Dor de Eminescu

În fiecare an, în ziua de 15 ianuarie, ne aducem aminte iar și iar de Poetul nostru Național, de marele Eminescu. De peste un secol și jumătate, generaţii întregi au crescut cu iubirea faţă de poezia lui Mihai Eminescu în suflete, în versurile lui s-au regăsit tineri şi bătrâni, fiecare vers aducându-le un strop de înțelepciune și dezvăluindu-le de fiecare dată un Eminescu mai bogat spiritual decât toate comorile lumii.

Începând cu anul 2010, ziua de 15 ianuarie a fost declarată Ziua Culturii Naţionale Române, prilej de evocare şi de organizare a unor activităţi culturale menite să ţină veşnic vie memoria marelui nostru Poet. Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a ajuns anul acesta la cea de-a V-a ediție a manifestării omagiale desfășurate sub semnul celebrului vers din „Odă (în metru antic)” Nu credeam să-nvăț a muri vrodată. La fiecare mijloc de ianuarie, de ziua nașterii Poetului Național, de Ziua Culturii Române, organizăm activități menite să păstreze vie în suflete opera lui Mihai Eminescu.

EminescuAnul acesta, manifestările din ziua de 15 ianuarie s-au desfășurat de-a lungul întregii zile. De dimineață, în Parcul Cetății, la statuia poetului, a fost rostit un cuvânt de evocare, corul Lira al Liceului de Arte Sigismund Toduță condus de prof. Iov Lazăr oferind un florilegiu de cântece pe versuri de Eminescu. Florile așezate la statuia poetului au reprezentat semnul de iubire mereu vie față de „omul deplin al culturii române”. Manifestările au continuat în Sala de lectură a Bibliotecii Județene unde s-a organizat un concurs cu tema Nemuritorul Eminescu la care au luat parte elevi din colegiile și liceele din Deva: Colegiul „Ion Mincu” Deva, Colegiul Național Sportiv „Cetate” Deva, Colegiul Tehnic „Transilvania” Deva, Colegiul Tehnic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” Deva, Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva, Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva, Liceul Teoretic „Sabin Drăgoi” Deva, Liceul Teoretic „Traian” Deva.

Au fost constituite echipe de câte trei elevi de la fiecare dintre școlile devene participante.

Echipelor de elevi li s-au adresat întrebări legate de viața, opera și receptarea lui Eminescu. Juriul concursului a fost format din managerul Bibliotecii Județene, Ioan Sebastian Bara, șefa Serviciului de Relații cu Publicul, Luminița Vulcan, și bibliotecarele Carmen Drăgoi, Mihaela Țoța și Diana Trif. După verificarea răspunsurilor, au fost declarate câștigătoare următoarele echipe aparținând colegiilor/liceelor din Deva:

Locul I – Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva

Locul II – Liceul Teoretic „Traian” Deva

Locul III – Colegiul „Ion Mincu” Deva

Câștigătorilor li s-au oferit diplome, trofee și cărți din partea Bibliotecii Județene, iar fiecare elev concurent a primit câte o diplomă de participare și cărți.

Totodată în secțiile și filialele bibliotecii au fost amenajate  expoziții de carte despre Eminescu, expoziții care au pus în lumină impresionanta operă eminesciană, fiind prezentate atât scrierile poetului cât și lucrări de exegeză despre creația eminesciană.

Seara, în sala Teatrului de Artă din Deva a avut loc un emoționant și înălțător spectacol de poezie și muzică sub genericul Dor de Eminescu, un moment de puternică vibrație artistică marcat de participarea extraordinară a doi mari artiști: actorul Ion Caramitru care a rostit versuri și fragmente de proză din creația lui Eminescu, acompaniat de clarinetistul Aurelian-Octav Popa. Poezia și muzica s-au îngemănat într-o formulă scenică originală, în care cuvântul rostit s-a împletit cu acordurile clarinetului. Rezultatul a fost un minunat spectacol, un moment artistic de înaltă ținută, cu o încărcătură emoțională ce a ținut sala arhiplină cu sufletul la gură.

Prezența celor două mari personalități artistice în mijlocul publicului devean a fost un eveniment cu totul special pentru toți iubitorii de poezie, de frumos, pentru toți cei care îl iubesc pe Eminescu.

La manifestările noastre dedicate lui Eminescu am invitat în mod deosebit tineri, adolescenți, prieteni ai bibliotecii noastre, pentru că ei, tinerii, mai mult ca oricând, au nevoie ca de aer de repere morale solide şi credibile. Iar viaţa şi opera celui mai mare poet român oferă cu generozitate, știm bine, astfel de repere din care răsar ca razele de lumină valori eterne ce trebuie urmate o viață întreagă: patriotism curat, verticalitate morală, principii de nezdruncinat, cultul limbii române şi al istoriei neamului, cultul şi respectul eroilor noştri, al celor ce au făurit istoria noastră naţională.

Numărul mare de tineri care au particiat la manifestările omagiale dedicate memoriei lui Mihai Eminescu, aşa cum a fost şi manifestarea noastră din acest an, ne bucură foarte mult şi ne întăreşte credinţa că Eminescu este iubit, că există un interes viu faţă de creaţia lui, faţă de viaţa lui plină de suferinţe, dar şi de împliniri. Ne bucurăm că interesul faţă de Eminescu este la fel de nemuritor ca şi strălucirea Luceafărului de pe bolta cerească.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Dorești să excelezi în gaming online? Iată de ce ai nevoie!

Foarte mulți tineri s-au apucat să joace cele mai râvnite jocuri online, fiindcă dacă se ajunge la un anumit nivel, se pot...

Ești însărcinată? Iată cele mai bune decizii pe care le poți lua înainte de venirea copilului pe lume

Fiecare femeie care urmează să devină mămică își dorește să facă totul astfel încât venirea pe lume a copilului să se desfășoare...

Cum înveți să cânți prima ta piesă la o chitară acustică, în mai puțin de o lună

Ți-ai dori să înveți să cânți măcar o melodie ușoară la chitara acustică, suficient cât să-ți impresionezi partenerul/a sau să faci atmosferă...

Te-ai gândit vreodată cât ai pierdut din cauza prejudecăților?

Cu toții ne naștem fericiți, optimiști și acceptând tot ceea ce există în jurul nostru: oameni, insecte, animale, tablouri, culori, flori. Le...

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc

Comentarii

comentarii

%d blogeri au apreciat: