AcasăSTIRIDacă citești, câștigi!

Dacă citești, câștigi!

În ziua de 10 februarie 2014, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a dat startul unui incitant concurs de cultură generală dedicată elevilor din colegiile și liceele devene. Astăzi a avut loc prima etapă a acestui inedit concurs.

Inițiată, concepută și organizată de Biblioteca Județeană, cu sprijinul generos al Consiliului Județean Hunedoara, competiția poartă numele „Citești și câștigi”.  Într-o epocă a interdependențelor,  în care cunoștințele se împrospătează cu o viteză uimitoare, epoca internetului și a interconexiunilor, a avea o cultură generală vastă înseamnă a ști să navighezi nu doar pe internet, ci și în pagini de carte, în multitudinea de date despre evenimente, personalități, curente artistice și literare.  Concursul dă  posibilitatea elevilor concurenți să citească, să studieze, să afle lucruri noi, în completarea cunoștințelor pe care le dobândesc zi de zi la școală. În acest scop a fost elaborată o amplă bibliografie pentru toate cele cinci domenii ce vor face obiectul concursului: științe, artă/sport, literatură, geografie și istorie. Competiția se întinde până la final de iunie, cuprinde concurenți organizați pe echipe reprezentând opt colegii și licee din Deva. Fiecare echipă este compusă din cinci titulari, două rezerve și un profesor coordonator. Astăzi a avut loc prima etapă a acestui inedit concurs, la competiția dintre Colegiul Național Sportiv „Cetate” Deva și Colegiul „Ion Mincu” Deva primul câștigând cu 3 la 0. Același scor a fost înregistrat și la lupta directă dintre cele două echipe reprezentând Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva și Colegiul Tehnic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” Deva.

DSCN9731Competitorii au trebuit să răspundă la 40 de întrebări cu patru variante de răspuns, din care doar o variantă este corectă și întrebări cu răspuns Adevărat/Fals, din cele cinci domenii propuse. Timpul alocat unei întrebări și răspunsului este de 1.30 min, iar un răspuns corect însemnă un punct. Echipa cu cele mai multe răspunsuri corecte a fost cea declarată câștigătoarea confruntării, iar pentru fiecare dispută câștigată se acordă trei puncte. Echipele aflate la egalitate primesc un punct, iar echipa care pierde nu este punctată.

Am dorit  prin inițierea acestui concurs să scoatem în evidență rolul determinant, extrem de important al lecturii, al cărții, în formarea unei culturi generale solide, a unei culturi care să-i facă pe tineri să fie competitivi, să aibă un profil intelectual complex, să facă față cu brio oricărei situații în care este nevoie de temeinice cunoștințe din diverse domenii. Ne dorim ca în anul viitor să trecem dincolo de granițele județului și să îl transformăm într-o competiție regională, a declarat Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Județene ”Ovid Densusianu” din Deva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc