi cu ocazia percheziţiei, sunt realizaţi cu aceleaşi ştanţe de avers – revers şi fac parte din tezaurele sustrase de la Sarmizegetusa Regia, parţial recuperate.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia a informat că, iniţial, a dispus reţinerea inculpaţilor Delinescu Florin Sorin, gestionar – custode al Secţiei Muzeale  Sarmizegetusa Ulpia Traiana din cadrul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, şi Varga Ioan, cei doi fiind învinuiţi de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri şi efectuarea de detecţii şi săpături neautorizate în situri arheologice. Cei doi mai sunt acuzaţi de spălare de bani.

În cursul zilei de marţi procurorii au solicitat  magistraţilor Tribunalului Hunedoara arestarea preventivă a inculpaţilor pe o perioadă de 29 de zile, propunerea fiind admisă.

*******

Parchetul de pe lîngă Curtea de Apel Alba precizează că începerea urmăririi penale şi punerea în mişcare a acţiunii penale sunt etapele procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului activitate care nu poate în nici o situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

În cursul urmăririi penale efectuate până în prezent în cauzele având ca obiect sustragerea tezaurelor dacice au fost recuperate următoarele loturi de artefacte aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional, clasa Tezaur:   un lot de 31 monede de tip pseudo-Lysimach, un tezaur alcătuit din colier cu pandantive şi cercei din aur în valoare de 100.000 Є, 13 brăţări spiralice din aur, în valoare de 5.300.000 Є, 700 monede din aur, de tip Koson, în valoare de 350.000 Є, 202 monede din argint de tip Koson,  trei scuturi regale dacice din fier, precum şi alte loturi cuprinzând câteva mii de artefacte arheologice.

Urmărirea penală a fost efectuată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi organele poliţiei judiciare din cadrul I.G.P.R., Direcţia de Investigaţii Criminale, Inspectoratelor de Poliţie ale Judeţelor Hunedoara şi Alba.

 

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Dorești să excelezi în gaming online? Iată de ce ai nevoie!

Foarte mulți tineri s-au apucat să joace cele mai râvnite jocuri online, fiindcă dacă se ajunge la un anumit nivel, se pot...

Ești însărcinată? Iată cele mai bune decizii pe care le poți lua înainte de venirea copilului pe lume

Fiecare femeie care urmează să devină mămică își dorește să facă totul astfel încât venirea pe lume a copilului să se desfășoare...

Cum înveți să cânți prima ta piesă la o chitară acustică, în mai puțin de o lună

Ți-ai dori să înveți să cânți măcar o melodie ușoară la chitara acustică, suficient cât să-ți impresionezi partenerul/a sau să faci atmosferă...

Te-ai gândit vreodată cât ai pierdut din cauza prejudecăților?

Cu toții ne naștem fericiți, optimiști și acceptând tot ceea ce există în jurul nostru: oameni, insecte, animale, tablouri, culori, flori. Le...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: