Acasă STIRI HUNEDOARA De vizitat în week-end: Zilele Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului

De vizitat în week-end: Zilele Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului

Zilele Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului vor fi celebrate în perioada 22-24 iunie 2013, prin inaugurarea Casei Dinozaurilor Pitici și invitații la șezătoare, expoziții și sărbătorirea iei românești. Perioada este asociată cu trei mari sărbători de sorginte diferită: Solstițiul de Vară (începutul verii astronomice), Rusaliile (una dintre cele mai vechi sărbători creștine) și Sânzienele sau Drăgaica (cea mai mare sărbătoare cu origini păgâne păstrată în calendarul creștin-ortodox).

Evenimentele vor debuta în a doua zi după Solstițiul de Vară, cu tradiționala Șezătoare în Țara Hațegului de la centrul de vizitare al Parcului Național Retezat, din satul Nucșoara, comuna Sălașu de Sus. În ziua de Rusalii, turiștii și toți cei interesați de poveștile cu și despre dinozauri sunt invitați la inaugurarea punctului de vizitare Casa Dinozaurilor Pitici din localitatea Sânpetru, comuna Sântămăria Orlea.

Casa Dinozaurilor Pitici este un muzeu experimental ce își propune să le ofere tuturor celor care îi vor trece pragul o experiență unică. Vizitatorii vor avea posibilitatea să afle povestea animalelor care populau acest teritoriu acum 70 de milioane de ani, vor descoperi modul în care sunt readuși <<la viață>> dinozaurii, vor putea vedea și atinge reproduceri ale oaselor și dinozaurilor în mărime naturală. Tot aici vor admira o sală cu exponate având ca tematică dinozaurii, realizate de elevii Școlii Generale din Sântîmăria Orlea și care va deveni sediul Clubului Prietenii mici ai dinozaurilor piticiCasa Dinozaurilor Pitici are la rândul ei o poveste aparte. Ea a fost, printre altele, sediu de primărie,  sediu de CAP, iar ultima destinație a fost aceea de cârciumă. Astfel, Casa dinozaurilor Pitici devine, probabil, prima cârciumă sătească din România transformată în spațiu cultural”, menționează dr. Alexandru Andrășanu , directorul Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului, Universitatea din București.

Sânpetru este de altfel prima dintre localitățile în care au fost descoperite fosile de dinozauri, unicat la nivel mondial, fapt pentru care, după vizitarea Casei Dinozaurilor Pitici, turiștii au posibilitatea să își completeze cunoștințele pornind pe traseul Valea dinozaurilor, inclus în clasamentul celor mai bune 7 poteci tematice din România, întocmit de Asociația de Ecoturism din România.

După traversarea Nopții magice a zânelor bune, Sânzienele, la sediul Geoparcului Dinozaurilor din Hațeg  va avea loc vernisajul expoziției cu lucrările realizate de elevii Școlii Generale Petros – Baru, câștigătorii concursului Târgul de Dinozauri, la secțiunea gimnaziu, în cadrul proiectului Școala Discovery, inițiat de Discovery Channel.

Tot în această zi, Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului a decis să se îmbrace în ie. Astfel, Geoparcul se alătură inițiativei La Blouse Roumaine de a decreta această zi drept Ziua Universală a Iei românești,  principala piesă din portul nostru popular. Ca semn distinctiv, toți participanții la vernisajul expoziției, dar și toți turiștii aflați pe traseele Geoparcului, sunt invitați să adopte, drept ținută, ia sau cămașa tradițională românească.

Prin intermediul acestor evenimente, Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului își propune să impună Zilele Geoparcului drept o manifestare de tradiție, menită să le facă acest obiectiv cunoscut tuturor iubitorilor de natură, știință, cultură și tradiții atât din țară, cât și din străinătate.

Evenimentele care marchează Zilele Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului se vor desfășura după următorul program:

Sâmbătă, 22 iunie

Șezătoare în Țara Hațegului – Centrul de vizitare al Parcului Național Retezat, sat Nucșoara, comuna Sălașu de Sus, proiect inițiat de Asociația de Ecoturism din România.

Duminică, 23 iunie

Inaugurarea Casei Dinozaurilor Pitici – sat Sânpetru, comuna Sântămăria Orlea, începând cu ora 12.00.

Luni, 24 iunie

Vernisajul expoziției cu dinozauri realizați de elevii Școlii Generale Petros-Baru, proiect câștigător al concursului Școala Discovery – sediul Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului, str. Libertății, nr.9A, Hațeg, începând cu ora 11.00.

Îmbrăcăm Geoparcul în Ii – Ziua Universală a Iei celebrată în Geoparcul Dinozaurilor prin purtarea iei în această zi.

***

Geoparcul Dinozaurilor este un parc natural ce cuprinde întreaga Țară a Hațegului și care protejază și valorifică natura și cultura acestui spațiu. Geoparcul a fost declarat arie protejată de interes național în 2004. Din anul 2005 geoparcul a fost acceptat în Rețeaua Europeană a Geoparcurilor și în Rețeaua Globală (sub egida UNESCO) a Geoparcurilor. Din anul 2007 are în interiorul său două zone denumite „Situl Strei-Hațeg” și „Culoarul Rusca Montană – Țarcu – Retezat”, ca situri NATURA 2000, în vederea conservării habitatelor naturale și a speciilor de plante și animale sălbatice de interes comunitar. Geoaprcul are un statut special datorită gradului ridicat de locuire care implică o preocupare deosebită pentru dezvoltarea locală. Această arie protejată cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural. Factorul cheie care personalizează acest teritoriu este reprezentat de siturile cu resturi de dinozauri de vârstă Cretacic Superior. Dinozaurii pitici din Depresiunea Hațeg sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și embrioni de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.

Pentru detalii și participarea la evenimentele desfășurate de Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului ne puteți contacta astfel:

Dr. Cristian CIOBANU

tel: 0784206813; e-mail: ciobanu.cristian@yahoo.com

Adina POPA

tel: 0722786831; e-mail: adina_m_popa@yahoo.com

Pentru informații privind Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului accesați: www.hateggeoparc.ro

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

3 aspecte la care să fii atent pentru a alege geaca de iarnă potrivită

Sezonul rece are farmecul său, însă temperaturile scăzute pot crea multe neplăceri. Îmbrăcămintea necesită multă atenție pe timpul iernii. Ai nevoie de...

Vrei să îți renovezi casa? Iată cele mai inspirate idei pentru amenajări interioare de calitate!

Exista anumite momente in care te gandesti ca aspectul casei tale nu te mai multumeste? Daca ai raspuns afirmativ la aceasta intrebare,...

Ești bunică pentru prima oară? Iată 3 lucruri pe care le poți face pentru bebelușul din familia ta

Venirea pe lume a primului nepot din familie este întotdeauna un moment emoționant și de referință pentru întreaga familie. Toată lumea își...

Ce înseamnă o casă sigură și ce poți face pentru a fi mereu în siguranță la tine acasă

 O casă pe pământ, o vilă sau chiar şi un apartament trebuie să îndeplinească anumite condiţii pentru a fi sigure, atât în...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: