Acasă ECONOMIE Datoria statului român a crescut de 4,6 ori de la aderarea la...

Datoria statului român a crescut de 4,6 ori de la aderarea la UE. Statul datora la finele anului trecut 3.307 euro pentru fiecare român

Datoria publică a României în valoare nominală, calculată conform metodologiei UE, a crescut de la aderare și până la finele anului trecut de 4,6 ori, al doilea cel mai rapid ritm din UE, după Estonia, unde datoria s-a majorat de 5,9 ori în acest interval, scrie profit.ro bazându-se pe datele oficiale Eurostat.

Calculată ca procentaj din PIB, așa cum preferă politicienii care se află pe moment la guvernare, nivelul datoriei publice, de 35% din PIB, este printre cele mai reduse din UE, dar mai ridicat comparativ cu Cehia (34,6%), Bulgaria (25,4%), Luxemburg (23%) și Estonia (9%).

În 2008, datoria statului român ca procentaj din PIB a fost de 11,9%. Astfel, în numele fiecărui român statul datora la finele anului trecut 3.307 euro, însă această valoare este calculată la o populație de 19,5 milioane de persoane, cea din statisticile oficiale și nu la populația rămasă în țară. În plus, milioanele de români plecați din țară, cu precădere în alte state din UE, au fost în mare parte oameni activi pe piața muncii, iar lipsa lor începe să se vadă în deficitul de forță de muncă înregistrat în prezent în România. Rata redusă de îndatorare ca procentaj din PIB este determinată și de ritmul mai accelerat de creștere a economiei României, una dintre cele mai slab dezvoltate din UE.

Datoria statului român a urcat de la 14,1 miliarde de euro în 2007 la 64,6 miliarde de euro la finele anului trecut, potrivit datelor Eurostat.

O mare parte a creșterii datoriei publice a României în intervalul 2007-2017 a fost influențată, la fel ca în cazul altor state, de criza economică. Astfel, în 2012 statul român datora 49,4 miliarde de euro, de peste două ori mai mulți bani comparativ cu 16,6 miliarde de euro în 2008. La nivelul UE, datoria publică este limitată ca procentaj din PIB la 60%, criteriu încălcat, însă, de mai multe state importante din UE. În cazul țărilor unde îndatorarea se situa în 2007 aproape sau peste limita de 60% din PIB, spațiul pentru acumularea de datorie noua a fost, astfel mai redus.

 

Sursa:profit.ro

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: