Acasă CULTURĂ, ARTĂ & MEDIA De vizitat: Fosilă de dinozaur expusă în premieră la Muzeul din Deva...

De vizitat: Fosilă de dinozaur expusă în premieră la Muzeul din Deva

tolasSâmbătă, 18 mai, cu ocazia „Nopţii Muzeelor”, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva (MCDR) organizează o expoziţie în premieră:  fosilele unei specii de dinozaur dispărute în urmă cu 65 de milioane de ani.

Vizitatorii vor putea să vadă un omoplat pietrificat care provine de la un dinozaur de dimensiuni mari : 20 de metri lungime şi peste 15 tone. Rezultatele preliminare arată că acesta ar fi cel mai mare dinozaur descoperit până acum în Cretacicul European şi că a trăit la sfârşitul erei Mezozoice în perioada Cretacică într-o vârstă geologică denumită Maastrichtian, pe Insula Haţeg, ale cărei rămăşiţe pot fi văzute astăzi ca depozite de argile roşii pretutindeni în zona Ţării Haţegului.
„Piesa expusă provine la o specie de dinozauri sauropozi, care ajungeau şi la 100 de tone greutate şi o lungime de 40 de metri. Datorită modului în care s-a îngropat şi fosilizat, acest specimen nu a fost păstrat în întregime, lipsind mai mult de jumătate din fosilă.”, a declarat pentru stiridinvest.ro directorul MCDR,  Liliana Ţolaş (foto)
Pe lângă piesa expusă în premieră, îi  aşteaptăm pe vizitatori cu un program extrem de bogat:  paradă de costume medievale, prezentarea domniţelor şi nobililor, dansuri medievale şi renascentiste, reconstituire de lupte medievale, concursuri medievale (alergatul în saci, tir cu arcul, oul în lingură), organizarea de ateliere meşteşugăreşti (ţesături, obiecte din lemn, ceramică, podoabe), pregătirea unei mese tradiţionale cu preparate la ceaun şi la proţap, numere de iluzionism, concerte de muzică susţinute de formaţiile Foc viu şi Tempo, precum şi un spectacol pirotehnic susţinut de formaţia Strop de foc. Toate aceste activităţi se vor desfăşura cu aportul publicului, acesta fiind cooptat permanent, a mai spus directorul muzeului devean, Liliana Ţolaş.
Cu această ocazie publicul vizitator se poate delecta şi cu expoziţiile existente în clădirea muzeului: expoziţia de bază de ştiinţele naturii şi 3 expoziţii temporare:  de artă, de arheologie şi una de minerale şi păsări, vernisată cu această ocazie.
Ultima expoziţie, intitulată „Culoarea în natură”, urmăreşte ca prin exponatele sale să reflecte marea diversitate de culori a naturii şi atrage atenţia vizitatorilor asupra frumuseţii desăvârşite a naturii care ne înconjoară şi pe care, nu de puţine ori, nu o observăm. În lumea mineralelor şi a rocilor, culoarea indică compoziţia chimică, mediul de formare şi de multe ori determină valoarea comercială a acestora. Alături de minerale, în expoziţie pot fi admirate şi diverse specii de păsări şi insecte.
Pentru a vizita Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva cu ocazia “Nopţii Muzeelor”, trebuie să ajungeţi în Deva, Palatul Magna Curia, sâmbătă, 18 mai 2013, între orele 16.00 – 06.00.

Comentarii

comentarii

1 COMENTARIU

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Cum să obții un look de film noir? 4 sfaturi pentru bărbații care preferă stilul clasic

Film noir este un termen cinematografic, care descrie filmele polițiste hollywoodiene clasice. Acesta a devenit un reper cunoscut nu doar în acest...

Pleci la munte? Află 4 lucruri de care trebuie să ții cont pentru o escapadă montană perfectă!

Zona montană este perfectă pentru o ieșire din oraș și pentru o gură de aer curat. Muntele este extrem de benefic pentru...

4 AVANTAJE și 4 DEZAVANTAJE pe care le are INTERNETUL în societatea contemporană

Odată cu apariția internetului, lucrurile au început să devină mai ușoare, mai dezvoltate și mai moderne. Procesele de comunicare, cele de plată,...

Totul despre PC-uri: Iată în ce mituri despre calculatoare nu mai trebuie să creadă persoanele din Vest în anul 2020!

Unii oameni au tendința de a crede tot ce aud, fără a se interesa dacă informațiile primite sunt corecte sau nu. Din...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: