Acasă STIRI DOMENIILE BOIERU SRL- ANUNT DEMARARE PROIECT „Granturi pentru capital de lucru acordate...

DOMENIILE BOIERU SRL- ANUNT DEMARARE PROIECT „Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor”

[ad_1]

Peste un milion și jumătate de credincioși din România sărbătoresc Paștele Catolic în acest weekend, iar 3000 dintre aceștia sunt din Alba.

Sărbătoarea Paştelui este precedată de trei zile sfinte: Joia Sfântă – Cina Domnului, Vinerea Sfântă – Patima și moartea Domnului și Sâmbăta Sfântă – ziua tăcerii şi a aşteptării. Acestea sunt cunoscute drept „Triduumul Pascal” și reprezintă preambulul Învierii.

Vinerea Neagră reprezintă pentru catolici ziua în care Hristos a fost răstignit, pe muntele Golgota. Seara, în biserici se oficiază Denia Prohodului, adică slujba de înmormântare.

Citește și URĂRI DE PAŞTE 2021 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

Credincioşii dau ocol bisericii de trei ori. Sfântul Epitaf, o bucată de pânză pe care este brodată scena uneia dintre minunile înfăptuite de Iisus, este pus pe Sfânta Masă. În ziua Vinerii Mari, catolicii consideră că este bine țină post negru.

În Sâmbăta Sfântă, Biserica Catolică priveghează în rugăciune şi nu celebrează în cursul zilei nicio acţiune liturgică.

În noaptea de sâmbătă spre duminică are loc celebrarea solemnă a Vigiliei Pascale. Prin celebrarea din această Noapte Sfântă se exprimă trecerea de la moarte şi păcat la viaţa nouă în Isus Cristos Înviat.

Vezi și PAȘTELE CATOLIC 2021: Restricții ridicate până la ora 2:00 în noaptea de Înviere. De câte zile libere beneficiază angajaţii

La Alba Iulia, unde este cea mai veche episcopie catolică de pe teritoriul actual al României, celebrarea Vigiliei Pascale va începe în acest an la ora 21.00 la Catedrala ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia, fiind prezidată de ÎPS Arhiepiscop Kovacs Gergely.

Ritualul va începe în faţa bisericii catedrale, prin binecuvântarea focului şi aprinderea Lumânării Pascale, de la care vor fi aprinse apoi lumânările credincioşilor, iar apoi credincioşii vor asculta vestirea solemnă a Învierii.

Circulaţia persoanelor în noaptea de 3 spre 4 aprilie va fi permisă între orele 20.00 – 2.00 pentru participarea la slujbele religioase organizate cu ocazia Paştelui catolic.

Purtarea măştii de protecţie în mod corect, acoperind gura şi nasul, rămâne obligatorie în spaţiile publice, inclusiv în lăcaşurile de cult pe timpul oficierii slujbelor religioase, au anunțat autoritățile.

Accesul credincioşilor în lăcaşurile de cult sau în alte spaţii în care vor avea adunări sau procesiuni religioase se va face astfel încât să se asigure o suprafaţă de minimum 4 metri pătraţi pentru fiecare persoană şi o distanţă de 2 metri între persoane.

Sfânta Liturghie solemnă a Învierii Domnului va avea loc duminică dimineaţă la Catedrala ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia, dar şi la toate bisericile catolice din România.

Paște cu restricții, dar mesajul estențial rămâne neschimbat

Mesajul central şi esenţial al Paştelui rămâne neschimbat şi, indiferent de restricţii, va răsuna aceeaşi veste: ”Cristos a înviat! Adevărat a înviat!”, afirmă arhiepiscopul-mitropolit romano-catolic de Bucureşti, Aurel Percă, în Scrisoarea pastorală de Paşti.

„Pentru mulţi este un Paşte de singurătate, trăit în mijlocul doliului şi al atâtor greutăţi pe care pandemia le provoacă, de la suferinţele fizice la problemele economice.

Citește și Mesaje și urări de Paște: Cum se spune „PAȘTE FERICIT” în germană, maghiară, spaniolă, franceză dar și în alte limbi

La un an de zile, sărbătorim din nou Învierea Domnului şi dacă nu este sub semnul total al fricii, care a cuprins omenirea anul trecut, vom avea parte de un Paşte cu unele restricţii, impuse de starea de alertă, care ne vor face nostalgici după celebrările solemne de altădată.

Pentru că nu vom putea ‘ da drumul’ la toate manifestările exterioare de bucurie.

Însă pentru noi, creştinii, mesajul central şi esenţial al Paştelui rămâne neschimbat şi, indiferent de restricţiile de care vom avea parte, va răsuna aceeaşi veste: „Cristos a înviat! Adevărat a înviat!”, spune înaltul ierarh romano-catolic.

Monseniorul Percă subliniază că aceasta este vestea care a schimbat direcţia istoriei umane şi care face şi astăzi diferenţa între ceea ce a fost înainte şi ceea ce a fost după Învierea lui Isus.

„Aceasta este vestea care poate alimenta speranţa fiecărui om. Şi a noastră.

Aceasta este vestea pe care vreau să o reînnoiesc tuturor în numele Bisericii şi de a o face să răsune în inimile dumneavoastră, precum şi în toate comunităţile Arhidiecezei noastre.

Aceasta este şi vestea pe care v-o încredinţez, ca să o să puteţi comunica tuturor în zilele Paştelui, în casele dumneavoastră şi tuturor oamenilor de bunăvoinţă: Domnul a înviat, El a înviat cu adevărat! Nu vă temeţi! Ştiu că-l căutaţi pe Isus cel răstignit. Nu este aici, căci a înviat după cum a zis. Veniţi şi vedeţi locul unde a zăcut. Mergeţi în grabă şi spuneţi discipolilor lui: ‘A înviat din morţi’ (Matei 28, 5-7).

Cu aceste cuvinte, Îngerul Domnului linişteşte femeile care au mers să viziteze mormântul în care a fost aşezat trupul lui Isus. Aceste cuvinte ne liniştesc şi pe noi astăzi.

Singurele cuvinte care, dacă sunt acceptate, luminează calea incertă şi întunecată a acestui moment pe care îl traversăm de un an de zile din cauza pandemiei de coronavirus”, spune arhiepiscopul.

Acesta le urează tuturor celor care prăznuiesc Paştele duminică „Sărbători fericite şi binecuvântate” şi tradiţionalul „Cristos a înviat!”.[ad_2]

Source link

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

3 aspecte la care să fii atent pentru a alege geaca de iarnă potrivită

Sezonul rece are farmecul său, însă temperaturile scăzute pot crea multe neplăceri. Îmbrăcămintea necesită multă atenție pe timpul iernii. Ai nevoie de...

Vrei să îți renovezi casa? Iată cele mai inspirate idei pentru amenajări interioare de calitate!

Exista anumite momente in care te gandesti ca aspectul casei tale nu te mai multumeste? Daca ai raspuns afirmativ la aceasta intrebare,...

Ești bunică pentru prima oară? Iată 3 lucruri pe care le poți face pentru bebelușul din familia ta

Venirea pe lume a primului nepot din familie este întotdeauna un moment emoționant și de referință pentru întreaga familie. Toată lumea își...

Ce înseamnă o casă sigură și ce poți face pentru a fi mereu în siguranță la tine acasă

 O casă pe pământ, o vilă sau chiar şi un apartament trebuie să îndeplinească anumite condiţii pentru a fi sigure, atât în...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: