De ziua Poetului

Mijlocul lui ianuarie a devenit prilej de evocare și de cinstire a personalității poetului nostru național, Mihai Eminescu.

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a avut în permanență în programul activităților culturale pe care le-a organizat de-a lungul anilor, marcarea așa cum se cuvine a zilei de naștere a lui Eminescu, zi devenită Ziua Națională a Culturii Române.

Eminescu este un nume de referință, un permanent punct luminos care a traversat epoci, a trecut de la o generație la alta cu sfințenie și prețuire. Opera lui Eminescu se studiază în școală, creației sale îi sunt dedicate concursuri literare, festivaluri de poezie, s-ar părea că nimic nu mai poate fi adăugat lungului șir de manifestări care pun în valoare moștenirea eminesciană.

Cu toate acestea, Biblioteca noastră organizează an de an, cu o participare tot mai numeroasă, momente culturale închinate lui Eminescu. Locul de întâlnire a devenit statuia lui Eminescu din Parcul de la poalele Cetății Deva. Poetul primește la picioarele sale buchete de flori din partea celor ce îi iubesc poezia, din partea celor care știu că opera lui este fără de moarte. Și în acest an, la 15 ianuarie 2015, am început cea de-a VI-a ediție a manifestării omagiale desfășurate sub genericul Eminesciana. Din valurile vremii… la statuia lui Eminescu. Au venit foarte mulți scriitori, profesori, prieteni ai bibliotecii, tineri, dar nu au lipsit nici oameni cu tâmplele cărunte, toți animați de aceeași dragoste față de Eminescu omul și Eminescu poetul, Eminescu gazetarul, Eminescu autor de proză.

După cuvântul de evocare rostit în fața celor prezenți de managerul bibliotecii, a fost invitat să ia cuvântul prof. Gligor Hașa, venerabil cărturar, iubitor și exeget al operei eminesciene, cel care și-a legat numele de atâtea și atâtea activități culturale dedicate marelui nostru poet pe care l-a numit, într-o excelentă carte a sa, muntele fără poteci.

Poetă dăruită cu har, cu sensibilitate și o nesecată iubire de frumos, profundă admiratoare a lui Eminescu, doamna Paulina Popa a fost și în această zi alături de noi, aducându-i un omagiu marelui poet, îndemnându-i pe tineri să-l iubească mereu pe Eminescu și să-i poarte în suflete versurile nemuritoare.

În prezența elevilor de la colegiile, liceele și școlile devene (Colegiul Național „Sabin Drăgoi”, Colegiul Național Sportiv „Cetate”, Colegiul Tehnic „Transilvania”, Colegiul Tehnic Energetic „Dragomir Hurmuzescu”, Liceul Tehnologic „Grigore Moisil”, Liceul de Arte „Sigismund Toduță”, Școala Eco Europeană „Andrei Șaguna” și Școala Primară „Samuel”), a urmat un emoționant și pătrunzător moment artistic susţinut de Corala Parohiei Bunavestire din Deva, corală dirijată de Prof. Gelu Onţanu-Crăciun. Cânturile înălțate spre tării, câteva creații inspirate din poeziile lui Eminescu („Sara pe deal”, „Somnoroase păsărele” „Revedere”, „Rugăciune”), au readus în inimi emoția reîntâlnirii cu versul eminescian, cu poezii pe care le purtăm în suflet și care ne-au însoțit de-a lungul vieții.

Actriţele Isabela Haşa şi Cristina Lazăr au susținut un moment poetic în care au pus întregul lor talent și simțire în rostirea așa cum se cuvine a poeziilor lui Eminescu: „Lacul”, „Și dacă…”, „De ce nu-mi vii”, „Trebuiau să poarte un nume” (poezie scrisă de Marin Sorescu și dedicată lui Mihai Eminescu), „Dintre sute de catarge”, „O, rămâi”, „Trecut-au anii”, „Glossă”, „Dorința”, „Odă-în metru antic”.

În final, florile au acoperit literalmente postamentul statuii, flori oferite din inimă, peste ani, celui mai mare poet al nostru, poetul care este mereu prezent în gândurile și simțirile noastre.

Manifestările dedicate lui Eminescu s-au încheiat în eleganta Salle d’Or din incinta Complexului Deva Mall, unde a fost organizat concursul „Nemuritorul Eminescu”, la care au luat parte elevi de la colegiile și liceele din Deva: Colegiul Național „Sabin Drăgoi”, Colegiul Național Sportiv „Cetate”, Colegiul Tehnic „Transilvania”, Colegiul Tehnic Energetic „Dragomir Hurmuzescu”, Liceul Tehnologic „Grigore Moisil”, Liceul de Arte „Sigismund Toduță”.

Au fost constituite echipe de câte trei elevi de la fiecare dintre școlile devene participante.

Echipelor de elevi li s-au adresat întrebări legate de viața, opera și receptarea lui Eminescu. Juriul concursului a fost format din managerul Bibliotecii Județene, Ioan Sebastian Bara, șefa Serviciului de Relații cu Publicul, Luminița Vulcan, și Carmen Drăgoi, bibliotecară în cadrul bibliotecii. După verificarea răspunsurilor, au fost declarate câștigătoare următoarele echipe aparținând colegiilor/liceelor din Deva:

Locul I – Colegiul Național „Sabin Drăgoi” Deva

Locul II – Colegiul Tehnic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” Deva

Locul III – Colegiul Tehnic „Transilvania” Deva

Câștigătorilor li s-au oferit diplome, trofee și cărți din partea Bibliotecii Județene, iar fiecare elev concurent a primit câte o diplomă de participare și cărți.

Concurenții s-au dovedit a fi bine pregătiți, interesați, foarte serioși în tratarea unui subiect atât de îndrăgit și de important pentru noi toți.

Totodată în secțiile și filialele bibliotecii au fost amenajate expoziții de carte despre Eminescu, expoziții care au pus în lumină impresionanta operă eminesciană, fiind prezentate atât scrierile poetului cât și lucrări de exegeză despre creația eminesciană.

Și în acest an, ziua de 15 ianuarie a însemnat o întâlnire emoționantă cu Eminescu, întâlnire la care numărul de participanți a fost mare, dovadă a permanenței marelui nostru poet în viața fiecărui român.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

NU pleca în concediu până nu verifici aceste aspecte! Transformă fiecare vacanță într-o experiență plăcută!

Pentru fiecare român concediul este cea mai așteptată perioadă, mai ales după luni intense de muncă. Chiar dacă nevoia de a pleca...

Știai că poți aduce AVENTURA în viața ta fără să părăsești locuința?

Majoritatea oamenilor vor o viață palpitantă, plină de adrenalină, dar puțini reușesc să-și pună în practică dorințele, din diferite motive. Unele sunt...

Care sunt domeniile din Vest în care sunt indispensabili transpaleții?

În fiecare domeniu există anumite lucruri care sunt indispensabile și fără de care munca nu poate fi întreprinsă. Dacă în medicină ai...

Top 3 alegeri excepționale pe care să le faci pentru bucătăria ta modernă

Atunci când vine vorba de amenajat bucătăria, cu siguranță îți dorești cele mai moderne, frumoase și calitative lucruri. După ce te-ai decis...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: