Acasă JUSTIȚIE DIICOT: 12 mame-surogat, implicate în traficul cu ovule umane de la Spitalul...

DIICOT: 12 mame-surogat, implicate în traficul cu ovule umane de la Spitalul Athena din Timișoara

Procurorii DIICOT au reușit să identifice, până în prezent, 12 cazuri de mamă-surogat implicate în dosarul de trafic cu ovule umane de la Spitalul Athena din Timișoara, deținut de cetățeanul grec Giatras Kostantinos.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, până în prezent au fost identificate 12 cazuri de mamă-surogat (persoane din România, Ungaria, Slovacia), fiind audiate șapte dintre ele, precum și cuplurile implicate în procedura de fertilizare in vitro cu acestea. Două dintre cele șapte mame-surogat au dat naștere la câte un copil, ambii fiind predați imediat părinților biologici. Cuplurile beneficiare sunt atât cetățeni români, cât și cetățeni din Ungaria, Norvegia, Grecia. În unele cazuri, mamele purtătoare au declarat că au beneficiat de sume de bani sau alte bunuri pentru serviciul prestat cuplurilor (de 1.000 — 1.500 lei lunar pentru întreținere ca un fel de salariu). În alte cazuri personalul medical racola tinere donatoare de ovocite (300 de euro pentru o procedură de donare ovocite).

DIICOT arată că în prezent nu este legiferată procedura reproducerii umane asistate medical, folosindu-se o mamă purtătoare, Ministerul Sănătății nefiind înștiințat de o asemenea practică pe teritoriul României. Vineri dimineața, procurorii DIICOT au reținut doi cetățeni greci, Giatras Kostantinos, patronul spitalului privat Athena din Timișoara, și medicul Pappa Charikleia. Față de alți doi medici români a fost dispusă măsura controlului judiciar.

Giatras Kostantinos, cetățean grec în vârstă de 51 de ani, cu rezidența în Timișoara, este acuzat de constituire de grup infracțional organizat și trafic ilicit de celule umane.

Procurorii susțin că Giatras Kostantinos, în calitatea sa de administrator la SC Athena Hospital SA, director departament și medic specialist obstetrică-ginecologie cu specializare în fertilizare in vitro, a constituit un grup infracțional organizat, în scopul traficului ilicit de celule umane.

Pe baza unor înțelegeri pecuniare între medic și paciente, respectiv între paciente și donatoare, el este acuzat că a supus persoane de sex feminin procedurilor de prelevare/extracție de ovocite, materialul genetic fiind ulterior utilizat la realizarea de embiotransferuri, în beneficiul unor persoane aflate în dificultatea de a procrea pe cale naturală, dar care doreau să fie supuse, contra cost, procedurilor de reproducere umană asistată.

În activitatea medicală de fertilizare in vitro a fost utilizată și procedura de embriotransfer la o mamă-surogat (mamă purtătoare), procedură care nu este însă prevăzută de legislația română în vigoare.

Pappa Charikleia, cetățean grec în vârstă de 45 de ani, în calitatea sa de biolog — director de laborator, a ajutat la derularea procedurilor de prelevare/extracție de ovocite, materialul genetic fiind ulterior utilizat la realizarea de embiotransferuri, în beneficiul unor persoane aflate în dificultatea de a procrea pe cale naturală.

Totodată, față de Lavinia Stelea, medic ginecolog, și Daniela Ciontu, medic biolog, a fost dispusă măsura controlului judiciar.

De asemenea, față de mai multe persoane suspectate că au îndeplinit roluri de mamă-surogat, donatoare pentru cupluri beneficiare și donatoare de ovule pentru a fi utilizate la Centrul de Fertilizare in Vitro al Athena Hospital, procurorii DIICOT au extins urmărirea penală sub acuzația de complicitate la traficul ilicit de ovule umane.

Din probele administrate în cauză rezultă că au fost efectuate proceduri de inseminări in vitro cu mamă purtător, fără o procedură aprobată de către Agenția Națională de Transplant, fără respectarea Ordinelor Ministrului Sănătății menționate mai sus, la nivelul spitalului fiind încheiate doar protocoale sumare, sub formă de tipizat, cu donatoarele de ovocite sau cu mamele purtătoare.

Persoanele erau direcționate de către personalul medical spre diverși notari publici (fiind identificați până în prezent doi), unde erau redactate declarații notariale prin care donatoarele de ovocite sau mamele-surogat se obligau să doneze sau să poarte o sarcină fără nici o pretenție materială, iar în ceea ce le privește pe mamele purtătoare acestea se obligau ca la naștere să predea copilul cuplului beneficiar, fără nici o altă pretenție.

Și cuplurile beneficiare au semnat declarații notariale prin care se arăta că sunt de acord cu fertilizarea in vitro, cu transferarea embrionului rezultat în uterul mamei purtătoare, recunoscând, totodată, că pruncul rezultat este copilul lor natural.

Medicii Giatras Kostantinos și Pappa Charikleia vor fi duși vineri la Tribunalului Timiș cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

 

Sursa: Agerpres

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Dorești să excelezi în gaming online? Iată de ce ai nevoie!

Foarte mulți tineri s-au apucat să joace cele mai râvnite jocuri online, fiindcă dacă se ajunge la un anumit nivel, se pot...

Ești însărcinată? Iată cele mai bune decizii pe care le poți lua înainte de venirea copilului pe lume

Fiecare femeie care urmează să devină mămică își dorește să facă totul astfel încât venirea pe lume a copilului să se desfășoare...

Cum înveți să cânți prima ta piesă la o chitară acustică, în mai puțin de o lună

Ți-ai dori să înveți să cânți măcar o melodie ușoară la chitara acustică, suficient cât să-ți impresionezi partenerul/a sau să faci atmosferă...

Te-ai gândit vreodată cât ai pierdut din cauza prejudecăților?

Cu toții ne naștem fericiți, optimiști și acceptând tot ceea ce există în jurul nostru: oameni, insecte, animale, tablouri, culori, flori. Le...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: