Acasă CULTURĂ, ARTĂ & MEDIA Despre marea sărbătoare a Unirii

Despre marea sărbătoare a Unirii

Sfârșitul lunii noiembrie îi adună an de an laolaltă pe prietenii Bibliotecii care, în număr mare, iau parte la activitatea noastră devenită tradițională dedicată marii sărbători de la 1 decembrie, ziua Marii Uniri, ziua noastră națională, ziua în care ținuturile românești s-au adunat între hotarele firești. Este sărbătoarea cea mai dragă inimilor noastre, o sărbătoare a întregirii neamului, a solidarității, a dragostei profunde pentru acest pământ. Patriotismul nu este un sentiment care se exprimă zgomotos, nu este o trăire pe care s-o afișăm cu ostentație, ci este o manifestare a unei iubiri adevărate, sincere și permanente față de pământul pe care ne-am născut.

Și în acest an, activitatea noastră cultural-educativă dedicată Zilei Naționale a României a fost ocazia unei puternice emoţii şi bucurii. Aceste sentimente le-am transmis, sperăm noi, tuturor tinerilor care, în ziua de 27 noiembrie, au făcut neîncăpătoare Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, locul devenit tradițional pentru activitățile noastre.

Așa cum procedează în fiecare an, Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a dedicat şi în acest an Zilei Naţionale a României o activitate specială, având drept public-țintă tineretul, elevii de la colegiile și liceele devene. În această zi, cei prezenţi în sală au avut ocazia să urmărească o prezentare ce a avut ca temă Unirea cea Mare şi făurirea României Mari. S-a vorbit, documentat și competent, despre etapele/ pașii care au premers, în anul 1918, unirea de la 1 Decembrie – unirea cu Basarabia și Bucovina – apoi marele moment al unirii Transilvaniei, luând naștere astfel România Mare.

Este binecunoscut faptul că, dintre marile evenimente, dintre adevăratele ore astrale ale poporului român, ziua de 1 decembrie ocupă un loc predilect în inimile noastre. Unirea cu Patria mamă a fost un vis frumos al poporului român, un vis pentru care au luptat și și-au dat viața generații întregi de eroi.

Ziua de 1 decembrie 1918 a fost momentul de răscruce în care România a reușit, cu sacrificii făcute pe front, cu măiestrie diplomatică, cu ajutorul unui popor entuziast, să strângă între hotarele ei firești toate provinciile românești pe care jocul istoriei le-a smuls de-a lungul secolelor. De atunci, această primă zi de decembrie o purtăm cu dragoste în inimile noastre, aşa cum cu iubire privim tricolorul, așa cum cu iubire cântăm „Deșteaptă-te, române!”. Poporul nostru a iubit întotdeauna ziua de 1 Decembrie, a iubit-o cu teamă în anii negri și tulburi în care această sărbătoare a fost interzisă și alungată din cărțile de istorie, omisă din şirul sărbătorilor neamului, aşa cum alungate și ignorate au fost şi marile personalități care au avut un rol crucial în unirea de la 1918, în primul rând Regele Ferdinand Întregitorul și Regina Maria. Astăzi, însă, putem vorbi liber despre toate aceste personalități, românii și-au redobândit istoria, românii au dreptul și datoria să-și cunoască istoria așa cum a fost. Astăzi, ziua de 1 Decembrie a devenit, pe bună dreptate, Ziua Națională a României, ziua care le amintește românilor, în orice colț de lume s-ar afla, că au o Patrie care trebuie iubită, respectată, o Patrie care trebuie slujită necondiționat.

Au trecut aproape o sută de ani de la acea zi de 1 decembrie, când ningea ușor peste Cetatea Alba Iuliei, unde intrase odinioară Mihai Viteazul, unde Horea a sfârșit ca un martir, unde își doarme somnul Iancu de Hunedoara. Cu toate acestea, mărturiile celor care au fost prezenţi acolo, la Alba Iulia, care au trăit momentele de uriaș entuziasm ale proclamării Unirii sunt tot mai vii. Este momentul să ne plecăm frunțile și să adresăm un gând de recunoștință celor care au făurit România Mare, inclusiv să cinstim memoria sutelor de hunedoreni care au participat la Marea Unire, hunedoreni din Țara Moților, de pe Valea Mureşului, a Cernei, din Valea Jiului etc. În acea zi de 1 Decembrie 1918 un vis de veacuri a prins viață: s-a făurit România întregită, o Românie unită sub tricolor.

Se cuvine ca tinerii de azi să afle cât mai multe despre această zi de emoționantă sărbătoare a românilor, să ştie ce datorăm înaintaşilor noştri, să treacă dincolo de datele istorice seci şi să se aplece cu interes asupra unor evenimente care ne-au marcat destinul ca naţiune europeană demnă.

Activitatea pe care a organizat-o azi Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva are tocmai această menire și, cu siguranță, după ce tinerii au urmărit prezentarea, au devenit mai bogați spiritual și mai mândri că aparțin acestui popor.

Ca de obicei, în finalul prezentării au fost adresate întrebări din tematica Unirii, cele mai bune răspunsuri fiind recompensate cu cărți noi și cu diplome oferite de Bibliotecă.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Top 3 alegeri excepționale pe care să le faci pentru bucătăria ta modernă

Atunci când vine vorba de amenajat bucătăria, cu siguranță îți dorești cele mai moderne, frumoase și calitative lucruri. După ce te-ai decis...

Iată 3 piese vestimentare care NU trebuie să lipsească din garderoba niciunui bărbat toamna aceasta!

Odată cu venirea sezonului rece, este și momentul să-ți reînnoiești garderoba. Există câteva piese esențiale, de care nu te poți lipsi toamna....

Știai de ce ai nevoie pentru a naviga pe ambarcațiuni cu vele sau motor?

Navigația a însoțit umanitatea încă de la începuturile ei timide. Omul a fost fascinat, uneori, nevoit, alteori, curios, să străbată întinderile de...

Află când și cum să alegi primul telefon al copilului tău!

După o anumită vârstă, cei mai mulți dintre copii își doresc propriul telefon mobil și încep să își copleșească părinții cu rugăminți...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: