Acasă NAȚIONAL "Dialoguri pentru viață" - conferință pe teme oncologice dedicată femeilor la Timișoara

“Dialoguri pentru viață” – conferință pe teme oncologice dedicată femeilor la Timișoara

Medici dar și paciente care au reușit să învingă cancerul sau care au depășind deja etapele critice ale bolii au participat luni, la Timișoara la o conferință cu tema ‘Dialoguri pentru viață: Sănătatea feminină și Oncologia’, care s-a dorit a fi un mesaj atât către femei, pentru a se prezenta la controalele medicale periodice, cât și spre medicii de familie, care ar trebui să îndrepte spre specialist orice caz ce prezintă cea mai mică suspiciune privind această maladie.

Conform datelor prezentate în cadrul conferinței, una din cinci femei din România află că are cancer mamar sau ovarian doar atunci când ajunge într-un stadiu avansat al bolii, reducându-se șansa la viață și o diagnosticare precoce poate salva chiar 90% din cazurile de cancer la sân și ovarian.

‘Foarte adesea, pacienta se sperie singură și se prezintă la consultul genetic când cineva din familie a trecut printr-o astfel de suferință, dar niciodată nu am primit paciente trimise de medicul de familie sau nu au primit recomandarea de la niciunul dintre specialiști. Spun aceasta fără să fac vreun reproș. Medicul genetician va ști să analizeze și să calculeze exact riscul și va găsi și argumentele pentru investigațiile care se recomandă sau pentru măsurile de prevenire, în cazurile în care există un trecut familial oncologic pozitiv’, a afirmat prof. univ. dr. Maria Puiu, șeful disciplinei Genetică din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ‘Victor Babeș’, președinte al Societății Române de Genetică Medicală și președinte al Consiliului Național pentru Bolile Rare.

Cristina Sârbu, medic oncolog, a punctat faptul că în apariția cancerului există factori de risc ce pot fi evitați — sedentarismul, obezitatea, alimentația nesănătoasă, consumul de alcool sau fumatul sau care sunt inevitabili — vârsta sau zestrea genetică.

‘Perioada prea mică de alăptare a copiilor sau lipsa ei crește șansa apariției cancerului de sân. Nașterile frecvente sunt un factor de protecție a cancerului ovarian. Recomandările privesc o alimentație sănătoasă, consum ridicat de fructe și legume, o viață activă, cu 30 de minute de mers zilnic pe jos’, a punctat Cristina Sîrbu.

Sursa: Agerpres

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Cluj24: Cum a fost creat calculatorul CE-400 CESAR de IT-iștii clujeni, proiect secret al Armatei Române, râvnit de spioni

Câțiva specialiști de la Institutul pentru Tehnică de Calcul (ITC) Cluj au reușit, la sfârșitul anilor 1970, să construiască un calculator performant, într-un...

INSP a actualizat definițiile de caz pentru COVID-19. Ce înseamnă caz posibil, caz probabil sau caz confirmat

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a actualizat, miercuri, definiţiile de caz pentru Sindromul respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), precizând semnele şi...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: