AcasăSTIRIDOCUMENT: Noi RESTRICȚII în România: Interdicții de circulație, program redus la magazine...

DOCUMENT: Noi RESTRICȚII în România: Interdicții de circulație, program redus la magazine și prelungirea carantinei de noapte

[ad_1]

Noi restricții au fost aprobate joi de Guvern, pentru prevenirea infectărilor cu virsului SARS-CoV-2. Se va reduce programul magazinelor și se va mări carantina de noapte. 

Citește și ALBA: 106 cazuri COVID înregistrate în ultimele 24 de ore. Incidența în municipii, orașe și comune din județ

Magazinele și localurile, închise de la ora 18:00 

  • Dacă incidența e cuprinsă între 4 și 7,5 cazuri la mie în ultimele 14 zile, magazinele se închid la ora 18:00 doar vineri, sâmbătă și duminică.
  • Dacă rata de infectare trece de 7,5 cazuri la mie în ultimele 14 zile, magazinele se închid la ora 18:00 pe toată durata săptămânii.
  • Măsura nu se aplică

Carantină de noapte, de la ora 20:00

  • Dacă incidența e cuprinsă între 4 și 7,5 cazuri la mie în ultimele 14 zile, intervalul de liberă circulație se restrânge până la ora 20.00 doar vineri, sâmbătă și duminică.
  • Dacă rata de infectare trece de 7,5 cazuri la mie în ultimele 14 zile, intervalul de liberă circulație se restrânge până la ora 20:00 pe toată durata săptămânii.

Potrivit șefului DSU, Raed Arafat, între orele 18:00 – 20:00 nu este obligatorie declarația pe proprie răspundere. Declarația este obligatorie doar după ora 20:00. 

Cum se aplică noile restricții în județul Alba

Localități din Alba cu incidența între 4 și 7,5 la miemagazinele se vor închide la ora 18:00, se va putea circula liber până la ora 20:00 – restrictii aplicate doar în weekend (vineri, sâmbătă, duminică)

  • Alba Iulia, Aiud Ocna Mureș
  • Unirea, Ciugud, Noșlac, Gârbova, Mirăslău, Rădești, Mihalț, Lunca Mureșului, Galda de Jos

Localități din Alba cu incidența peste 7,5 la miemagazinele se vor închide la ora 18:00, se va putea circula liber până la ora 20:00 – restricții aplicate pe toată durata săptămânii 

DOCUMENT CNSU: Sălile de sport/fitness se închid în localitățile cu incidența de peste 4 la mie

  • Sălile de sport și de fitness se închid în localitățile în care incidența este de peste 4 cazuri la mie, în ultimele 14 zile.
  • Activitatea se va putea relua când incidența scade sub 3,5 la mie.

DOCUMENT CNSU: Credincioșii vor putea merge la biserică de Paște

  • În zilele de 27 și 28 martie se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 18:00-22:00 pentru deplasarea și participarea la serviciile religioase oficiate pentru sărbătoarea Pesah.
  • În perioadele 3 – 4 aprilie și 1 – 2 mai se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 20:00-02:00 pentru deplasarea și participarea la slujbele religioase.

Declarații făcute de autorități, la finalul ședinței de Guvern

La finalul ședinței de Guvern de joi, premierul Florin Cîțu a făcut declarații cu privire la măsurile adoptate de Executiv.

  • Astăzi am luat câteva decizii care vor ajuta în perioada următoare la reducerea efectelor pandemiei. Ele vor fi prezentate de secretarul de stat Raed Arafat.
  • Am adoptat și câteva măsuri pentru a susține mediul de afaceri. Se prelungește pentru HoReCa perioada de scutire a plății impozitului specific cu încă 90 de zile
  • Restructurarea datoriilor fiscale poate fi cerută până la 31.01.2022.
  • Am alocat sumele necesare pentru plata tichetelor de masă pentru minerii care erau în greva foamei în Suceava.
  • Vom trimite în acest weekend încă 50.400 de doze în acest weekend către Republica Moldova
  • Campania de vaccinare: ne așteptam să avem 2,4 milioane de doze la finalul lunii martie, dar avem de fapt 2,6 milioane
  • Modalitatea de calcul, cele două formule nu au implicații reale semnificative, pentru acuratețe e bine să le folosim. nu au avut niciun fel de implicații reale faptul că anul trecut au fost folosite alte formule
  • Măsurile pe care le luăm sunt sigur ca vor duce la dezbateri în spatiul public, dar repet, Romania are printre ele mai relaxate măsuri din UE. Scopul meu e să ținem economia deschisă.
  • Aş face o propunere domnului ministru al Sănătăţii, ca la întoarcerea copiilor la şcoală, copii care merg acum în vacanţă – aici este şi domnul ministrul al Educaţiei – deci împreună aş vrea să vă uitaţi pe acest aspect, să căutăm resursele, şi vă ajut şi eu, să-i testăm pe elevi când se întorc la şcoală.

Să avem aceste teste non invazive, să testăm câţi mai mulţi dintre ei când se întorc la şcoală. Cred că este o soluţie bună să ţinem sub control pandemia

Declarații făcute de șeful DSU, Raed Arafat:

  • În cursul săptămânii care a trecut am avut o ședință la nivelul grupului tehnico-științific, unde a fost discutată situația actuală, incidențele, au fost propuse mai multe măsuri, rezultând hotărârea nr. 20 / 2021. Măsurile sunt următoarele:
  • Acolo unde incidența este peste 4 la mie în ultimele 14 zile, urmează ca în timpul weekend-ului, și anume în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, circulația să fie permisă doar până la ora 20:00, iar la operatorii economici activitatea să fie permisă până la ora 18:00.

Revenirea asupra acestei măsuri în timpul weekend-ului se face când incidența scade sub 3,5 la mie.

  • Dacă incidența depășește 7,5 la mie, atunci circulația va fi permisă până la ora 20:00, pe toată durata săptămânii, iar la operatorii economici activitatea va fi permisă până la ora 18:00 tot pe toată durata săptămânii.

Revenirea asupra acestei măsuri se face atunci când incidența scade sub 7 la mie.

  • Pentru noaptea de 27 – 28 martie, măsura va fi limitată sau mai bine zis extinsă până la ora 22:00 pentru persoanele care vor participa și se vor deplasa ca să participe la serviciile religioase oficiate la sărbătoarea Pesah
  • Pentru noaptea de 3 – 4 aprilie, se va permite circulația persoanelor în afara locuințelor pentru participarea la slujbele religioase organizate cu ocazia Paștelui Catolic.
  • S-a discutat și de perioada 1 – 2 mai, și atunci vor fi stabilite ore de permisiune de participare la Paștele Ortodox, însă reglementarea nu apare în această hotărâre de guvern
  • Operatorii economic care au activitatea de fitness ca și profil vor avea activitatea suspendată unde incidența depășește 4 la mie și se va relua activitatea când incidența scade sub 3,5 la mie.
  • Măsura este pentru sălile de fitness, nu se menționează sportul de performanță

Declarație pe proprie răspundere, doar după ora 20:00

  • Declarația este numai după ora 20:00. Între ora 18:00 și ora 20:00 este timpul care este lăsat, se închid magazinele, lumea se întoarce acasă, deci se circulă.
  • După 20:00, atunci, dacă ieși, și nu înseamnă dacă ai ieșit în jurul casei, dacă ieși și vrei să te deplasezi undeva, trebuie să ai asupra ta declarația pe proprie răspundere care zice care este motivul deplasării.
  • Localitățile care nu aveau aceste măsuri în ordinul de carantinare, atunci aceste măsuri automat se aplică de către comitet luând în considerare că au o incidență peste 4 respectiv 7,5 la mie

Programul magazinelor, redus

  • Am menționat că o să fie un ordin al ministrului Sănătății care vor stabili care sunt regulile de număr de persoane în magazine și cum se va controla acest lucru.

Când ai ajuns la faza că la ora 18:00 se închide magazinul, la ora 20:00 trebuie să fii acasă, înseamnă că este faza în care agenții economici trebuie să se gândească la telemuncă, la decalarea programului de muncă.

  • Acest program trebuie să ne trimită la o adaptare la locul de muncă, să reducem contactul și acolo.
  • Să nu uităm că nu suntem singura țară care face acest lucru.
  • Măsura carantinării nu este doar după incidență. Sunt mai mulți parametrii care se analizează înainte de a intra în carantină

Marea Britanie iese de pe lista galbenă

  • Arafat a mai declarat, totodată, că a fost aprobată lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat adică ţările cu cod galben. Noutatea este faptul că Marea Britanie nu se mai afla pe aceasta listă.
  • Se va putea călători fără intrare în carantina dinspre Marea Britanie către Romania.

Aceste măsuri sunt menite să reduca mobilitatea şi contactul pentru a reduce răspândirea virusului. Sunt măsuri obligatorii care nu se mai discută sau dezbate în cadrul comitetelor”.

Citește și LISTA GALBENĂ a țărilor cu risc epidemiologic, actualizată de CNSU. Carantină pentru cei care vin în România din 41 de state

Cum sunt sancţionaţi operatorii economici care nu respecta restricţiile

  • Ministrul de Interne a făcut o serie de precizări privind nerespectarea condiţiilor stabilite de operatorii economici.
  • „Principala sancţiune este amenda. În practică s-a constatat că anumiţi operatori economici, reduşi numeric dar vizibil, care au fost sancţionaţi pentru astfel de fapte au continuat să încalce prevederile legale.

Am decis ca aplicarea sancţionarii este nesemnificativă în raport cu profitul. Consideram necesara implementarea unei sanctiuni complementare.

Opinam sancţiunea închiderii pe o durata de 15 zile, respectiv 30 de zile a sediului principal sau secundar în care operatorul economic desfăşoară activitatea fără respectarea condiţiilor stabilite, respectiv desfăşoară activitatea suspendată temporar prin măsurile stabilite . (…)

Sanctiunea se va materializa prin afişarea la loc vizibil de la intrare sau intrarile în sediul închis temporar a mesajului

: „Spatiul este închis temporar din cauza nerespectării măsurilor dispuse pentru diminuarea efectelor pandemiei” cu menţiunea expresă a datei până la care este valabilă această sancţiune”, a declarat Bode.

HOTĂRÂREA nr. 20 din 25.03.2021 privind stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate în contextul pandemiei de COVID-19 și aprobarea listei țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, în contextul pandemiei de COVID-19

Comitetul Național pentru Situații de Urgență adoptă prezenta HOTĂRÂRE:

Art.1 – Se propune modificarea și completarea măsurilor adoptate pentru prevenirea răspândirii și controlul infecțiilor generate de virusul SARS-CoV-2, valabile pe perioada stării de alertă, după cum urmează:

a) Reducerea intervalului orar, în care este permisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei fără restricții, în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori și mai mică de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 20:00, pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică.

Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.

b) Reducerea intervalului orar, în care este permisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei fără restricții, în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 20:00 pe întreaga durată a săptămânii.

Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile scade sub 7 la 1.000 de locuitori și intră în vigoare măsura prevăzută la lit. a).

c) Limitarea intervalului de timp în care este permisă desfășurarea activității operatorilor economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori și mai mică de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 18:00 pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică.

Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.

d) Limitarea intervalului de timp în care este permisă desfășurarea activității operatorilor economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 18:00 pe întreaga durată a săptămânii.

Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență scade sub 7 la 1.000 de locuitori și intră în vigoare măsura prevăzută la lit. c).

e) Suspendarea activității operatorilor economici desfășurată în spații închise în domeniul sălilor de sport/fitness, în localitățile în care incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori.

Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.

f) În perioadele 03.04-04.04.2021 și 01.05–02.05.2021 se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 20:00-02:00 pentru deplasarea și participarea la slujbele religioase.

g) În datele de 27.03.2021 și 28.03.2021 se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 18:00-22:00 pentru deplasarea și participarea la serviciile religioase oficiate pentru sărbătoarea Pesah.

Art.2 – Prin excepție de prevederile art. 1, lit. c) și d), în intervalul orar 18:00-05:00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.

Art.3 – Se abilitează ministerele de resort să modifice ordinele comune care reglementează condițiile de desfășurare a activității operatorilor economici pentru limitarea răspândirii COVID-19, în sensul stabilirii concrete a numărului maxim de persoane cărora le este permis simultan accesul în interiorul incintelor acestora raportat la suprafața obiectivelor.

Art.4 – (1) Prin ”incidența cumulată în ultimele 14 zile” se înțelege incidența cumulată a cazurilor calculată pe un interval de 14 zile, cuprins între a 17-a zi și a 3-a zi, anterioare datei în care aceasta se realizează, prin raportare la numărul de persoane din fiecare localitate, actualizat săptămânal de Direcția pentru Evidența Populației și Administrarea Bazelor de Date.

(2) Zilnic, pe baza rezultatelor testelor persoanelor nou confirmate, gestionate în aplicația „corona-forms”, Serviciul de Telecomunicații Speciale va prezenta automat, la ora 10:00, pe platforma „alerte.ms.ro” rezultatul calculului ratei de incidență conform formulei de la alin. (1).

Art.5 – Se aprobă lista țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, prevăzută în anexă.

Art.6 – Anexa la Hotărârea nr. 9 din 11.02.2021 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, modificată prin Hotărârea nr. 18 din 18.03.2021, se modifică și se înlocuiește cu lista prevăzută în anexa.

Art.7 – Începând cu data prezentei hotărâri, măsurile ce vizau persoanele care sosesc din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord prevăzute în Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 9 din 11.02.2021, își încetează aplicabilitatea.

Art.8 – Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA – Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.



[ad_2]

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc