Acasă AGRICULTURA & AGRIBUSINESS Dezvoltarea comunităților rurale prin programul LEADER

Dezvoltarea comunităților rurale prin programul LEADER

Politica de dezvoltare rurală este o componentă importantă a Politicii Agricole Comune (PAC).Ea promoveaza dezvoltarea durabilă a zonelor rurale din Europa,abordând probleme economice şi de mediu. Leader este o abordare inovatoare în cadrul politicii de dezvoltare rurală în UE,constituind “Legături între acţiuni de dezvoltare rurală” şi având următoarele obiective principale :

 • este o metodă de mobilizare si de promovare a dezvoltării rurale în comunităţile rurale locale încurajând teritoriile rurale să exploreze modalităţi noi prin care să devină sau să rămână competitive,să-şi valorifice bunurile la maxim şi să depăşească dificultăţile pe care le-ar putea întâmpina,cum ar fi o populaţie cu tendinţă de îmbătrânire,niveluri reduse ale prestării serviciilor sau absenţa posibilităţilor de angajare.
 • contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii în zonele rurale,atât a familiilor de fermieri,cât şi a populaţiei rurale în sens mai larg.
 • încurajează factorii socio-economici să colaboreze,pentru a produce bunuri şi servicii de foarte bună calitate în zona lor locală.Astfel,o trăsătură originală şi importantă a abordării Leader o reprezintă instituirea unui parteneriat local, cunoscut ca “grup de acţiune locală “(GAL).

Obiectivul general al Axei 4-Leader îl constituie demararea şi funcţionarea iniţiativelor de interes local,utilizând abordarea “de jos în sus”prin implicarea actorilor locali în dezvoltarea propriilor teritorii.

Grupul de Acţiune Locală (GAL) este o entitate ce reprezintă parteneriate public-private,constituite din reprezentanţi ai sectorului public,privat şi civil,desemnaţi dintr-un teritoriu rural omogen. Grupurile de Acţiune Locală decid direcţia şi conţinutul strategiei locale de dezvoltare rurală şi iau decizii în privinţa diferitelor proiecte care urmează să fie finanţate. Actorii rurali cei mai activi în iniţiativele locale sunt:organizaţiile şi uniunile profesionale(reprezentând fermieri,profesionişti din exteriorul sectorului agricol şi microîntreprinderi),asociaţii profesionale,cetăţenii,rezidenţii şi organizaţiile lor locale,asociaţiile de mediu,furnizorii de servicii culturale şi comunitare,inclusiv mass-media,asociaţiile de femei şi tinerii.

Funcţionarea GAL:

 • GAL elaborează strategia locală de dezvoltare
 • GAL lansează apelul de selecţie a proiectelor,folosind mijloace de informare mass-media;
 • potenţialul beneficiar depune proiectul la secretariatul GAL;
 • GAL efectuează verificarea conformităţii proiectului şi respectarea criteriilor de eligibilitate;
 • Selecţia proiectelor efectuată de GAL pe baza strategiei,utilizând criterii elaborate de fiecare GAL în parte;
 • Depunerea proiectelor selectate de către GAL, la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală (OJPDRP)pentru verificarea eligibilităţii proiectului;
 • Notificarea beneficiarului de către OJODRP asupra eligibilităţii proiectului;
 • Încheierea contractului între beneficiar şi OJPDRP.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Ești o persoană rușinoasă? Iată CUM treci peste timiditate și prejudecăți!

Deși persoanele timide tind să nu creeze mai niciodată probleme sau neplăceri celor din jur, multe dintre ele și-ar dori să scape...

Sfaturi utile pentru femei – 4 mici investiții pentru a te simți bine în pielea ta!

De multe ori, doamnele și domnișoarele simt nevoia de noi achiziții care să contribuie major la crearea unui sentiment plăcut. Încrederea în...

Cum să reduci cheltuielile pe care le ai cu mașina – Trucurile pe care merită să le încerci!

A întreține o mașină nu este ușor, dar nici ieftin. Pe lângă carburant, există o mulțime de lucruri care te fac să...

Pandemia ți-a afectat venitul? Iată cele mai TARI idei de cadouri pentru partenera ta în vreme de criză!

Într-o perioadă în care veniturile tuturor oamenilor au fost afectate, sărbătoriții ar trebui să se gândească mai des la expresia „gestul contează”....

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: